Το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά ορόσημο για την δημιουργία ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος γύρω από το 5G στη χώρα, με το Ταμείο Φαιστός το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, να προετοιμάζει το πεδίο για τις πρώτες του επενδύσεις.
Το Φαιστός, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοσίου και αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναζήτηση επενδυτών αλλά και δυνητικών προς επένδυση εταιρειών.
Προχωρά το fund raising
Οι προσπάθειες μάλιστα έχουν αποφέρει καρπούς και προς τις δύο κατευθύνσεις, με την 5G Ventures, την διαχειρίστρια εταιρεία του, να ανακοινώνει τον Δεκέμβριο τους πρώτους ιδιώτες επενδυτές του. Στη μέχρι στιγμής λίστα, περιλαμβάνεται η Deutsche Telekom, η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει την προίκα του Ταμείου με 3 εκατ. ευρώ, αλλά και το οικογενειακό γραφείο της Μαριάννας Λάτση, Latsco Family Office, το οποίο θα συμμετάσχει στις συνεπενδύσεις με άγνωστο ποσό.
Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις δεδομένου ότι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο οικοσύστημα που δημιουργείται, καταγράφεται ζωηρό από πλευράς ιδιωτών επενδυτών και επενδυτικών σχημάτων. Όπως όλα δείχνουν μάλιστα τα κεφάλαια που θα έχει συνολικά στη διάθεσή του το Ταμείο, και τα οποία θα συγκεντρωθούν σε περισσότερους από έναν χρηματοδοτικούς γύρους, θα είναι κατά 20% με 30% περισσότερα από το αρχικό.
Πληθαίνουν οι εταιρείες που χτυπούν την πόρτα του Ταμείου
Κι ενώ το στάδιο του fund raising προχωρά, εντατικές είναι οι διεργασίες και προς την άλλη κατεύθυνση, αυτή των δυνητικών προς επένδυση εταιρειών, με 30 και πλέον επιχειρήσεις να έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του ταμείου, διερευνώντας τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει σε επιχειρηματικά projects πάνω στα δίκτυα πέμπτης γενιάς.
Όπως είχε αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συμμετοχές 5G, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης σε πρόσφατο συνέδριο, οι 31 αυτές εταιρείες είναι τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό και δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως τα logistics, η διασυνδεσιμότητα και η κυβερνοασφάλεια. Ειδοποιός διαφορά είναι μάλιστα ότι μέρος των εταιρειών αυτών, δεν δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στη χώρα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει αν εντέλει χρηματοδοτηθούν από το ΦΑΙΣΤΟΣ ( σ.σ. βάσει του επενδυτικού κανονισμού ο οποίος δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι η εγχώρια δραστηριότητα αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση από το ΦΑΙΣΤΟΣ). «Υπάρχει εταιρεία η οποία ήθελε στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο στη Γερμανία και μετά τις συζητήσεις με το ελληνικό θεματικό fund υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το κάνει τελικά στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης στο πλαίσιο πρόσφατου συνεδρίου.
Πέρα από τις εταιρείες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και κατόπιν σχετικής αξιολόγησης, το fund Φαιστός έχει συμπεριληφθεί στους πιθανούς συνεπενδυτές σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), το οποίο ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 με προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ. Το Ταμείο του ΕΣΚ παρέχει πρόσβαση σε επενδυτές -υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις- σε έναν κατάλογο με περισσότερες από 130 εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί και έχουν λάβει, ή αναμένεται να λάβουν, κεφαλαιακή ενίσχυση από αυτό. Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει μικρές, μεσαίες και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο με δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η μεταποίηση, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ψηφιακή τεχνολογία, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες Υγείας, η αεροναυπηγική και το διάστημα.
Την θελκτικότητα του Ταμείου από την σκοπιά των εταιρειών ενισχύει σίγουρα και το ευρύ δίκτυο υποστήριξης που εξασφάλισε όλο το προηγούμενο διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΣΚ, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και την Cosmote. Κι αυτό γιατί μέσα από τις συνεργασίες αυτές έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και για εταιρείες που θέλουν να «αλλάξουν πίστα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραχώρηση φάσματος σε υποψήφιους επενδυτές, το οποίο και μπορούν να χρησιμοποιήσουν για δοκιμές των προϊόντων κι εφαρμογών τους.
Στόχος του Φαιστός είναι να συμβάλλει στην δημιουργία ενός ακμάζοντος ελληνικού οικοσυστήματος 5G, το οποίο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της, κάτι που είχε επισημάνει και η Ευρωπαϊκη Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση του δείκτη DESI για την Ελλάδα. Οι σχετικές έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι το 5G μπορεί να δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 12,5 δισ. ευρώ.