Το τέλος χρόνου για τις προβληματικές μικρότερες τράπεζες έχει σηματοδοτήσει η προσπάθεια ολικής εξυγίανσης της Attica Bank, με την Τράπεζα της Ελλάδος να φαίνεται πλέον αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μη συστημικών τραπεζών.
Μετά και την απόφαση της Παγκρήτιας Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην συγχώνευση – διάσωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, η ΤτΕ οδήγησε μία ακόμη συνεταιριστική τράπεζα, - την πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου που μετονομάστηκε σε Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος -, στην ειδική εκκαθάριση της PQH.
Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι σήμερα η ΤτΕ έχει οδηγήσει στην εκκαθάριση της PQH τις συνεταιριστικές τράπεζες Πανελλήνια, Αχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου - Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Olympus. Στο χαρτοφυλάκιο του ειδικού εκκαθαριστή βρίσκονται επιπλέον οι πρώην: Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank και First Business Bank.
Με απόφασή της το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Olympus Bank» καθώς δεν διέθετε τα ελάχιστα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια, ούτε κατόρθωσε να καλύψει το κεφαλαιακό της κενό με την άντληση κεφαλαίων εντός της προθεσμίας που της είχε δώσει η ΤτΕ. Σημειώνεται ότι από 1/1/2023 το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για την λειτουργία συνεταιριστικής τράπεζας ορίζεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Η Olympus Bank είχε στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2022 ενεργητικό 88,2 εκατ. ευρώ, δάνεια μετά από προβλέψεις 59,9 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 81,2 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα διέθετε 4 καταστήματα και 4 ΑΤΜs.
Οι καταθέσεις της Olympus Bank μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα και είναι πλήρως διασφαλισμένες, ενώ διακόπηκε οριστικά η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω του web banking της Olympus Bank.
Σημειώνεται ότι η αναδοχή από πλευράς Εθνικής Τράπεζας αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις και όχι σε άλλα στοιχεία ενεργητικού ή/ και παθητικού της Olympus Bank. Η διαφορά μεταξύ της αξίας των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού που μεταφέρονται στο ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα θα καλυφθεί από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Η διαδικασία μεταφοράς και ενσωμάτωσης των καταθετικών λογαριασμών των πελατών της Olympus Bank στα συστήματα της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται - στον βαθμό που εξαρτάται από την ΕΤΕ – να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της εξυπηρέτησης των δικαιούχων λογαριασμών καταθέσεων της Olympus Bank θα ανακοινωθεί στην συνέχεια. Από την ημερομηνία έναρξης της εξυπηρέτησης και μετά, οι πρώην καταθέτες της Olympus και πλέον νέοι πελάτες της ΕΤΕ, θα εξυπηρετούνται από το σύνολο του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και από τα ψηφιακά της δίκτυα (Internet banking, mobile banking) εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά, για να πραγματοποιούν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές κ.λπ.) και να εκδώσουν νέα χρεωστική κάρτα. Οι νέοι πελάτες που είναι ήδη πελάτες ΕΤΕ και εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά της δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κινήσεις στους λογαριασμούς προερχόμενους από Olympus Bank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην ΕΤΕ.
Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί θα μεταφερθούν στο σύνολό τους ως λογαριασμοί πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου, όψεως), ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους νέους πελάτες όλα τα προϊόντα καταθέσεων και επενδύσεων της ΕΤΕ.
Προκειμένου να παράσχει στους καταθέτες της πρώην Olympus Bank την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, η Εθνική Τράπεζα θέτει σε λειτουργία από σήμερα και για όσο διάστημα χρειαστεί, Ειδική Γραμμή Τηλεφωνικής Επικοινωνίας (210-4848300), ενώ θα παρατείνει έως τις 5 μ.μ. καθημερινά, μόνο για τους νέους πελάτες, τo ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της σε Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ενημέρωση από την Ειδική Eκκαθάριση (PQH) στους πελάτες της πρώην Olympus Bank για τους τρόπους εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών, συμπεριλαμβανόμενων και των πιστωτικών καρτών.
Σημειώνεται ότι μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Olympus Bank, απομένουν 5 συνεταιριστικές τράπεζες σε λειτουργία. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με ενεργητικό 693,9 εκατ. ευρώ, δάνεια μετά από προβλέψεις 358,9 εκατ., καταθέσεις 615,9 εκατ. ευρώ, 21 καταστήματα, 35 ΑΜΤs και 2 θυρίδες. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, με ενεργητικό 301,5 εκατ. ευρώ, δάνεια μετά από προβλέψεις 241,9 εκατ., καταθέσεις 264,4 εκατ. ευρώ, 9 καταστήματα, 11 ΑΤΜs και 1 θυρίδα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, με ενεργητικό 298,8 εκατ. ευρώ, δάνεια μετά από προβλέψεις 228,3 εκατ., καταθέσεις 260,4 εκατ. ευρώ, 7 καταστήματα, 16 ΑΤΜs και 2 θυρίδες. Και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, με ενεργητικό 189,7 εκατ. ευρώ, δάνεια μετά από προβλέψεις 115,5 εκατ., καταθέσεις 163,6 εκατ. ευρώ, 1 κατάστημα, 10 ΑΤΜs και 4 θυρίδες.