Οι επιχειρήσεις παίρνουν στα χέρια τους την εκπαίδευση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επιχειρήσεις παίρνουν στα χέρια τους την εκπαίδευση
Ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στελεχών αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις ως απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Εταιρείες φτιάχνουν hubs, συνεργάζονται με πανεπιστήμια και δημιουργούν τις δικές τους ακαδημίες, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την καλύτερη διασύνδεση ανώτατης εκπαίδευσης με την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Οι σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται στο ανθρώπινο δυναμικό με υψηλές εξιδεικευμένες γνώσεις αλλά και με τεχνικές δεξιότητες και οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια, έχουν οδηγήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την εκπαίδευση, είτε αυτή αφορά το πανεπιστημιακό επίπεδο, είτε τις τεχνικές δεξιότητες.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι περισσότερες δράσεις των επιχειρήσεων εξαντλούταν στην παροχή υποτροφιών στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, πλέον η διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, η δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης και οι ολοκληρωμένες στρατηγικές επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού, βρίσκουν τη θέση τους στο επίκεντρο της στρατηγικής των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το θέμα αναδεικνύεται και σε θεσμικό επίπεδο από φορείς όπως ο ΣΕΒ, η διοίκηση του οποίου έχει τονίσει πολλές φορές την ανάγκη για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ εκπαίδευσης και επιχειρήσεων που θα επιφέρει αμοιβαία οφέλη, αλλά και σημαντική προοπτική για τους νέους. Το στίγμα το είχε δώσει από το Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, έχοντας χαρακτηριστικά αναφέρει πως η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου, όσο πιο πρακτική και διευρυμένη είναι, τόσο πιο πολύ ενδυναμώνει ανθρώπους και επιχειρήσεις. Ωστόσο, τόνισε πως «μόνο το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων (αλλά το 60% των μεγάλων) παρέχουν οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους ανθρώπους τους, έναντι 67% του μέσου όρου στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε στη γενική συνέλευση των μελών του που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, μόνο τον τελευταίο χρόνο ο Σύνδεσμος έχει υπογράψει εννέα μνημόνια συνεργασίας με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα για τη διασύνδεσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα, με κεντρική επιδίωξη με την εξοικείωση των νέων επιστημόνων (φοιτητών, μεταπτυχιακών και αποφοίτων) με την επιχειρηματική σκέψη και δράση, τη δικτύωση και τη σύνδεση της παραγωγής γνώσης με τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σκοπός των συνεργασιών είναι η αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας που παράγεται, ώστε η ερευνητική γνώση να μετατρέπεται σε παραγωγικό αποτέλεσμα. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ενίσχυση των δεξιοτήτων είναι το πρόγραμμα Skills4Jobs, που ξεκινά από τη διάγνωση των αναγκών στελέχωσης στις επιχειρήσεις και στη συνέχεια, διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων, παρέχει συμβουλευτική και mentoring στους υποψηφίους και καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε κενές θέσεις στις επιχειρήσεις. Ολοκληρώθηκαν δύο πιλοτικοί κύκλοι με 60 συμμετέχοντες. Ο επόμενος κύκλος αφορά 4.200 νέες και νέους, για ψηφιακά επαγγέλματα, επαγγέλματα ενέργειας και τεχνικά επαγγέλματα στην περιφέρεια.

Μεταπτυχιακά, κέντρα δεξιοτήτων και σχολές

Στο πλαίσιο αυτό οι μεγάλες επιχειρήσεις προχωρούν σε νέες πρακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος έχει ξεκινήσει το πλέγμα δράσεων «Πολυμήχανη Γενιά» με κεντρική δράση την αποκλειστική χορηγία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη δημιουργία του πρώτου Επαγγελματικού Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών» (ΕΔΠΜΣ-ΔΕΥΚ). Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, με τη σύμπραξη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Σε σημαντική επένδυση στην εκπαίδευση στελεχών προχωρά και η Aegean, η οποία συμπράττει με την καναδική εταιρεία αεροπορικής εκπαίδευσης CAE για τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης, το οποίο και θα αποτελέσει μέρος της νέας τεχνικής βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 τμ που θα δημιουργηθεί στο «Ελ. Βενιζέλος». Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, με χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτών πλήρους πτήσης. Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της Aegean, που λειτουργεί ήδη. Η Aegean διαθέτει και προγράμματα υποτροφιών για μηχανικούς συντήρησης αεροσκαφών και πιλότους. Ήδη έχει ξεκινήσει ο νέος κύκλος του προγράμματος υποτροφιών για τη σχολή μηχανικών συντήρησης με τις αιτήσεις να κλείνουν στις 23 Ιουλίου 2023 και τις σπουδές να ξεκινούν τον Οκτώβριο.

Πολλές εταιρείες, κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο, έρχονται πιο κοντά στα πανεπιστήμια της χώρας δημιουργώντας τεχνολογικά hubs και κέντρα δεξιοτήτων, με στόχο αυτά να αποτελέσουν «φυτώρια» νέων στελεχών απευθείας από τα πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικές είναι οι πρωτοβουλίες των μεγάλων εταιρειών συμβούλων όπως οι Deloitte, PwC, EY, και KPMG που έχουν δημιουργήσει τέτοια κέντρα και μάλιστα σε πόλεις εκτός Αθήνας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Επαγγελματικά μεταπτυχιακά και Βιομηχανικά Διδακτορικά

Προγράμματα διαμορφωμένα στις ανάγκες της αγοράς σχεδιάζουν και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε επίσημα το πρώτο «Executive MBA in Hotel Management» στην Ελλάδα, από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π.Α.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.). Το πρόγραμμα έχει επαγγελματικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε στελέχη, διαχειριστές και ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (με επαγγελματική εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο ή αποφοίτους τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να ενταχθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία) με στόχο την επαγγελματική τους ανέλιξη, μέσω των εξειδικευμένων και εφαρμοσμένων γνώσεων που προσφέρονται από ακαδημαϊκούς αλλά και επαγγελματίες του χώρου της φιλοξενίας.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι η παραγωγή εφαρμοσμένης πανεπιστημιακής έρευνας που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε το έργο «Βιομηχανικά Διδακτορικά», στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0.». Στο πλαίσιο αυτού του έργου τα ΑΕΙ της χώρας και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και βιομηχανίας καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση τέτοιων διδακτορικών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ερευνητικών έργων ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 21 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και 15 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτική συμμετοχή. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, με ελάχιστη επιλέξιμη διάρκεια τους 24 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώνεται το mega deal της ΙΟΝ – Στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο έλεγχος

Αναζητείται ακόμη το αντίδοτο στην ακρίβεια - Ορατές οι επιπτώσεις στην αγορά

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider