Παράταση από τον ΑΔΜΗΕ στους διαγωνισμούς για την ηλ. διασύνδεση της Σαντορίνης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράταση από τον ΑΔΜΗΕ στους διαγωνισμούς για την ηλ. διασύνδεση της Σαντορίνης
Παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης.

Σε παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης, καθώς και σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια και υπόγεια καλώδια, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Στο πλαίσιο της άρσης της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Σαντορίνης, ο Διαχειριστής διεξάγει δύο μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τις απαραίτητες υποδομές, δηλαδή για το σύστημα υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων Θήρας-Νάξου καθώς και για τον υποσταθμό 150/20kV κλειστού τύπου (GIS). Έτσι, η προθεσμία στον διαγωνισμό για τα καλώδια μεταφέρεται στις 19 Φεβρουαρίου, από τις 5 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να τροποποιηθεί ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού, δηλαδή να μην γίνει ηλεκτρονική δημοπρασία όπως προβλεπόταν αρχικά, στο πλαίσιο της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί σε «πραγματικό χρόνο» να βελτιώσει (δηλαδή να ελαττώσει) την προσφορά του, ώστε να αναδειχθεί μειοδότης. Αντίθετα, ο ανάδοχος θα προκύψει πλέον από την ηλεκτρονική υποβολή μοναδικών προσφορών από τους συμμετέχοντες, οι οποίες θα αποσφραγιστούν την ίδια ημέρα. Εκτός από την υποβολή, ηλεκτρονικά είναι και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, καθώς τόσο η αποσφράγιση όσο και η επιλογή της μικρότερης προσφοράς γίνονται από το λογισμικό της πλατφόρμας.

Ένα μήνα αργότερα θα προκύψει ο ανάδοχος για την κατασκευή του υποσταθμού, καθώς η προθεσμία του δεύτερου διαγωνισμού μετατέθηκε στις 19 Μαρτίου, από τις 5 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση, διατηρείται η ίδια διαδικασία με την αρχική προκήρυξη, δηλαδή η διενέργεια πλειστηριασμού μειοδοτικού τύπου.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η αλλαγή του τρόπου δημοπράτησης των καλωδίων της διασύνδεσης οφείλεται στο γεγονός ότι η υποβολή μοναδικών προσφορών αυξάνει τις πιθανότητες για την επίτευξη σημαντικών εκπτώσεων, στην περίπτωση που οι «μνηστήρες» είναι λιγότεροι από τρεις. Κάτι που ο Διαχειριστής εκτιμά πως δεν θα συμβεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αφού με βάση τις ενδείξεις που έχει στο χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την αρχική προκήρυξη, προβλέπει ότι τελικά θα κατέλθουν δύο μόλις διεκδικητές.

Με βάση την εμπειρία των δημοπρατήσεων που έχει κάνει έως τώρα ο Διαχειριστής, σε όσες διεξήχθησαν με πλειστηριασμό μειοδοτικού τύπου και με δύο μόνο συμμετέχοντες, το τίμημα «έκλεισε» πολύ κοντά στον αρχικό προϋπολογισμό του έργου. Αυτό συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση του διαγωνισμού για το καλώδιο διασύνδεσης της Σκιάθου.

Αντίθετα, ισχυρός ανταγωνισμός με ηλεκτρονική δημοπρασία, και σημαντική έκπτωση, προέκυψε όταν οι διεκδικητές ήταν από τρεις και πάνω, όπως έγινε π.χ. με την ηλεκτρική ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου. Το ίδιο αναμένει ο ΑΔΜΗΕ να συμβεί με την κατασκευή του υποσταθμού στη Σαντορίνη, καθώς εκτιμά πως στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος πέντε «μνηστήρες», με συνέπεια να προκρίνει τη διατήρηση του πλειστηριασμού μειοδοτικού τύπου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης αποτελεί το εναρκτήριο βήμα της Δ΄ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων. Εκτός από τη Σαντορίνη, στο πλαίσιο της Δ΄ φάσης θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα επίσης η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider