Μπορεί τελικά να κατατέθηκε μία μόνο προσφορά, από την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, για την υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα, ωστόσο, αποτελεί μια… πραγματικότητα ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία πρώτη απόπειρα - προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην προσέλκυση επενδυτών με στόχο την αξιοποίηση περιφερειακών assets τέτοιου τύπου και μάλιστα λιμενικών υποδομών.
Χτες, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), γνωστοποίησε ότι παρέλαβε μία δεσμευτική προσφορά από την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EFA GROUP - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).
Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βέβαια δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, καθώς είναι ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος, με δραστηριότητες στους περισσότερους τομείς των υποδομών, από το κλασσικό κατασκευαστικό αντικείμενο και τις παραχωρήσεις, έως την παραγωγής προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ), τη διαχείριση απορριμμάτων καθώς την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων κ.α. Με ανεκτέλεστο στα 4,5 δισ. ευρώ και ακόμα μεγαλύτερο ενεργητικό και επενδυτικό πλάνο (συν το Καζίνο στο Ελληνικό), πλέον εισέρχεται σε ένα νέο μέτωπο, αυτό της αξιοποίησης και εκμετάλλευση ενός σημαντικού περιφερειακού λιμένα. Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία.
Ο όμιλος Black Summit Financial είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων με εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και σε υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εστιασμένες στη διατήρηση και ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της, μέσα από εξατομικευμένες επενδυτικές στρατηγικές.
Η EFA GROUP είναι ένας όμιλος εταιρειών που προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων/έργων, τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της ασφάλειας και των αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο όμιλος EFA GROUP λειτουργεί σε διεθνή κλίμακα σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η διαδικασία αξιολόγησης της δεσμευτικής προσφοράς, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστεί η οικονομική προσφορά, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι λογικά, όπως συνέβη και σε άλλους διαγωνισμούς, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένη πρόταση από την κοινοπραξία ανεξάρτητα αν πρόκειται για μία και μόνο συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, μπορεί εν τέλει να είχαμε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι εκ των ενδιαφερόμενων είτε αναθεώρησαν λόγω… ευρύτερου γεωπολιτικού κλίματος, είτε έχουν βάλει κυρίως στο στόχαστρό τους άλλες περιπτώσεις λιμένων, καθώς έπονται διεργασίες και εξελίξεις στα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου κ.α.
Πάντως, η περίπτωση της Καβάλας αποτελεί το πρώτο πετυχημένο παράδειγμα παραχώρησης (όταν ολοκληρωθεί βέβαια ο διαγωνισμός και φτάσουμε στις υπογραφές) περιφερειακού λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ, στο μοτίβο που αναπτύσσει το Ταμείο για αξιοποίηση περιφερειακών υποδομών με οφέλη οικονομικά – κοινωνικά και σε τοπικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ περιλαμβάνει:
- τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
- μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
- τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
- την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
- συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.
Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη. Να αναφέρουμε ότι το εν λόγω λιμάνι είναι εκτός της πόλης της Καβάλας, ενώ υπάρχει και το κεντρικό, αυτό που είναι στην πόλη. Μάλιστα, στο Ταμείο έχουν «διπλή στόχευση», δηλαδή όσο είναι εφικτό να αναπτυχθεί και το κεντρικό λιμάνι, μαζί με τον φορέα ΟΛΚ, ώστε να αποκτήσουν οι υποδομές της πόλης περαιτέρω ώθηση. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δ. Πολίτης, πρόσφατα «ανέβηκε» στην Καβάλα όπου είχε επαφές, μεταξύ άλλων, και με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας αλλά και του ΟΛΚ ακριβώς για αυτό το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό είχαν προεπιλεγεί αντίστοιχα τα εξής επενδυτικά σχήματα: Quintana Infrastructure & Development, Ένωση Εταιρειών Imerys GREECE SA - Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE, Κοινοπραξία International Port Investments Kavala (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Πλέον, όσον αφορά στα λιμάνια, όπως και πρόσφατα ανέφερε το insider, το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, με τη διαδικασία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών να πηγαίνει, κατά πληροφορίες, για τις αρχές Μαΐου 2022. Σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Μέσα στο καλοκαίρι, και μάλλον προς τα τέλη Ιουνίου (και σε αυτήν την περίπτωση με τα μέχρι τώρα δεδομένα), θα δοθεί η μάχη για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (τουλάχιστον 67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Πάντως, μέσα στον Μάρτιο (κατ’ εκτίμηση) ενδέχεται να έχουμε διεργασίες και σε ένα άλλο μέτωπο, που δεν είναι τόσο ώριμο όσο τα υπόλοιπα. Για την αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος «ωρίμανσης», ωστόσο, αναμένονται άλλου είδους εξελίξεις καθώς το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται ότι σύντομα θα ανακοινώσει ποιοι ενδιαφερόμενοι περνούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.