Λείπει από την ελληνική βιομηχανία το εξειδικευμένο προσωπικό – Ο κρίσιμος ρόλος της κατάρτισης

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λείπει από την ελληνική βιομηχανία το εξειδικευμένο προσωπικό – Ο κρίσιμος ρόλος της κατάρτισης
Η υστέρηση φάσης ανάμεσα στην εκπαίδευση από τα πανεπιστήμια και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Τι δηλώνουν κορυφαία στελέχη της αγοράς.

Ηχηρό «καμπανάκι» για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού εκπέμπει το εγχώριο επιχειρείν, καθώς μπροστά σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, μεγάλες βιομηχανίες της χώρας κρίνουν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και δη τις αυξημένες απαιτήσεις των εταιρειών.

Μπροστά στις αυξανόμενες προκλήσεις που γεννά η τρέχουσα εποχή και στη σκιά των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, η ελληνική βιομηχανία έχει ανάγκη από υψηλά καταρτισμένο προσωπικό και υπαλλήλους με αυξημένα επίπεδα εξειδίκευσης σε κρίσιμους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Alumil: Λείπουν από τους επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων βασικά χαρακτηριστικά και ειδικότητες

«Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο των επιστημόνων στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλό. Και ιδίως στις θετικές σχολές που απασχολούν τη δική μας βιομηχανία. Ωστόσο, λείπουν από τους επιστήμονες βασικά χαρακτηριστικά και ειδικότητες. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν άτομα με εξειδίκευση», δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, περιγράφοντας την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια η ηγέτιδα εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής συστημάτων αλουμινίου. «Η βάση των αποφοίτων είναι καλή, όμως ακόμη κι εκείνοι που διαθέτουν μεταπτυχιακά διπλώματα, έχουν γενικούς ορίζοντες. Εμείς χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εξειδίκευση», σχολίασε, μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας στο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διαλειτουργικότητα της εκπαίδευσης με το επιχειρείν.

Εμείς ως Alumil, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, έχουμε συνεργασία πολλά χρόνια με τα πανεπιστήμια, «καθώς αξιοποιούμε έρευνες για νέα υλικά και δη την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στον κλάδο του αλουμινίου». Παραδέχθηκε ωστόσο πως η Ελλάδα «δεν έχει κουλτούρα συνεργασίας», ένα γεγονός που θέτει πολλά προσκόμματα στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης.

Με την εταιρεία να διαθέτει δική της ακαδημία επιμόρφωσης προσωπικού, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως «πάντα μας απασχολούσε το θέμα της εκπαίδευσης εσωτερικά», ενώ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον εξέφρασε την ανάγκη για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των αποφοίτων από τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς «η παραγωγικότητα και η γρήγορη ανάλυση πληροφοριών που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος εργασίας δεν είναι διαδικασίες που διδάσκονται με τον κλασικό τρόπο».

Kleemann: Υπάρχει υστέρηση φάσης ανάμεσα στους απόφοιτους των πανεπιστημίων και τη βιομηχανία

Για υστέρηση φάσης μεταξύ των αποφοίτων από τα πανεπιστήμια και των αναγκών της βιομηχανίας έκανε λόγο από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kleemann, Κωνσταντίνος Κουκούντζος. Για μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ανελκυστήρων, είναι αδήριτη η ανάγκη «να έρθουν πιο κοντά οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων με όσα προσφέρουν σε επίπεδο εκπαίδευσης τα πανεπιστήμια».

«Δυστυχώς η απόσταση διευρύνεται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες πληροφορικής που είναι αναγκαίες σε κάθε επιχείρηση, ο αριθμός των αποφοίτων είναι μικρός», πρόσθεσε ο κ. Κουκούντζος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση «η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων να είναι διαρκής και να μην χαρακτηρίζεται από ασυνέχεια». «Η εκπαίδευση των αυριανών στελεχών – εργαζομένων – προσωπικού μιας επιχείρησης πρέπει να ανεβάσει στροφές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Veltio Greece: Καμία σχέση ανάμεσα σε αυτό που ζητάει η αγορά και εκείνο που προσφέρουν τα πανεπιστήμια

«Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα σε αυτό που ζητάει η αγορά και σε εκείνο που προσφέρουν τα πανεπιστήμια», παραδέχθηκε, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Veltio Greece, Κώστας Μάλαμας.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη «άμεσης σύνδεσης των εκπαιδευτικών πρακτικών με τις απαιτήσεις του επιχειρείν», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι ίδιες οι εταιρείες πρέπει να εστιάσουν στην κατάρτιση των στελεχών τους. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε από το κράτος να διορθώσει τα πράγματα, περιμέναμε ήδη αρκετά…», σχολίασε.

Οι αμαρτίες του παρελθόντος, οι επιχειρήσεις που δεν επενδύουν σε προγράμματα κατάρτισης και η ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες

«Εάν δει κανείς τα στοιχεία που αφορούν στα επίπεδα επαγγελματικής κατάρτισης σε σχέση με την πορεία της οικονομίας θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα πως είναι απογοητευτικά», αποκάλυψε, με τη σειρά του, ο ομότιμος καθηγητής εκπαίδευσης ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αλέξης Κόκκος. Σύμφωνα με τον ίδιο «πληρώνουμε ακόμη τις αμαρτίες του παρελθόντος ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται στην κατάρτιση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά». Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκος, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε προγράμματα κατάρτισης, με αποτέλεσμα να «μένουν χωρίς τις δεξιότητες που «χρειάζονται».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, μόλις ένα 22% επενδύει σε προγράμματα κατάρτισης. «Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ χαμηλό το οποίο φυσικά προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για τις μικρές, ούτε συζήτηση», πρόσθεσε ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για έναν προβληματικό τομέα που εμποδίζει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Η εκπαίδευση και κατάρτιση των ενηλίκων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και αυτή λείπει», σημείωσε για να συμπληρώσει πως «το ελληνικό κράτος δεν επενδύει στη δια βίου μάθηση, καθώς περιμένει μόνο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, γεγονός το οποίο ενέχει τα δικά του ρίσκα».

Για τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο, η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς δύναται να επηρεάσει την ανάπτυξη. «Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές, χρειαζόμαστε νέα ματιά, νέα προοπτική η οποία μπορεί να προκύψει από την εκπαίδευση και την έρευνα. Η έρευνα, άλλωστε, είναι εκείνη που δύναται να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια», σημείωσε.

«Η επανακατάρτιση των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχής τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, μιλώντας στο OT FORUM 2, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες». Σύμφωνα με τον κ. Μπρατάκο «τα ψηφιακά βήματα των επιχειρήσεων έχουν εδώ και χρόνια ξεκινήσει, απλά τώρα άρχισε και η προσπάθεια του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση».

«Μπορεί να κάναμε σημαντικά άλματα εδώ και 2,5 χρόνια στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού λόγω της πανδημίας, αλλά σαν χώρα παραμένουμε ουραγοί. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα πίσω στην ψηφιακή τεχνολογία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αυτό γιατί παθογένειες και λάθη του παρελθόντος προβάλλουν ακόμη εμπόδια στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σχολίασε ο κ. Μπρατάκος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παραδέχθηκε πως «είναι νωρίς η Ελλάδα να μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς πρέπει να προηγηθούν πολλά αυτής», ενώ επανέλαβε τη στήριξη που παρέχει το Επιμελητήριο στην κατεύθυνση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά αύριο η εφαρμογή της σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ - Δίμηνη περίοδος χάριτος

Τράπεζες: Σε αναζήτηση κοινωνικής ειρήνης με τους εργαζόμενους

Ακριβότερη από 1η Ιουλίου η ελληνική συνδρομητική τηλεόραση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider