Κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο «μέτωπο» της Διπλής Ανάπλασης «Λ. Αλεξάνδρας – Βοτανικού» που περιλαμβάνει και την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, σχεδόν 40.000 θέσεων, χωρίς βέβαια κάποιος να μπορεί να προδικάσει με σιγουριά την κατάληξη του εγχειρήματος αλλά και το ακριβές timing.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό συνεχίζονται και παρά το γεγονός ότι καταγράφονται καθυστερήσεις και εκκρεμότητες, υπάρχει αισιοδοξία, τουλάχιστον από πλευράς Δήμου και Κυβέρνησης, ότι τελικά θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικό αυτό project. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμπλεκόμενες πλευρές, ιδίως η «πράσινη», επιθυμούν να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο προσεχές δίμηνο, είτε προς τη μία (προώθηση του έργου με τη «βούλα») είτε προς την άλλη κατεύθυνση («ναυάγιο» της επένδυσης, ιδίως αν στον Παναθηναϊκό κρίνουν ότι δεν εξυπηρετούν οι όροι την ομάδα και τον ερασιτέχνη ή καθυστερήσουν χαρακτηριστικά οι συμβάσεις).
Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές και «έπεσαν στο τραπέζι» το τελευταίο διάστημα ήταν και αυτό των εσόδων (από εισιτήρια διαφημίσεις, προκειμένου να συντηρεί τις εγκαταστάσεις) που θα παραχωρήσει ο Δήμος, από αυτά που του αναλογούν, στον Ερασιτέχνη (υπολογίζονται σε 15%), κατά βάση ως προς τη χρονική διάρκεια της εν λόγω παραχώρησης που φάνηκε να αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης.
Επί της ουσίας προβλέπεται ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου καταβάλλεται στο σωματείο, για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ετών από την έναρξη της παραχώρησης σε αυτό, αλλά τέθηκε το ζήτημα της διάρκειας που μένει να φανεί πως θα καταλήξει (αν παραμείνει στα 15 έτη ή παραταθεί σημαντικά).
Βέβαια, πρέπει θεωρητικά και πρακτικά να τελειώσει το θέμα με τις συμβάσεις, να δοθεί «πράσινο φως» από τον Ερασιτέχνη (μέσω έκτακτης Γ.Σ.) και εφόσον όλα προχωρήσουν και «κλειδώσουν» θετικά να ξεκινήσει και η διαδικασία δημοπράτησης της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Γιατί παραμένει μια πραγματικότητα ότι υπάρχουν υποσχέσεις και εξαγγελίες ωστόσο για την ώρα δεν έχει προκύψει κάτι ουσιαστικό, με συνέπεια να διατηρούνται επιφυλάξεις σε διάφορους εμπλεκόμενους.
Να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων πυκνώνουν οι ενέργειες και οι διεργασίες που δείχνουν κινητικότητα. Μάλιστα, μία από αυτές αφορά στο ύψος του προϋπολογισμού του γηπέδου του Παναθηναϊκού που φαίνεται να ανεβαίνει από τα 89 εκατ. ευρώ στα 115 εκατ. ευρώ. Οι πόροι για το έργο θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ερωτηματικό είναι αν η αύξηση αυτή κατά περίπου 30% στο κόστος σχετίζεται με τη σημαντική άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες που καταγράφεται εδώ και περίπου ένα έτος, ειδικότερα δε τους τελευταίους μήνες.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε προ ημερών την τροποποίηση της πράξης με την οποία εγκρίθηκε η υποβολή αιτήματος – πρότασης εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη χρηματοδότηση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, προϋπολογισμού 88.915.440 (με ΦΠΑ), εγκρίνοντας νέα υποβολή αιτήματος - πρότασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με προϋπολογισμό 115.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Κατά συνέπεια, η πρόταση «δείχνει» προϋπολογισμό αυξημένο από τα περίπου 89 εκατ. ευρώ, που ήταν κατά την σχετική έγκριση και ανακοίνωση του έργου τον περασμένο Μάρτιο του 2021, σε 115 εκατ. ευρώ.
Επίσης, κατά πληροφορίες, υπηρεσίες του Δήμου προώθησαν διαδικασία για πρόσληψη συμβούλου που θα έχει ως έργο τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού (με ορίζοντα υλοποίησης της διαδικασίας αυτής τα τέλη Φεβρουαρίου 2022), ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, ενέκρινε «τη διάθεση, καθώς και τη δέσμευση πίστωσης ποσού 36.891,69 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σχεδιασμού & ρύθμισης κυκλοφορίας στον εγγύτερο δακτύλιο πέριξ του γηπέδου του Π.Α.Ο. στα Ο.Τ. 45-46-50 & εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου, για να καταστεί δυνατή η έκδοση Οικοδομικής άδειας από το ΥΠΕΝ».
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι για την υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης υπάρχουν διεργασίες, ενώ από πλευράς Δήμου και κυβέρνησης πηγάζει αισιοδοξία αλλά και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του project. Μάλιστα, πηγές που εμπλέκονται με το θέμα δεν αποκλείουν η δημοπράτηση του έργου να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αλλά όλα θα φανούν στην πορεία καθώς ήδη τα χρονοδιαγράμματα έχουν «ξεχειλώσει».
Πέραν όμως του… γηπεδικού, πρέπει να σημειωθεί ότι η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα μεγάλο, υπερτοπικό πρόγραμμα, το οποίο δημιουργεί δύο αναπτυξιακούς πόλους, θα απελευθερώσει χώρους στην «καρδιά» σχεδόν της πρωτεύουσας ενώ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και στην αναβάθμιση υποδομών και της ποιότητας ζωής στην περιοχή Ελαιώνα – Βοτανικού. Αν και τα «βλέμματα» πολλών «πέφτουν» πάνω στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνθετο όσο και πολύπλοκο αυτό εγχείρημα «φιλοδοξεί» να αποτελέσει μία νέα διέξοδο για τον δημότη και την πόλη, να συνδέσει την περιοχή των Προσφυγικών, μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας και βέβαια, να μεταμορφώσει μία περιοχή (Ελαιώνας - Βοτανικός), που από κάποιους έχει «ξεχαστεί» και έχει σημαντικά περιθώρια αναβάθμισης, σε ένα πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος Δήμου και Κυβέρνησης.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στην υποβαθμισμένη και προβληματική περιοχή του Ελαιώνα-Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της τελευταίας από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε πολεοδομημένη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου κ.ά.
Να υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει αναδείξει το insider, το ελληνικό κράτος είχε ζητήσει χρηματοδότηση περί τα 75 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής, δηλαδή για τη χρηματοδότηση της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Αλεξάνδρας, με το project να περιλαμβάνεται τελικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο τμήμα των αναπλάσεων στην Αττική που θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με 400 εκατ. ευρώ, μέρος εκ των οποίων λογικά θα σχετίζεται και με το εν λόγω έργο. Πάντως, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνονταν για να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές στην περιοχή του Βοτανικού, όπως απαλλοτριώσεις, δίκτυα (αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες, δίκτυα ενέργειας), αντιπλημμυρικά, έργα διαμορφώσεων οδικού δικτύου, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών κ.α. και όχι για την κατασκευή γηπέδου.
Στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα γίνει η κατεδάφιση του γηπέδου, η κατασκευή ενός νέου υπόγειου χώρου στάθμευσης, αθλητικό μουσείο – εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης, διαμόρφωσης χώρου πρασίνου κ.λπ.
Η συνολική χρηματοδότηση του project θα προέλθει από ένα «πακέτο» πόρων και κονδυλίων, είτε ευρωπαϊκών είτε εγχώριων (δημόσιων).
Πέρυσι τέτοια εποχή, λεπτομέρειες του μεγάλου έργου περιγράφονταν σε σχετική ενημέρωση του δήμου Αθηναίων:
Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης
Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:
* ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων
* αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ
* εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης
* και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης
Με το νέο πάρκο- τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας. Μία νέα διέξοδος για τον δημότη και την πόλη. Μία νέα διαδρομή για τον κάτοικο, αλλά και τον επισκέπτη της Aθήνας.
Στο Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:
* γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων
* αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.
* ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
* αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.
* 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα
* χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων
* έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.
* σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές
Σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος θα χωροθετήσει -κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό- τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.
Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών, έχει έναν διττό στόχο: α) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, β) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας. Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα.
Στην περιοχή Ανάπλασης II –Βοτανικός (Τομέας Ανάπλασης Β’) εντάσσεται επίσης ένα κτιριακό συγκρότημα 51.856 τμ., που είναι το πρώην mall Βωβού, το οποίο έχει περιέλθει στις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς.
Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου. Για το σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκ. ευρώ. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, ενώ οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου ανήκουν στον Παναθηναϊκό.
Το ποσό που θα δίνει στο δήμο και στο δημόσιο ο Παναθηναϊκός θα οριστεί από τη διμερής συμφωνία μεταξύ της ΠΑΕ και του Δήμου. Το 65% του ποσού αυτού θα καταλήγει στο ελληνικό δημόσιο και το υπόλοιπο 35% στο Δήμο.
Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία.