Παράταση ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το 2024 προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση στους Θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τον νέο νόμο του ΤΧΣ. Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το νέο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων του νέου πτωχευτικού νόμου, διεξάγονται σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των Θεσμών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι παρατηρήσεις των Θεσμών εστάλησαν στην κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή και φαίνεται ότι παραμένει η απόσταση μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έχουν απορρίψει πρόταση με την οποία η κυβέρνηση ζητούσε την υπαγωγή του ΤΧΣ στο ΤΑΙΠΕΔ, αιτιολογώντας την απόρριψη με το ότι θα έπρεπε να γίνει αλλαγή της δανειακής σύμβασης. Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει να δοθεί παράταση στη ζωή του Ταμείου μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει ότι στον χρονικό αυτό ορίζοντα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Η αποεπένδυση του Ταμείου αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του νέου νόμου, αλλάζοντας τον ρόλο του Ταμείου που ήταν αυτός της διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τις οποίες είχε στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Σήμερα το ΤΧΣ μετέχει με ποσοστό 40,6% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και λίγο άνω του 1% στην Eurobank. Πλέον το ΤΧΣ έχει κύριο ρόλο την στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί στον προσφορότερο χρόνο βάσει συνθηκών στις αγορές, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει το μέγιστο δυνατό από τις απώλειες που καταγράφει η επένδυση του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Θεσμοί ήταν εξαρχής πολύ αρνητικοί σε οποιαδήποτε παράταση ζωής του ΤΧΣ μετά το 2022 και συζητούσαν παράταση το πολύ ενός έτους.
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης την αναμόρφωση της διοικητικής δομής του ΤΧΣ, προβλέποντας τη «συγχώνευση» του Γενικού Συμβουλίου με την Εκτελεστική Επιτροπή. Τα δυο όργανα έχουν επιδείξει αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας, με «ανυπαρξία» ουσιαστικά της Εκτελεστικής Επιτροπής. Κατόπιν αυτού, δημιουργείται ένα ενιαίο όργανο για τη διοίκηση του ΤΧΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο θα έχει εννέα μέλη, όπως προτείνουν οι Θεσμοί. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προτείνει επταμελές ΔΣ. Νέο μέλος το οποίο έχει προτείνει η κυβέρνηση και θα εκπροσωπεί την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ο κ. Φώτης Κουρμούσης, νυν Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο οποίος θα μεταβεί στο ΤΧΣ στα τέλη του επόμενου μήνα.
Παράλληλα, ο νέος νόμος για το ΤΧΣ θα περιορίζει και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου στις τράπεζες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το άλλο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς αφορά τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων του νέου πτωχευτικού νόμου. Κρίσιμο θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει το ενδιάμεσο καθεστώς μέχρι την λειτουργία του Φορέα, καθώς ο τελευταίος αναμενόταν να έχει συσταθεί μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου 2022 και πλέον αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη του έτους. Ζητούμενο είναι να βρεθεί φόρμουλα με την οποία να προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών που θα πτωχεύουν και να αποφευχθεί κύμα εξώσεων. Ο Φορέας επρόκειτο αρχικά να έχει συσταθεί εντός του 2021 και με την παράταση του χρονοδιαγράμματος έως 31/3/2022, οι τράπεζες είχαν αποδεχτεί να λειτουργούν ως οιωνοί Φορέας Ακινήτων, μη προχωρώντας σε πλειστηριασμούς κατά ευάλωτων οφειλετών. Για την περαιτέρω καθυστέρηση μέχρι την σύσταση και λειτουργία του Φορέα, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης είχαν ζητήσει να καταβάλλεται στις ίδιες το στεγαστικό επίδομα που θα αποτελούσε την επιδότηση της κυβέρνησης στους ευάλωτους, μέσω του Φορέα.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο, για την οποία όμως δεν έχουν επίσημη ενημέρωση οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης, προβλέπεται η δυνατότητα sale and lease back ακινήτων δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.