Από το φθινόπωρο, και μάλλον πέριξ της περιόδου διοργάνωσης της ΔΕΘ, αναμένεται να έχουμε σοβαρότερες εξελίξεις όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου για το κυβερνητικό πάρκο στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ ώστε να φτάσουμε μέσα στο 2023, εφόσον βέβαια όλα πάνε καλά και βάσει αρχικού σχεδιασμού, στον διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ για τη μεταφορά υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών στην έκταση του πρώην εργοστασίου στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού.
Σχετικές πληροφορίες σημειώνουν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, και αν δεν προκύψουν ανατροπές και αναβολές, το project αναμένεται να περάσει από διυπουργική ίσως και πριν από τη ΔΕΘ ενώ συνεχίζει να αποτελεί στοίχημα η μετεγκατάσταση της ΕΑΣ (Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων) που έχει «βάση» στον συγκεκριμένο χώρο και όσο καθυστερεί, επηρεάζει αντίστοιχα τις εξελίξεις και τα χρονοδιαγράμματα.
Σε κάθε περίπτωση, ευρύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η ωρίμαση του έργου ούτως ώστε να κατατεθεί το σχετικό αίτημα στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και να πάρει και επίσημα το «πράσινο φως» της υλοποίησης. Με τον τρόπο αυτόν, υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, επιφάνειας 300.000 - 350.000 τ.μ., με το Δημόσιο προσδοκά στην εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών, καθώς θα αποχωρήσει από δεκάδες ακίνητα που μισθώνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται πως με παλιότερη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις καθορίζονταν οι ρυθμίσεις για τους όρους δόμησης σύμφωνα με τις οποίες το 50% των εγκαταστάσεων θα δοθεί για την ανέγερση των κτιρίων διοίκησης για διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για χώρους πρασίνου και άλλους ελεύθερους χώρους.
Επίσης, στις αρχές του καλοκαιρού, με απόφασή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, προχώρησε στον χαρακτηρισμό 14 αξιόλογων κτιρίων του υφιστάμενου συγκροτήματος ως διατηρητέων. Αφορά στις πρώτες υποδομές που είχαν κτιστεί στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, στον εξοπλισμό και τα στοιχεία του εσωτερικού τους, καθώς και στις εναρμονιζόμενες με τα αρχικά κτίρια μεταγενέστερες προσθήκες. Από τη διατήρηση εξαιρούνται τα πάσης φύσεως καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση υπάρχοντα προσκτίσματα ή οι μεταγενέστερες επεμβάσεις που αλλοιώνουν τα αρχικά κτίρια.
Η ανάπλαση, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, πρόκειται να βελτιώσει τις υποδομές της δημόσιας διοίκησης, συνιστώντας έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Η άμεση πραγματοποίησή της, όπως αναφέρονταν, θα συμβάλλει στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών της χώρας, καθώς στην έκταση που αυτό καταλαμβάνει θα εγκατασταθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού. Τα εννέα αυτά υπουργεία σήμερα στεγάζονται διάσπαρτα σε κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό..
Επίσης, βάσει παλιού σχεδιασμού, στο κυβερνητικό πάρκο της Πυρκάλ αναμένεται να μετεγκατασταθούν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η μετεγκατάσταση των εν λόγω υπουργείων και δημόσιων φορέων θα επιτρέψει την εξοικονόμηση των μισθωμάτων που καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο, και θα διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. Περαιτέρω, η υλοποίηση έργου προωθεί γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, μέσω της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ, της δημιουργίας ενός πνεύμονα πρασίνου εντός του οικιστικού ιστού, καθώς και της δημιουργίας κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Έτσι, δημιουργούνται σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη του αστικού ιστού της πόλης, αλλά και συνολικά του Λεκανοπεδίου Αττικής, και για τους όρους διαβίωσης των κατοίκων του.