Goldman Sachs: Εξαρτημένες παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Εξαρτημένες παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες

Θετική η επαναφορά του Waiver αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν εξαρτημένες από τον μηχανισμό του ELA τονίζει η Goldman Sachs, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας. «Οι ελληνικές τράπεζες, παρά την επαναφορά του waiver, παραμένουν εξαρτημένες από τον μηχανισμό του ELA»

Όπως αναφέρει αναλυτικά, παρά τον θετικό χαρακτήρα της απόφασης, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του ELA, έως ότου ξεκινήσει ένα «μαζικό κύμα» επιστροφής των καταθέσεων. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα ανταλλάξουν 6 δισ. ευρώ χρηματοδότησης του ακριβότερου ELA ( 1,55% επιτόκιο) με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, από τις 29 Ιουνίου που ουσιαστικά ενεργοποιείται το waiver. Αυτό σημαίνει πως θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον ELA έως ότου ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αρχίσει να βλέπει ουσιαστικές εισροές καταθέσεων στο σύστημα.


Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει απόφαση σε σχέση με τις πιθανές αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και σχολίασε ότι η επιλογή αυτή θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και άλλους παράγοντες κινδύνου. Η απόφαση της ΕΚΤ συνιστά απόρροια τόσο της θετικής αξιολόγησης, όσο και της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM, σημειώνει.

Όσον αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ως αποτέλεσμα της σχετικής απόφασης πάντως, από τις 30 Ιουνίου και μετέπειτα, το ανώτατο όριο του ELA θα υποχωρήσει στα 61,1 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) είναι ακριβότερη κατά 150 μονάδες βάσης, έναντι της απευθείας στήριξης από την ΕΚΤ.

Ανακεφαλαιώνοντας, η Goldman Sachs παρέχει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha Bank και τη σύσταση «Neutral» για τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, ενώ ως τιμές - στόχους (σε ορίζοντα 12μήνου) ορίζει τα 3,30 ευρώ, τα 1,40 ευρώ και τα 0,35 ευρώ, αντίστοιχα.

«Η πρόοδος στην αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων και στις συνθήκες χρηματοδότησης, όπως και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις» επισημαίνει, καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider