Οι μετοχές των τραπεζών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας κατάφεραν να βγάλουν σημαντικές «άμυνες» κατά τη διάρκεια του τελευταίου sell off που πυροδοτήθηκε εν μέρει από την αναταραχή που προκλήθηκε στον πάλαι ποτέ κραταιό ελβετικό κολοσσό Credit Suisse, επισημαίνει η S&P Global Market Intelligence.
Η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση με απόδοση σχεδόν 39% στο δείγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που εξέταζει ο αμερικανικός οίκος, ενώ στον «πράσινο» πίνακα των αποδόσεων βρίσκεται τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank που έχουν καταγράψει άνοδο 18,19% και 13,74%, αντίστοιχα για το πρώτο τρίμηνο.
Ευρύτερα, οι ανησυχίες της αγοράς για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου, έπειτα από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών έδωσαν τον τόνο κατά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό επιδεινώθηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την Credit Suisse, που οδήγησαν τελικά στην αναγκαστική εξαγορά της από την ανταγωνιστική UBS, τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, η Credit Suisse καταποντίστηκε καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 72% στο τρίμηνο.
Επιπλέον, τρεις από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις το 2022, λόγω των υψηλότερων κερδών και της έκρηξης στις αγορές μετοχών, βρέθηκαν στο άλλο άκρο κατά το πρώτο τρίμηνο. Η Türkiye Vakiflar Bankasi έχασε 27%, η Yapi ve Kredi Bankasi 13% και η Akbank 7%.
Συνολικά, σύμφωνα με τη S&P οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπεραπέδωσαν έναντι των αμερικανικών και των ασιατικών, με το δείκτη S&P Europe BMI Banks να ενισχύεται κατά 6,5%, ενώ ο S&P 500 Bank υποχώρησε κατά 13,1% και ο αντίστοιχος ασιατικός δείκτης κατά 1,6%.