Τράπεζες: Επενδυτικά έργα έως 2 δισ. ο στόχος του 2022 για το Ταμείο Ανάκαμψης – Κρίσιμη η ωρίμαση σχεδίων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Επενδυτικά έργα έως 2 δισ. ο στόχος του 2022 για το Ταμείο Ανάκαμψης – Κρίσιμη η ωρίμαση σχεδίων
Τα πρώτα δάνεια στις επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένονται το νωρίτερο στα τέλη Απριλίου. Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου οι προκλήσεις των τραπεζών προς τους επενδυτές. Τι βλέπουν οι τράπεζες για συμβασιοποιήσεις και εκταμιεύσεις.

Επενδυτικά έργα 1,5 – 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αναμένεται να συμβασιοποιηθούν έργα 500 – 750 εκατ. ευρώ για τα οποία θα εκταμιευθούν χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 150 έως 250 εκατ. ευρώ, αναμένουν για φέτος οι τράπεζες από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα πρώτα δάνεια στις επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένονται το νωρίτερο στα τέλη Απριλίου. Oι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να απευθύνουν τις προσκλήσεις στους επενδυτές μέχρι την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου (νωρίτερα σήμερα την πρόσκληση προς τους επενδυτές απηύθυνε η Εθνική Τράπεζα).

Εκτιμάται ότι από την ώρα που θα υποβληθούν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση, για την έγκριση της κάθε σύμβασης θα απαιτηθεί περίπου ενάμιση μήνας και περίπου ενάμιση με δύο μήνες μέχρι η σύμβαση να υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι στην επιχειρησιακή σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι το διάστημα από την ώρα που ο επενδυτής θα υποβάλει την αίτησή του στην τράπεζα μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου, θα κυμαίνεται από 2 έως 4 μήνες.

Οι προετοιμασίες ώστε η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης να γίνει πράξη για τις επιχειρήσεις «τρέχουν», αν και όχι με ταυτόχρονο βηματισμό Υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, εκκρεμεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση και μέσω αυτής θα τα λαμβάνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη μέσα – τέλος Μαρτίου, οπότε η υποδοχή των πρώτων αιτήσεων από τις τράπεζες αναμένεται ότι θα γίνει χειροκίνητα.

Επιπλέον, ακόμη δεν έχει συσταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το Μητρώο των Ανεξάρτητων Αξιολογητών που θα διενεργούν τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κενό μέχρι τη σύσταση του Μητρώου θα καλυφθεί από ορκωτούς ελεγκτές που θα προτείνουν στο Υπουργείο οι τράπεζες για την κάθε αιτούμενη χρηματοδότηση. Καθώς θα πρέπει να έχουν γνώσεις και από αξιολόγηση business plan και από καθεστώτα ενισχύσεων, οι τράπεζες αναμένεται να απευθυνθούν για την επιλογή ορκωτών ελεγκτών στις Big Five (PwC, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG).

Όπως τονίζουν, πάντως, οι τραπεζίτες, το κρίσιμο στην όλη διαδικασία είναι να αυξάνονται οι ρυθμοί στα έργα που θεωρούνται ώριμα για χρηματοδότηση. Όπως τονίζουν, επειδή τα έργα προς χρηματοδότηση που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εκ φύσεως πραγματικές επενδύσεις, αυτό σημαίνει ότι απαιτούν για την υλοποίησή τους χρονικό διάστημα από ενάμιση μέχρι τρία χρόνια.

Χρήσιμες διαπιστώσεις για τον βαθμό ετοιμότητας επενδυτικών σχεδίων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν, αντλούνται από την έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, «Οι ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, β΄ εξάμηνο 2021».

Όπως αναφέρεται στην μελέτη, αν και έχει αυξηθεί ο βαθμός ενημέρωσης και κινητοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, μόλις το 1/5 αυτών που έχουν κινητοποιηθεί έχουν επενδυτικά σχέδια σε σχετικά ώριμο στάδιο που τα καθιστούν πιο άμεσα υλοποιήσιμα. Ειδικότερα, μόλις 1% των κινητοποιημένων ΜμΕ έχει έτοιμο επενδυτικό πλάνο και 17% βρίσκονται στη φάση κατάρτισης σχεδίων, ενώ η πλειοψηφία (67%) βρίσκεται σε στάδιο αρχικού σχεδιασμού. Το υπόλοιπο 15% των κινητοποιημένων ΜμΕ είναι ακόμα σε αναζήτηση κατεύθυνσης ως προς την αξιοποίηση του Ταμείου, καθιστώντας αβέβαιη την υποβολή σχεδίου.

Σε όρους επενδυτικών κεφαλαίων, η τρέχουσα κινητοποίηση του τομέα αντιστοιχεί σε δυνητικές επενδύσεις ύψους 14 δισ. ευρώ, λίγο πάνω από το 40% των συνολικών ιδιωτικών επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Καθώς το μερίδιο αυτό είναι αντίστοιχο της συνεισφορά των ΜμΕ στις πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα, η κινητοποίησή τους κρίνεται και ποσοτικά ικανοποιητική, όπως αναφέρει η έρευνα της ΕΤΕ. Ωστόσο, αναφέρει ότι αν και τα πιο ώριμα σχέδια είναι τα σχετικά μεγαλύτερα, το μερίδιό τους δεν ξεπερνά το 1/3 των συνολικών 14 δις, κάτι που σημαίνει ότι επενδύσεις περίπου των 4 δις ευρώ φαίνεται προς το παρόν να έχουν υψηλή πιθανότητα υλοποίησης.

Όπως διαπιστώνει η ΕΤΕ, πρώτες σε προτίμηση έρχονται οι ψηφιακές επενδύσεις και οι επενδύσεις που στοχεύουν σε αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων (41% και 40% αντίστοιχα). Ακολουθούν επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης για το 24% των ΜμΕ (που φτάνει το 34% για τον κλάδο βιομηχανίας) και προώθηση συνεργασιών για το 21% των ΜμΕ (28% για τον τομέα υπηρεσιών). Οι πιο «παραδοσιακές» επενδύσεις εξωστρέφειας και καινοτομίας προτιμώνται από ποσοστό της τάξης του 15% των ΜμΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 7% των σχεδίων για επενδύσεις σε καινοτομία είναι ήδη έτοιμο προς κατάθεση, δείχνοντας έτσι πως παρά το γεγονός πως οι δανειοδοτήσεις από το Ταμείο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ήδη έχει αρχίσει να απελευθερώνεται η δημιουργικότητα του τομέα των ΜμΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ταμείο Ανάκαμψης: Στόχος να πέσουν 4,7 δισ. ευρώ στην αγορά φέτος – Η δόση έως τον Απρίλιο

Με τι επιτόκια θα πάρουν οι επιχειρήσεις τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην μέχρι Μάρτιο για πλατφόρμα και αξιολογητές

gazzetta
gazzetta reader insider insider