Τα χέρια και με την Cosmote έδωσε η Συμμετοχές 5G, υπογράφοντας συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη στήριξη και ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς στην χώρα. Στόχος του μνημονίου συνεργασίας που ανακοινώθηκε είναι η προώθηση της χρήσης του 5G από επιχειρήσεις, με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών και εξοπλισμού.
Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας
Για την ακρίβεια, οι δύο εταιρείες πρόκειται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων ή την τροποποίηση υφισταμένων δοκιμαστικών δικτύων, προκειμένου να υποστηριχθούν τεχνικές δοκιμές και να αξιολογηθούν επιχειρηματικά μοντέλα σχετικών με υπηρεσίες και τεχνολογίες που θα αναπτύσσουν επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός.
Επιπλέον, η COSMOTE θα παρέχει ουσιαστική στήριξη στις καινοτόμες επιχειρήσεις, θέτοντας το δίκτυό της στη διάθεσή τους. Θα παρέχει τις απαραίτητες παθητικές υποδομές (ιστούς, πυλώνες και συναφείς ευκολίες), state-of-the-art τεχνολογία, software και hardware, εφαρμογές 5G και IoT, Multi-access Edge Computing (MEC), εξοπλισμό δικτύου πρόσβασης και τερματικές συσκευές για τη διενέργεια δοκιμών «end to end», καθώς και το απαραίτητο προσωπικό για την εγκατάσταση και λειτουργία των υποδομών και του εξοπλισμού που η ίδια θα παρέχει.
Μάλιστα, όπως προβλέπεται και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Συμμετοχές 5G, η COSMOTE θα μπορεί να συμμετέχει και στην αξιολόγηση συγκεκριμένων τεχνικών ή εμπορικών χαρακτηριστικών των επενδυτικών προτάσεων που υποβάλλονται στην πρώτη για χρηματοδότηση από το Φαιστός.
Τέλος, οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν γνώσεις σε θέματα σχετικά με την τεχνολογία, την επιστήμη και τις βέλτιστες πρακτικές για την καινοτομία και την ανάπτυξη οικοσυστήματος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ θα συνεργάζονται για την από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων, workshops και ενημερωτικών εκδηλώσεων.
Με τη συνεργασία με την COSMOTE, η Συμμετοχές 5G ενισχύει περαιτέρω το πλαίσιο για την υποστήριξη της καινοτομίας και την ανάπτυξη βιώσιμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών νέας γενιάς στη χώρα μας, εξέλιξη που κρίνεται σημαντική για την τελική σχηματοποίηση του Ταμείου Φαιστός και την έναρξη των επενδύσεων στον τομέα του 5G και των σχετικών με το 5G τεχνολογιών.
Προς αναζήτηση επενδυτών κι επιχειρηματικών ιδεών
Να θυμίσουμε ότι πέρα από την Cosmote η Συμμετοχές 5G έχει συνάψει συνεργασίες και με άλλες εταιρείες καθώς και με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Μόλις το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η συνεργασία της με την Nokia ενώ τους προηγούμενους μήνες ανακοίνωσε μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με την Vantage Towers Greece, εταιρεία από τον χώρο των υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες η οποία διαχειρίζεται 5200 σημεία που φιλοξενούν κεραίες και σταθμούς βάσης αλλά και με την μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», φορέα που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με τους ανωτέρω φορείς προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την παροχή υποστήριξης στις εταιρείες στις οποίες επενδύει η Συμμετοχές 5G, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την από κοινού διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και τη δικτύωση με επενδυτικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει ρήτρες αποκλειστικότητας, γεγονός που σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούσαν να εγκαινιαστούν και πολλές ακόμα νέες συνεργασίες ακόμα και με «ανταγωνιστικές» επιχειρήσεις.
Πέρα από τις συνεργασίες, η Συμμετοχές 5G βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επαφές με ιδιώτες επενδυτές ώστε να αυξήσει την προίκα των 93 εκατ. που αποκόμισε κατά την σύστασή της μέσω του διαγωνισμού συχνοτήτων για το 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο οικοσύστημα που δημιουργείται, καταγράφεται ζωηρό και από πλευράς ιδιωτών επενδυτών και επενδυτικών σχημάτων κι όπως όλα δείχνουν τα κεφάλαια που θα έχει συνολικά στη διάθεσή του το Ταμείο θα ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να ολοκληρωθούν και αυτές οι επαφές, και το Ταμείο Φαιστός να ξεκινήσει τις επενδύσεις οι οποίες θα γίνονται βάσει του επενδυτικού κανονισμού που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον κανονισμό Αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων της Συμμετοχές 5G προβλέπεται ότι η υποβολή Επενδυτικής Πρότασης μπορεί να γίνει από επιχειρήσεις οι οποίες: Ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και: 1. Εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε συνεργαζόμενη τρίτη χώρα, όπως οι τελευταίες ορίζονται από το άρθρο 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) και 2. Δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και ανάπτυξη προϊόντων ή και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα. Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυτών μπορεί ενδεικτικά να αφορά τους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές – εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.
Εν συνεχεία κι αν από την εξέταση των πρώτων στοιχείων η ομάδα των διαχειριστών καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Επενδυτική Πρόταση καταρχάς εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Φαιστός, ζητείται από τον φορέα προς χρηματοδότηση να υποβάλει αναλυτικό πενταετές επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό πλάνο (Business and Financial Plan) – απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Επενδυτικής Πρότασης – το οποίο εστιάζει στη σχεδιαζόμενη χρήση των αιτούμενων κεφαλαίων και τις αναμενόμενες αποδόσεις.