Lamda: Έρχονται περισσότερα οικιστικά projects στο Ελληνικό – Τα κόστη, το ομόλογο και τα Malls στο ΧΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Lamda: Έρχονται περισσότερα οικιστικά projects στο Ελληνικό – Τα κόστη, το ομόλογο και τα Malls στο ΧΑ
Η πρωτοφανής ζήτηση για κατοικίες οδηγεί τον όμιλο σε νέες αναπτύξεις. «Κλεισμένες» συμφωνίες που φέρνουν έσοδα 1 δισ. ευρώ. Τι «παίζει» με ομόλογο, κόστη, «Marina Tower» και είσοδο των εμπορικών κέντρων στο Χρηματιστήριο.

Περισσότερα οικιστικά έργα στο Ελληνικό, από ότι αρχικά υπολόγιζε να προωθήσει κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξης (πενταετία), σχεδιάζει η Lamda Development. Η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί, με τις μέχρι στιγμής «κλεισμένες» συμφωνίες για πώληση κατοικιών να ανέρχονται συνολικά σε 1 δισ. ευρώ, ωθεί τη Lamda σε αναθεώρηση σχεδίων και ενίσχυση του οικιστικού τομέα. Οι πρώτες προκαταβολές από τις μέχρι τώρα πωλήσεις αναμένονται από τον Οκτώβριο όταν εκδοθούν οικοδομικές άδειες και θα μπορούν να συνταχθούν συμβόλαια πώλησης.

Στις επιπλέον οικιστικές αναπτύξεις αυτές, που σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda θα είναι πιο προσιτές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση προσεχώς εντάσσεται και η κατασκευή συγκροτήματος κατοικιών με «μέτωπο» στο πάρκο, στο νότιο τμήμα του Ελληνικού. Το project αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κτήριο ύψους 50 μέτρων ή 15 ορόφων με 90 διαμερίσματα συνολικά 16,5 χιλ. τ.μ. σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels (BIG) με έδρα τη Κοπεγχάγη και τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου, βάσει εκτιμήσεων, το 2022 η Lamda θα έχει έσοδα από προκαταβολές 200 εκατ. και το 2023 περί τα 350 εκατ. ευρώ, κυρίως από τα οικιστικά και πιθανώς από την αξιοποίηση άλλων ακινήτων όπως είναι αυτά που περιλαμβάνονται στην συμφωνία για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (το γνωστό joint venture).

Αναφορικά με την αύξηση του κόστους στα υλικά κατασκευής, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι το φαινόμενο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον Πύργο Κατοικιών «Marina Tower» η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει εντός του 2022. Το κόστος κατασκευής του έχει αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με αρχικό προϋπολογισμό του, βάσει του οποίου έχουν γίνει και οι συμφωνίες πώλησης των διαμερισμάτων του. Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της διαφοράς στο κόστος που έχει προκύψει, εξετάζονται μαζί με τον Early Contractor Involvement (ECI) για τον εν λόγω οικιστικό πύργο, δηλαδή την κοινοπραξία των Intrakat – Bouygues, πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.

Πάντως, για τα υπόλοιπα οικιστικά που ήδη έχουν πουληθεί η αύξηση του κόστους έχει περιληφθεί στις τιμές πώλησης, ενώ στο παραλιακό μέτωπο οι αγοραστές οικοπέδων θα επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος κατασκευής. Για τις δε πρώτες υποδομές που ήδη έχουν ξεκινήσει από την εταιρεία ΑΒΑΞ, ο CEO της Lamda σημείωσε πως η εταιρεία ενδιαφέρεται να έχει μακροχρόνιες συνεργασίες και «αν ο πληθωρισμός ανέβει περισσότερο θα φροντίσουμε να μην αναλάβει το κόστος μόνο η κατασκευαστική εταιρεία». Ωστόσο, παρά τις σύνθετες διαδικασίες που απαιτούνται η διοίκηση της Lamda εκτιμά ότι το έργο προχωρά κανονικά και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση όλων των αναπτύξεων της πρώτης πενταετίας που «χτίστηκε» από την αύξηση κεφαλαίου το 2019 ύψους 650 εκατ. ευρώ, την έκδοση ομολόγου το 2020 ύψους 320 εκατ. ευρώ και τον και δανεισμό 1,1 δισ. από τις Πειραιώς και Eurobank (με την Alpha Bank να έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχει).

Όσον αφορά στην πιθανή έκδοση νέου ομολόγου στην περιοχή των 230 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου, η κίνηση γίνεται για τον εμπλουτισμό της δομής χρηματοδότησης και όχι γιατί λείπουν κεφάλαια από τη Lamda. Πρόσθεσε πάντως ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές διεθνώς η απόδοση του νέου ομολόγου θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από αυτή του προηγούμενου (ήταν στα 3,4%).

Ο κ. Αθανασίου απάντησε και σε ερωτήσεις για την εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει το 2023, με την εταιρεία να έχει υπό την «ομπρέλα» της τα τρία υφιστάμενα εμπορικά κέντρα και πιθανότατα αργότερα και τα δύο νέα στο Ελληνικό. Δεν αποκλείεται η θυγατρική αυτή να μετατραπεί στη συνέχεια σε ΑΕΕΑΠ κάτι πάντως που δεν θα γίνει στην αρχική φάση της εισαγωγής της για τυπικούς λόγους. Επίσης, η διοίκηση της Lamda είναι θετική στην είσοδο και στρατηγικού επενδυτή στη Lamda Malls, ενώ θα εξετάσει πως θα ανταμείψει μέσω αυτής τους μετόχους της (πιθανή διανομή μετοχών της). Μελλοντικά δύναται να εξεταστεί η δημιουργία και άλλης ΑΕΕΑΠ η οποία θα «προικιστεί» με τις γραφειακές αναπτύξεις.

Αναφορικά με το τίμημα που θα εισπράξει για την πώληση στην Orilina ΑΕΕΑΠ των 5 στρεμμάτων, αυτό ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ θα πραγματοποιήσει συνολική επένδυση 70 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός club με πριβέ εστίαση κ.λπ. καθώς και μια οικιστική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ισχύει για τα ΤΑΞΙ και τα τιμολόγια – «Πήρε» ΦΕΚ ο καθορισμός κομίστρου

Λαμπρές προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη ημέρα του Τουρισμού

Οι «λογαριασμοί» της Εφορίας έρχονται στο κινητό μας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider