Credit Suisse: «Έπεσαν» οι πρώτες αγωγές ομολογιούχων AT1

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: «Έπεσαν» οι πρώτες αγωγές ομολογιούχων AT1
Η διάσωση των 3 δισ. ελβετικών φράγκων ή 3,4 δισ. δολαρίων, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, ανέτρεψε μια μακροχρόνια πρακτική να δίνεται προτεραιότητα στους κατόχους ομολόγων έναντι των μετόχων στην ανάκτηση του χρέους.

Έπεσαν οι πρώτες αγωγές από ομολογιούχους ενάντια στην απόφαση να σωθεί η ελβετική τράπεζα Credit Suisse μέσα από την εξαγορά της από την ανταγωνιστική της UBS.

Η διάσωση των 3 δισ. ελβετικών φράγκων ή 3,4 δισ. δολαρίων, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, ανέτρεψε μια μακροχρόνια πρακτική να δίνεται προτεραιότητα στους κατόχους ομολόγων έναντι των μετόχων στην ανάκτηση του χρέους.

Περίπου 16 δισ. ελβετικά φράγκα του χρέους της Credit Suisse κατηγορίας 1 (AT1) μειώθηκαν στο μηδέν, προκαλώντας σοκ στις αγορές.

Δικηγορικά γραφεία όπως η Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, η Pallas Partners και η Korein Tillery, μια «ελίτ» δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται σε περίπλοκες δικαστικές υποθέσεις, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν μιλήσει με υποψήφιους ομολογιούχους πελάτες για την υποβολή αξιώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, έχουν καταγραφεί νομικές κινήσεις σε παραπάνω από μία χώρα.

Ελβετία

Μια ομάδα επενδυτών που εκπροσωπούν περισσότερα από 4,5 δισ. ελβετικά φράγκα ομολογιών AT1 μήνυσαν την ελβετική ρυθμιστική αρχή σε μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες σχετικές με κατόχους ομολόγων, δήλωσαν οι δικηγόροι τους στις 21 Απριλίου. Η υπόθεση κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στο St Gallen. Η ρυθμιστική αρχή, FINMA, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο λέει ότι συνεχίζει να λαμβάνει καταγγελίες και έχει «πολλές περισσότερες από τέσσερις». Ωστόσο, αρνήθηκε να κατονομάσει τους ενάγοντες ή να παράσχει συνεχή απολογισμό για αυτές που έχουν καταθέσει οι ομολογιούχοι ή οι δικηγόροι τους.

ΗΠΑ

Μια από τις πρώτες ομαδικές αγωγές κατά της Credit Suisse στις ΗΠΑ για εικαζόμενες ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις, προηγείται της διάσωσης. Σε μια υπόθεση υπό την καθοδήγηση του μετόχου Braden Turner, οι επενδυτές ισχυρίστηκαν στις 16 Μαρτίου ότι η τράπεζα απέτυχε να αποκαλύψει ότι υπέστη «σημαντικές» εκροές και είχε σημαντικές αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους στις χρηματοοικονομικές αναφορές.

Έκτοτε έχουν ακολουθήσει μια σειρά από παρόμοιες ομαδικές αγωγές.

Σιγκαπούρη

Οι επενδυτές της Credit Suisse στη Σιγκαπούρη βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες για να μηνύσουν την ελβετική κυβέρνηση για την απομείωση του ομολόγου AT1 με την αιτιολογία ότι παραβίασε την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανέφεραν οι Financial Times. Οι κάτοχοι ομολόγων υποστηρίζουν ότι η κίνηση παραβίασε το πλαίσιο προστασίας έναντι αθέμιτων κρατικών ενεργειών το οποίο προβλέπεται από την συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ Σιγκαπούρης-Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπεγράφη με την Ελβετία το 2003, ανέφερε η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψήφος εμπιστοσύνης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ από τον «βασιλιά» των ομολόγων

Amadeus Capital: Η κρίση που «ισοπέδωσε» την SVB ήταν τραπεζική και όχι τεχνολογική

Η απειλή των 67,8 τρισ. δολαρίων που κρατάει «ζωντανή» την τραπεζική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider