Στην επόμενη ημέρα των τηλεπικοινωνιών παίρνει θέση ο ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην επόμενη ημέρα των τηλεπικοινωνιών παίρνει θέση ο ΟΤΕ
Προχωρά σε αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων κορμού, ώστε να ανταποκριθούν στην κίνηση δεδομένων που βαίνει αυξανόμενη αρχής γενομένης της υγειονομικής κρίσης.

Τα απαραίτητα βήματα για να πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη ημέρα των τηλεπικοινωνιών κάνει ο ΟΤΕ, μετά και την πανδημία που επιτάχυνε την μετάβαση σε έναν κόσμο πιο συνδεδεμένο από ποτέ. Όπως ανακοινώθηκε χθες COSMOTE και OTEGLOBE προχωρούν σε αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων κορμού, ώστε να ανταποκριθούν στην κίνηση δεδομένων που βαίνει αυξανόμενη αρχής γενομένης της υγειονομικής κρίσης κι αναμένεται να ανεβάσει περαιτέρω ρυθμούς καθώς προχωρά η διείσδυση του 5G αλλά και του FTTH.

Να σημειωθεί ότι η συνεχής αύξηση χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς FTTH και 5G, έχει ως αποτέλεσμα την εκθετική αύξηση του όγκου τηλεπικοινωνιακής κίνησης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών όπως video streaming, download και upload, video calls κ.ο.κ. απαίτησε την μεταφορά κατά 30% - 40% περισσότερων δεδομένων μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων, είτε εντός Ελλάδος, είτε από και προς τους διεθνείς κόμβους όπου βρίσκονται οι servers που εξυπηρετούν το περιεχόμενο (πλατφόρμες παροχής περιεχομένου / CDNs).

Δεδομένης της αύξησης της κίνησης και προκειμένου οι χρήστες να απολαμβάνουν την καλύτερη εμπειρία συνδεσιμότητας, COSMOTE και OTEGLOBE προχώρησαν στην αύξηση της ταχύτητας επικοινωνίας μεταξύ δρομολογητών IP (router) στα δίκτυα ΟΤΕ και OTEGLOBE, από 100Gbps σε 400Gbps, τετραπλασίασαν δηλαδή την ταχύτητα επικοινωνίας πάνω από την οπτική ίνα.

Χάρη σε αυτή τη νέα τεχνολογία επικοινωνίας πολλαπλών διεπαφών με ταχύτητες 400Gbps, η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφενός η OTEGLOBE θα μπορεί να μεταφέρει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση από και προς τη χώρα μας, μέσω του διεθνούς δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει, συνολικού μήκους 21.000 χιλιομέτρων, με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, αξιοπιστία και ταχύτητα κι αφετέρου η COSMOTE να την αξιοποιήσει για τις διασυνδέσεις στο δίκτυο κορμού, παρέχοντας υψηλές ταχύτητες μέσω FTTH και 5G. Έτσι ο ΟΤΕ θα μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση ακόμα μεγαλύτερων όγκων δεδομένων, ακόμα και σε συνθήκες απότομης και στιγμιαίας αύξησης της κίνησης (traffic bursts).

Σημειωτέον ότι η νέα τεχνολογία ευθυγραμμίζεται και με τους περιβαλλοντικούς στόχους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των COSMOTE και OTEGLOBE, αφού μεταδίδει δεδομένα σε υψηλές ταχύτητες με σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Η κίνηση αυτή του ΟΤΕ έρχεται να συμπληρώσει τις ανακοινώσεις του Ομίλου για την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας της χώρας. Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν την εκπνοή του 2021ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την αύξηση των συνολικών επενδύσεων σε οπτικές ίνες πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αλλά και την δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE. Στόχος είναι αφενός να επιταχύνει το roll out του FTTH ώστε στο τέλος των επενδύσεων ο ΟΤΕ να καλύπτει με οπτική ίνα (FTTH) σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας( σ.σ. περίπου 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις) κι αφετέρου να διπλασιάσει τις ονομαστικές ταχύτητες , αναβαθμίζοντας κάθε συνδρομητή στον οποίο δεν έχει φτάσει η οπτική ίνα στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, εντελώς δωρεάν.

Ήρθε για να μείνει η αύξηση της κίνησης data

Αντίστοιχες κινήσεις θα μπορούσαμε να δούμε κι από άλλους παρόχους δεδομένου του νέου τοπίου που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στις τηλεπικοινωνίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία του κορονοϊού και ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών την προηγούμενη χρονιά, οδήγησε σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), σε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων από το κινητό το 2020 η οποία έφτασε το 65,7%.

Αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε και στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα κάτι που επιβεβαιώνει και η ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αξιοποίησαν το κουπόνι Super Fast Broadband (SFBB) αυξήθηκε το 2021 κατά 256% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το φαινόμενο δεν είναι φυσικά ελληνικό, με τις εταιρείες ερευνών να σημειώνουν ότι η η νέα τάξη πραγμάτων που έχει φέρει ο κορονοϊός, θα συνεχίσει να εκτοξεύσει την κίνηση δεδομένων διεθνώς. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της IDC «Global DataSphere Forecast», τα δεδομένα, που θα δημιουργηθούν μέχρι και το 2023 θα είναι περισσότερα από αυτά που καταναλώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια! Καταλύτης σε αυτή την αύξηση είναι η τηλεργασία, τα εργαλεία απομακρυσμένης επικοινωνίας αλλά και η διαδικτυακή διασκέδαση μέσα από υπηρεσίες video streaming ή gaming, συνήθειες που αναμένεται να συνεχιστούν και μετά το πέρας της πανδημίας, όποτε κι αν έρθει.

Αυτός είναι και ο λόγος που η διατήρηση της ποιότητας δικτύου και της θετικής εμπειρίας των χρηστών, αναδεικνύονται ως στόχοι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ΕΥ, Top 10 risks in telecommunications 2020, η οποία αξιολογεί τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, επισημαίνει ότι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των παρόχων παγκοσμίως είναι η διατήρηση της ανθεκτικότητας των υποδομών και η επέκταση της κάλυψης των δικτύων, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρείες ανταποκρίθηκαν επαρκώς στην αυξημένη ζήτηση δεδομένων.

Όπως επισημαίνεται, η αρχική φάση των lockdown λόγω της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε απότομη αύξηση της κίνησης δεδομένων στα δίκτυα, έως και 70%. Την περίοδο αυτή, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών επιτέλεσαν με επιτυχία έναν κοινωνικό ρόλο, παρέχοντας συνδεσιμότητα και επιτρέποντας την εξ αποστάσεως επικοινωνία, τη διατήρηση των κοινωνικών επαφών και την τηλεργασία. Παρόλα αυτά, και καθώς το 42% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, και το 32% των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς την αξιοπιστία της σύνδεσης και την ταχύτητα του οικιακού δικτύου τους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, διαφαίνεται ότι οι εταιρείες του κλάδου διεθνώς θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να διατηρήσουν τη θετική αντίληψη των πελατών για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Παράταση ειδικών χρεώσεων κλήσεων στην γραμμή καταναλωτή 1520, μέχρι τον Ιούνιο

Τι περιλαμβάνει το πλάνο του ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας - Πώς θα γίνουν οι επενδύσεις και η αναβάθμιση των συνδρομητών

Στα ύψη η ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες στο σπίτι

gazzetta
gazzetta reader insider insider