Αν λάβουμε υπόψη μας μια ανάλυση της Euroxx για τη μετοχή του Τιτάνα που κυκλοφόρησε μόλις προ ημερών, τότε ο τίτλος της εισηγμένης τσιμεντοβιομηχανίας φαντάζει ως υποτιμημένος. Και αυτό γιατί η χρηματιστηριακή «ανέβασε» την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα επίπεδα των 23,7 ευρώ, από 18,7 ευρώ προηγουμένως, όταν στο ταμπλό ο Τιτάνας παραμένει για την ώρα «καθηλωμένος» στα επίπεδα των 16 ευρώ περίπου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ φέρεται να θεωρεί πως η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας δεν αντικατοπτρίζει τις προοπτικές της για αυτό και έδωσε περιθώριο ανόδου περίπου 50% για τη μετοχή, ενώ και η σύσταση για τον τίτλο είναι «αύξηση θέσεων» («overweight»).
Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αποτίμηση του ομίλου Τιτάν ανέρχεται σε περίπου 1,25 δις ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ πέρυσι (+158,9%), ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,4% στα 821,1 εκατ. ευρώ από 786,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA κατά 4,2% στα 142,6 εκατ. ευρώ από 136,8 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο δε EBITDA, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου προωθείται μεγάλο πλάνο επενδύσεων/υποδομών, με την θυγατρική ΤΙΤΑΝ USA να εισφέρει στο 6μηνο 81,2 εκατ. ευρώ EBITDA (πέρυσι πάνω από 87 εκατ. ευρώ). Ενώ και ο κύκλος εργασιών εκεί προσέγγισε τα 480 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή έχει υψηλό 12μήνου κοντά στα 18 ευρώ (σχεδόν 17,8 ευρώ σε όρους κλεισίματος) και χαμηλό λίγο άνω των 10 ευρώ (πέρυσι το φθινόπωρο τέτοια εποχή περίπου). Ο τίτλος από το υψηλό του Μαΐου έκανε «βουτιά» προς τα 15,3 ευρώ τον Ιούλιο (χαμηλό 3μήνου), πριν δώσει αντίδραση έως τα 16,3 ευρώ, περιοχή την οποία πάντως δυσκολεύτηκε να υπερβεί σε 2-3 σχετικές προσπάθειες.
Κατά τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν την αύξηση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Τιτάνας, ενώ τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς και η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας το 2021 και τα επόμενα χρόνια, παρά την άνοδο στα μεταφορικά και ενεργειακά κόστη.
Η Euroxx αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 26,9% φέτος, στα 112 εκατ. ευρώ και στα 146 εκατ. ευρώ το 2022, με τα EBITDA της περιόδου 2022-2024 να προσεγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης, ξεπερνώντας τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με δείκτη Αξία Επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EV/EBITDA) 6,2 φορές για το 2021 έναντι 8,6 φορές του μέσου όρου της τελευταίας 10ετίας, επίπεδο που αναμένεται να «πέσει» στο 4,5x το 2023. Για το 2022 αναμένει κύκλο εργασιών 1,74 δις. ευρώ (από 1,63 δις. ευρώ εφέτος). Επίσης, γίνεται αναφορά για μερισματική απόδοση 3% το 2021, 3,6% το 2022 και 4,3% το 2023 αλλά και για δείκτη p/bv στο 1x ή και λίγο χαμηλότερα.
Οι θετικές προοπτικές για την ΤΙΤΑΝ οφείλονται, μεταξύ άλλων, στο θετικό περιβάλλον στις ΗΠΑ που δέχεται ώθηση και από την ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών αλλά και την ύπαρξη μίας σειράς μεγάλων projects υποδομών, στις προσδοκίες για βελτίωση της εγχώριας αγοράς κατοικιών, στην προώθηση με νέων έργων υποδομών, στο θετικό momentum στις αγορές της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι και η Eurobank Sec είχε δώσει τιμή-στόχο στα 20 ευρώ για τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας αναμένοντας βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης και θεωρώντας τις επιδόσεις 6μήνου ως θετικές.
Αναφερόμενη, το καλοκαίρι, στις προοπτικές για τη συνέχεια, η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ είχε επισημάνει:
H κατασκευαστική δραστηριότητα αποδείχτηκε ανθεκτική παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Με την παραδοχή ότι η χειρότερη φάση της παγκόσμιας πανδημίας έχει περάσει, οι προοπτικές των αγορών και η δυναμική της ζήτησης είναι σε θέση να στηρίξουν την ανάπτυξη το 2021 κι έπειτα. Συγχρόνως όμως η λειτουργική κερδοφορία περιορίζεται από την εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας όπως επίσης και από τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της απότομης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Στις ΗΠΑ οι δαπάνες για αγορά κατοικίας και έργα υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Τα προς εκτέλεση έργα της TITAN America είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω. Παράλληλα όμως, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι δυσκολίες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του κλάδου.
Στην Ελλάδα η ζήτηση είναι σε αναπτυξιακή πορεία, χάρη στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα κύρια αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη την χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς συντελείται μέχρι στιγμής χωρίς τη συμβολή των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. Τα εν λόγω έργα εκτιμάται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση δομικών υλικών προς τα τέλη του έτους - αρχές του 2022, θέτοντας τα θεμέλια για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί το διεθνές εμπορικό δίκτυο που διαθέτει προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της δυναμικής που διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Ωστόσο, η στενότητα που παρατηρείται σήμερα στην αγορά διακίνησης εμπορευμάτων και η εκτίναξη των ναύλων, θα επηρεάσουν την κερδοφορία των εξαγωγών, για όσο διάστημα διαρκέσουν αυτές οι συνθήκες.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η δυναμική του κλάδου αναμένεται να διατηρηθεί. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας, τα ιδιωτικά έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, όπως και τα έργα υποδομής συνθέτουν συνδυαστικά το πλαίσιο της ζήτησης που ποικίλλει ανά χώρα. Οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, με συνεχή εισροή επενδύσεων στην περιοχή.
Στην Αίγυπτο οι αρχές θέσπισαν πρόσφατα (με ισχύ από την 1η Ιουλίου) ποσοστώσεις παραγωγής για όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες διαρθρωτικές ανισορροπίες της αγοράς. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος αυτού του μέτρου, η επίτευξη μιας ευνοϊκότερης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των τιμών. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές και την ανάκαμψη της ζήτησης τσιμέντου αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας.
Στην Τουρκία, η κυβερνητική πολιτική θα συνεχίσει να ενισχύει την κατασκευαστική δραστηριότητα, παρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση.
Στη Βραζιλία, η Εθνική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (SNIC) εκτιμά ότι το 2021 η κατανάλωση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 με τις ανακαινίσεις κατοικιών και τα νέα κατασκευαστικά έργα να οδηγούν την αύξηση της ζήτησης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτή αλλά και κατασκευών κινούνται ανοδικά αποτυπώνοντας τη δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών και τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, με θετικές προοπτικές για τον κλάδο το 2022.