Σχέδιο της ΔΕΗ για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο της ΔΕΗ για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή
Στις ενεργειακές εταιρείες που δρομολογούν τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού αερίου προστίθεται η ΔΕΗ, η οποία έλαβε άδεια παραγωγής για σταθμό ισχύος 665 MW στην Κομοτηνή.

Την προοπτική αύξησης του χαρτοφυλακίου της σε μονάδες φυσικού αερίου έθεσε σε εκκίνηση η ΔΕΗ, λαμβάνοντας στις αρχές του Φεβρουαρίου άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για ένα καινούριο σταθμό ισχύος 665 MW (Μεγαβάτ). Σύμφωνα με την άδεια, η οποία χορηγήθηκε έπειτα από σχετική αίτηση της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο, ο σταθμός προορίζεται να εγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής, κοντά στη μονάδα φυσικού αερίου 485 MW που διαθέτει ήδη η εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για την υλοποίηση της επένδυσης. Ωστόσο, υπό τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για να ανάψει το «πράσινο φως» για την κατασκευή της μονάδας, διαβλέπει ισχυρές πιθανότητες να λάβει σάρκα και οστά το σχέδιό της.

Προς το παρόν, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα προχωρήσει στην περαιτέρω αδειοδοτική «ωρίμανση» του έργου, ώστε στην περίπτωση που οριστικοποιήσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση της επένδυσης, να είναι έτοιμη να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο κατασκευής μίας νέας μονάδας φυσικού αερίου είχε αφήσει ανοικτό ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε συνέδριο.

Κριτήριο το σχήμα στήριξης

Ο επικεφαλής της επιχείρησης είχε αναφέρει τότε ότι 1-2 νέες μονάδες φυσικού αερίου θα έχουν «χώρο» για να λειτουργήσουν στις νέες χονδρεμπορικές αγορές του Target Model, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στη χώρα μας επτά μήνες αργότερα. Ωστόσο, όπως είχε επισημαίνει, προϋπόθεση για την όποια κίνηση της ΔΕΗ, για ένα ανάλογο πρότζεκτ, θα ήταν να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» αναφορικά με το σχήμα στήριξης των μονάδων αερίου, για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του CEO της ΔΕΗ, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η τελική απόφαση ΔΕΗ για τη μονάδα στη ΔΕΗ θα «περάσει» κατ' αρχάς από τα χαρακτηριστικά που θα έχει όταν θεσπισθεί το εν λόγω σχήμα στήριξης, δηλαδή ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), ώστε η εταιρεία να μπορεί να σταθμίσει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα λειτουργίας του σταθμού. Σημαντική παράμετρο θα αποτελέσει επίσης η πορεία του Target Model, το οποίο τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή φαίνεται να ευνοεί τις καθετοποιημένες εταιρείες, δηλαδή τις εταιρείες με «παρουσία» και στην παραγωγή ρεύματος με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Αν και η ΔΕΗ διαθέτει θερμοηλεκτρικό δυναμικό, ακόμη και αυτή τη στιγμή αποτελεί net-buyer, καθώς η παραγωγή ενέργειας από το χαρτοφυλάκιό της είναι μικρότερη από τις ποσότητες που χρειάζεται για να καλύψει το πελατολόγιό της στην προμήθεια. Μάλιστα, έως το 2023 θα συρρικνωθεί σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, με την απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων. Επομένως, μετά το 2023 θα παραμείνει με πέντε μονάδες φυσικού αερίου (Κομοτηνής, «Αλιβέρι V», «Λαύριο ΙV», «Λαύριο V», «Μεγαλόπολη V») και την υπό κατασκευή λιγνιτική «Πτολεμαΐδα V».

Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί η «έκθεσή» της στις διακυμάνσεις του χονδρεμπορικού κόστους. Επομένως η μονάδα στην Κομοτηνή, σε συνδυασμό με τη μετατροπή στην πορεία της «Πτολεμαΐδα V» ώστε να καίει φυσικό αέριο, θα μπορούσε να αναπληρώσει το κενό από τους λιγνιτικούς σταθμούς που θα τεθούν εκτός λειτουργίας.

Σχέδια για μονάδες και από Elpedison, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Όμιλο Κοπελούζου

Με την άδεια παραγωγής, η ΔΕΗ έρχεται να προστεθεί στην Elpedison, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο Κοπελούζου, που έχει ήδη ανακοινώσει τα πλάνα τους για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου. Έτσι, η Elpedison προορίζει να εγκαταστήσει στον χώρο των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, έναν καινούριο σταθμό 830 MW, ενώ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μία μονάδα 665 MW στην Κομοτηνή. Από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της θυγατρικής του Damco Energy, έχει στα σκαριά μία μονάδα 650 MW στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής με ποσοστό 25% η Βόρεια Μακεδονία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πέραν της «Πτολεμαΐδα V» η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αυτή τη στιγμή νέα θερμοηλεκτρική ισχύς που έχει δρομολογηθεί να «μπει» στο σύστημα είναι μόνο η μονάδα 826 MW της Mytilineos, η κατασκευή της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τετράμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαιροποιημένη μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του συστήματος επισημαίνει ότι, ακόμη και με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, υπό ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες μπορεί να ανακύψουν προβλήματα κάλυψης των αιχμών ζήτησης εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider