Οι τράπεζες «φλερτάρουν» με το bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες «φλερτάρουν» με το bitcoin

Νέα εποχή ανατέλλει για τις τραπεζικές συναλλαγές, μετά την απόφαση της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) της Βρετανίας να επιτρέψει τη χρήση της τεχνολογίας blockchain –στην οποία βασίζεται το γνωστό bitcoin– σε έναν «μικρό αλλά σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων».

Όπως αναφέρουν στο σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, με την πρωτοβουλία της αυτή, η FCA θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο των ψηφιακών χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (fintech), καθώς μέχρι τώρα, το bitcoin θεωρείται «ταμπού» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο –ιδίως σε θεσμικό επίπεδο. Και όμως, μέσω της τεχνολογίας blockchain, οι τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική κοινόχρηστη βάση δεδομένων που λειτουργεί ως δημόσιο καθολικό των συναλλαγών και προσφέρει δυνατότητες για μείωση του κόστους και επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως ο διακανονισμός των συναλλαγών σε χρεόγραφα.

Η τεχνολογία blockchain αφορά σε μια σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο καθολικό (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain». Κατ’ αυτό τον τρόπο, το blockchain λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό καθολικό, το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του, κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι εποπτικοί φορείς τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στη συγκεκριμένη τεχνολογία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ευάλωτη στις κυβερνοεπιθέσεις και την απάτη, υπονομεύοντας έτσι τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Πιστεύουμε ότι [η τεχνολογία blockchain] έχει κάποιες πραγματικά ενδιαφέρουσες εφαρμογές και συζητάμε με κάποιες εταιρείες σχετικά με το πώς θα μπορούσε η εν λόγω τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο και πώς θα μπορούσε να ωφελήσει τους καταναλωτές ή να διευκολύνει τις διαδικασίες της συμμόρφωσης», σχολιάζει στους FT ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανταγωνισμού της FCA, Chris Woolard. «Ίσως υπάρχουν τομείς που θα θέλαμε να ενισχύσουμε λίγο».

Οι εταιρείες που ζητήσει έγκριση για να χρησιμοποιούν το bitcoin έχουν μπει στο μικροσκόπιο της βρετανικής αρχής, στο πλαίσιο του προγράμματος Project Innovate που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και βοηθά τις καινοτόμες start-up να αναπτύξουν τα πρωτοποριακά προϊόντα που υποδεικνύει η FCA. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους ώστε όποια περάσουν το «τεστ» να λάβουν την έγκριση από την FCA.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Woolard, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν «ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός» εταιρειών και εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πορεία του προγράμματος.

Προς το παρόν πάντως, στην αγορά δεν κυκλοφορούν «σχεδόν καθόλου» προϊόντα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain, όπως επιβεβαιώνει ο Nick Williamson, διευθυντής της blockchain start-up Credits με έδρα στο Λονδίνο, αφού –όπως εξηγεί– η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο.

Ένα από τα σπάνια παραδείγματα τέτοιων εταιρειών είναι η Ripple στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία κατασκευάζει πλατφόρμες για τράπεζες με βάση την τεχνολογία blockchain. Φέτος το καλοκαίρι, συνεργάστηκε με τον ιαπωνικό όμιλο Mizuho Financial Group και τη τράπεζα Santander που είναι οι πρώτες τράπεζες στη χώρα τους που εφαρμόζουν πιλοτικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία στους τομείς του διακανονισμού συναλλάγματος και των διεθνών συναλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider