Δ. Ανδρωνάς (EDPR Greece): Ιδανική η Ελλάδα για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δ. Ανδρωνάς (EDPR Greece): Ιδανική η Ελλάδα για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών Συνέντευξη
Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών των ελληνικών θαλασσών, η EDPR «βλέπει» την Ελλάδα ως ιδανική χώρα για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Insider.gr o Διονύσιος Ανδρωνάς, Γενικός Διευθυντής της EDPR Greece.

Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών των ελληνικών θαλασσών, η EDPR «βλέπει» την Ελλάδα ως ιδανική χώρα για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Insider.gr o Διονύσιος Ανδρωνάς, Γενικός Διευθυντής της EDPR Greece. Όπως προσθέτει, ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών θα δημιουργήσει αξία στην ελληνική οικονομία, δίνοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού (π.χ. ναυπηγεία και λιμάνια) για την υποστήριξη των πάρκων, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως κόμβος ανάπτυξης έργων στην περιοχή της Μεσογείου.

Ως «πράσινος» βραχίονας της πορτογαλικής EDP, η EDP Renewables είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο, ενώ για την αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συμπράττει με την ENGIE με «όχημα» την εταιρεία Ocean Winds, κορυφαίο «παίκτη» στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια. Για την ανάπτυξη έργων στην Ελλάδα, η Ocean Winds έχει προχωρήσει σε «συμμαχία» με την με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με σκοπό την ανάπτυξη πάρκων συνολικής ισχύος άνω του 1,5 GW.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρωνά, δεδομένης της δέσμευσής της στην ενεργειακή μετάβαση, η χώρα μας αποτελεί για την EDPR σημαντική αγορά συνολικά για τις ΑΠΕ, με την εταιρεία να προσδοκά να αποκτήσει περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική αγορά και φυσικά να προσθέσει αξία σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας. Προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή αυτή η αναπτυξιακή πορεία, η Ελλάδα θα πρέπει να απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης, να επανεξετάσει το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και να διασφαλίσει πως μέσω των δημοπρασιών ΑΠΕ η ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων θα εξελίσσεται με έναν ισορροπημένο τρόπο.

Η EDP Renewables είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο και δραστηριοποιείται πλέον σε 28 διεθνείς αγορές στην Ευρώπη, στην Βόρεια και Λατινική Αμερική και στην Ασία. Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον, στο πρώτο 9μηνο του έτους οι επενδύσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ. Τι καταδεικνύει αυτό το ύψος επενδύσεων, αναφορικά με την εκτίμηση της EDPR για τη δυναμική της ενεργειακής μετάβασης παγκοσμίως;

Επενδύσεις τέτοιου ύψους καταδεικνύουν ότι, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας, η πορεία που έχει χαράξει η EDPR τοποθετεί την εταιρεία σε πλεονεκτική θέση ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η παρούσα συγκυρία και η ενεργειακή μετάβαση.

Η EDPR δεσμεύεται να ηγηθεί αυτής της ενεργειακής μετάβασης στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Οι στόχοι της εταιρείας κινούνται σε σωστή τροχιά, με εξασφαλισμένο πάνω από το 55% της προστιθέμενης δυναμικότητας μέχρι το 2025. Η EDP αναμένει μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, επωφελούμενη από την παγκόσμια αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το σχέδιο RepowerEU και τον νόμο για την μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA) να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Με δεδομένο ότι η «είσοδος» στην Ελλάδα έγινε το 2018, τι πρόσθεσε η EDPR Greece στην ανάπτυξη της μητρικής εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Η EDPR παρουσιάζει από το 2018 σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική αγορά για εμάς δεδομένης της δέσμευσής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου στην Ευρώπη. Το Αιολικό Πάρκο «Λιβάδι», το πρώτο αιολικό πάρκο της EDPR στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε το 2021, έχει παράξει αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για την ηλεκτροδότηση περισσότερων από 23 χιλιάδων νοικοκυριών και έχει αποτρέψει την εκπομπή περίπου 56 χιλιάδων τόνων CO2, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Υπό αυτή την έννοια, το έργο αυτό αποτέλεσε το τέλειο εφαλτήριο για την έναρξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της EDPR Greece για την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα; Ποια εμπόδια, αλλά και ενδεχομένως νέες ευκαιρίες στον εγχώριο κλάδο, υπεισέρχονται στην επίτευξη αυτού του στόχου; Σχεδιάζετε ένα μέρος αυτών των νέων έργων να αξιοποιηθούν εμπορικά με σύναψη «πράσινων» PPAs με εγχώριους καταναλωτές ή προμηθευτές;

Για τα επόμενα χρόνια, επιθυμούμε να αποκτήσουμε περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική αγορά και φυσικά να προσθέσουμε αξία σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.

Προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή αυτή η αναπτυξιακή πορεία, η Ελλάδα θα πρέπει να απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης, να επανεξετάσει το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και να δημοσιεύσει τους νέους νόμους για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αποθήκευση ενέργειας και την υβριδοποίηση, συνδυάζοντας την αιολική και τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία για τη βέλτιστη αξιοποίηση της σύνδεσης των έργων με το Δίκτυο. Τέλος, οι δημοπρασίες ΑΠΕ θα πρέπει να συνεχιστούν διακριτά ανά τεχνολογία, ώστε η ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων να εξελίσσεται με έναν ισορροπημένο τρόπο.

Μέσω της Ocean Winds (OW) έχουμε συνεργαστεί με την TERNA σε μια στρατηγική συμμαχία που συνδυάζει την εμπειρία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με τις ελληνικές βιομηχανικές δυνατότητες. Στην EDPR, βλέπουμε την Ελλάδα ως ιδανική χώρα για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών των ελληνικών θαλασσών. Μέσω της OW, αποτελούμε κορυφαίο παίκτη στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια με εμπειρία στην υλοποίηση τέτοιων πολύπλοκων έργων, που θα δημιουργήσουν αξία στην ελληνική οικονομία.

Πώς «βλέπει» η εταιρεία σας την προοπτική ανάπτυξης των πρώτων εφαρμογών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και ποια είναι τα σχέδιά της για τον συγκεκριμένο κλάδο;

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν τη βέλτιστη λύση για την αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα. Η EDPR είναι σταθερά προσηλωμένη στην καινοτομία, μεταξύ άλλων, μέσω της ανάπτυξης έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Δημιουργήσαμε δύο νέες επιχειρηματικές μονάδες αφιερωμένες στην ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Το 2018, η εταιρεία εγκαινίασε μια πρωτοποριακή εγκατάσταση για την αποθήκευση αιολικής ενέργειας σε μπαταρίες του αιολικού πάρκου Cobadin, στη Ρουμανία. Ήδη από το 2019, η EDPR εγκαινίασε ένα σύστημα μπαταριών που συνδέεται με ένα ηλιακό πάρκο, επίσης στη Ρουμανία, και ανακοίνωσε την ανάπτυξη του ηλιακού έργου Sonrisa, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, που αντιστοιχεί σε PPA 200 MW και ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας 40MW.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η EDPR παρακολουθεί έντονα τον συγκεκριμένο τομέα, έχοντας επαφές με τους σημαντικότερους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναφερθήκατε ήδη στις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας με την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών, καθώς και στη συμφωνία συνεργασίας της Ocean Winds με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ποια οφέλη επιφυλάσσει η γρήγορη ανάπτυξη του νέου αυτού κλάδου στην Ελλάδα; Από την άλλη πλευρά, ποιες προκλήσεις κρύβει η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW, που έχει τεθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας;

Η Oceans Winds (OW) είναι μια διεθνής εταιρεία αφιερωμένη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και δημιουργήθηκε ως 50-50 κοινοπραξία, μεταξύ της EDP Renewables και της ENGIE. Η Ocean Winds και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στις ελληνικές θάλασσες με δυνατότητα που θα ξεπεράσει το 1,5 GW.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια καθίσταται ένα βασικό στοιχείο της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, γεγονός που δικαιολογεί την ταχεία ανάπτυξη και την αυξημένη ανταγωνιστικότητα της αγοράς. Το ολοένα αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ενισχύσει την απαλλαγή του τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Ο ελληνικός κλάδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα επωφεληθεί από τους εργολάβους με εμπειρία σε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οι οποίοι θα είναι σε θέση να διαχειριστούν καταλλήλως κάθε κίνδυνο και σε συνδυασμό με έναν συνδιαχειριστή με εμπειρία στην ανάπτυξη ελληνικών ΑΠΕ θα διασφαλίσουν την έγκαιρη παράδοση των έργων.

Υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού (π.χ. ναυπηγεία και λιμάνια) για την υποστήριξη των έργων, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως κόμβος ανάπτυξης έργων στην περιοχή της Μεσογείου. Οι τοπικές κοινότητες θα επωφεληθούν από ευκαιρίες κατά τη φάση κατασκευής (π.χ. υπηρεσίες φιλοξενίας) αλλά και από μακροπρόθεσμες ευκαιρίες απασχόλησης κατά τη φάση λειτουργίας.

Η EDPR, η οποία αναπτύσσει τα υπεράκτια έργα της μέσω της Ocean Winds, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον νόμο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, στις αρχές Αυγούστου 2022, καθώς ανοίγει το δρόμο για ένα συνεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Αναμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα βήματα για τον καθορισμό σαφέστερων οροσήμων, όπως ο ορισμός των περιοχών αλλά και το χρονοδιάγραμμα και οι κανόνες της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Αυτό θα επιτρέψει στους εργολάβους να συμμετάσχουν στην υλοποίηση μιας συγκεκριμένης πορείας των επενδύσεών τους και στους προμηθευτές να έχουν μια σαφέστερη άποψη για το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών ευκαιριών. Επιπλέον, η έγκαιρη ανάπτυξη του δικτύου θα διασφαλίσει την ομαλή ενσωμάτωση της παραγόμενης δυναμικότητας με τους λιγότερους περιορισμούς.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την αλματώδη αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς και την είσοδο μεγάλων διεθνών «παικτών» του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προεξοφλημένο ότι φέτος θα επιτευχθεί νέο ρεκόρ στην εγκατάσταση καινούριων έργων, αγγίζοντας τα 2 GW. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να διατηρηθεί αυτό το momentum τα επόμενα χρόνια και τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για τη χώρα μας;

Για τα προσεχή χρόνια, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την επέκταση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων. Στην Ελλάδα, αυτή η δυναμική θα μπορούσε να διατηρηθεί μέσω ενός σταθερού, δίκαιου ρυθμιστικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική που θα διασφαλίσει το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στη χώρα. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να θεσπιστεί με αυστηρές προθεσμίες που θα πρέπει να τηρούνται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο αντίκτυπος για τη χώρα είναι σημαντικός για την επίτευξη του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Οι ενδιαφερόμενοι φορείς των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη χώρα, καθώς τα έργα τους δεσμεύονται ως προς την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για την καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια νέα εγχώρια βιομηχανία, νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υποδομών & Μεταφορών: Οι 7 μεγάλοι «στόχοι» για το 2023 – Τα έργα δισ. ευρώ, οι μεταφορές, το «πράσινο» αποτύπωμα

Οι διεθνείς όμιλοι μένουν πίσω στους στόχους για την πλαστική ρύπανση - Χαμήλωσε τον πήχη η συμμαχία AEPW

ΟΣΕ: Η περίφημη Γραμμή «V» του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο και το πλάνο επαναλειτουργίας - αξιοποίησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider