Κάθε μέρα που περνάει το «χάσμα» ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Ελλάκτωρ, τη διοίκηση της εισηγμένης μαζί με τον Ολλανδικό όμιλο Reggeborgh και την πλευρά της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, μάλλον παραμένει… βαθύ, παρά «κλείνει». Και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν έχει γίνει ορατό πως οι δύο πλευρές μπορούν να έρθουν σε κάποια σύγκλιση μέχρι την κρίσιμη γενική συνέλευση της 22ας Απριλίου.
Εάν βέβαια επιθυμούν να έρθουν σε συνεννόηση, γιατί αφενός η διοίκηση της Ελλάκτωρ δείχνει να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντας τους εφοπλιστές ακόμα και ως… «πειρατές» ή «αντάρτες», ενώ η άλλη πλευρά αναφέρει ότι «το ΔΣ ενεργεί με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία πολεμικού κλίματος μεταξύ των μετόχων με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης συνεννόησης των βασικών μετόχων».
Σε κάθε περίπτωση, πέραν των εκατέρωθεν επιστολών, διαρροών, πέρα από το αν οι δύο πλευρές κινηθούν νομικά η μία έναντι της άλλης, η ουσία παραμένει ότι η ΑΚΤΩΡ χρειάζεται άμεσα κεφάλαια, «η εταιρεία θέλει χρήμα… χτες», σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης. Η ΑΜΚ ακόμα είναι μετέωρη, προφανώς λείπουν 100 εκατ. ευρώ από την κατασκευαστική (σε αυτήν θα καταλήξει η μερίδα του λέοντος από τα 120 εκατ. της αύξησης), ενώ ούτε το ομολογιακή δάνειο μπορεί να εκδοθεί από την Eurobank (θα γίνονταν έναντι της ΑΜΚ).
Πάντως, η διοίκηση της Ελλάκτωρ, μέσω πηγών της, επιχειρεί να «στείλει μηνύματα» προς την αγορά, τους υπόλοιπους μετόχους της εταιρείας αλλά και την… αντιμαχόμενη σε αυτήν πλευρά.
Ότι οι Ολλανδοί είναι «εδώ, έτοιμοι να στηρίξουν την εταιρεία και την ΑΜΚ». Ότι το ραντεβού όλων των μετόχων «γίνεται στο πεδίο μιας γενικής συνέλευσης». Ότι το μετοχικό μπλοκ του 25,5% «δεν είναι ενιαίο, αλλά άθροισμα διαφορετικών funds, με διαφορετικές ατζέντες και διαφορετικές επιδιώξεις». Ότι «άλλο κομμάτι είναι η Greenhill, άλλο η Pemanoaro, άλλο η… Farallon», θυγατρικής της οποίας, όπως αποκάλυψε η Ελλάκτωρ, είναι η Aiolos, που κατέχει ενεχυριασμένες μετοχές (18,5%) των εφοπλιστών και μαζί τα δικαιώματα ψήφου.
Και αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά την πρόσφατη αναβληθείσα Γενική Συνέλευση, η διοίκηση της Ελλάκτωρ πυκνώνει τις αναφορές της για το fund Farallon, αναφέροντας μάλιστα ότι «ο μόνος τρόπος να πάρει πίσω τα λεφτά του είναι να συμμετάσχει στη Γ.Σ. και να ψηφίσει υπέρ της ΑΜΚ, άλλωστε, αυτό έχει και τα δικαιώματα ψήφου 18% και άνω».
Κατά πόσο βέβαια το fund κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση σε σχέση με αυτή των εφοπλιστών ή της Pemanoaro (Καλλιτσάντσης), πραγματικά είναι ένα ερώτημα… Πάντως, η Greenhill δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, «απαντά» με διαρροές σε κάθε επίθεση της διοίκησης της Ελλάκτωρ, την οποία μάλιστα φαίνεται να ξεχωρίζει από τον μέτοχο Rεggeborgh («η πρακτική αυτή κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να εκφράζει τις θέσεις της Reggeborgh Inv. η οποία δεν θα επέτρεπε δημόσιες ανακοινώσεις με ψευδές περιεχόμενο», σημείωνε χτες με αφορμή όσα έχει αναδείξει το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ ότι η πλευρά των εφοπλιστών έχει απειλήσει τα στελέχη της Eurobank, προειδοποιώντας και με ποινικές διώξεις σε περίπτωση έκδοσης του ομολόγου των 50 εκατ. ευρώ).
Την ίδια ώρα, η Ελλάκτωρ, έστω και λόγω συγκυρίας, έχει σημειώσει «απουσίες» σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως σε projects της ΕΡΓΟΣΕ ή σε απορρίμματα, με αποκορύφωμα την Εγνατία Οδό, ενώ μετά από χρόνια και κάποιες παρατάσεις, διακυβεύεται ακόμα και το «χρυσό συμβόλαιο» των 260 εκατ. ευρώ της Ψυττάλειας. Οπου πλέον, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να «ανοίξει» τις οικονομικές προσφορές και των 3 διεκδικητών (ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, κοινοπραξία με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-INTRAKAT-SUEZ και σχήμα υπό τη Μυτιληναίος), με την πλευρά της ΑΚΤΩΡ μάλλον δύσκολα να αφήνει έτσι την υπόθεση καθώς εδώ και μέρες κυκλοφορούν σενάρια ότι μπορεί να προκύψουν εκ νέου προσφυγές.
Διαβάστε επίσης:
Ελλάκτωρ-Reggeborgh: «Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Μπάκο-Καϋμενάκη»