Eurobank: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα «ανοίγει τον δρόμο» για συγχωνεύσεις, εξαγορές και διανομές μερισμάτων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα «ανοίγει τον δρόμο» για συγχωνεύσεις, εξαγορές και διανομές μερισμάτων
Τι δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

Προς την κατεύθυνση της οργανικής ανάπτυξης, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και της ανταμοιβής των μετόχων αναμένεται να διοχετεύσει την πλεονάζουσα ρευστότητα η Eurobank, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 448 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του consensus της Visible Alpha στα 262 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ενισχύθηκε από κέρδη 111 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την αναγνώριση του «badwill» κατά τη μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα (στο 29,2% ανέβασε το ποσοστό της), από τη μέθοδο της καθαρής θέσης στα λογιστικά πρότυπα (συγγενείς εταιρείες) και τη χαμηλότερο φορολογική βάση.

Η θετική δυναμική γύρω από τα καθαρά έσοδα από τόκους (το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε από το 2,35% σε επίπεδα υψηλότερα του 2,5%, αντισταθμίζοντας κάπως την ασθενέστερη αύξηση των δανείων) ενισχύει τα βασικά λειτουργικά κέρδη από τα 1,1 δισ. ευρώ στα 1,3 δισ. ευρώ περίπου - το consensus βρίσκεται ήδη στα 1,3 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας, αναμένει πλέον δείκτη FL CET1 - στη βάση της αναβάθμισης του guidance - στο 17% για το σύνολο της φετινής χρήσης έναντι 16% προηγουμένως, με την καθοδήγηση για το κόστος κινδύνου να παραμένει σταθερή στις 85 μονάδες βάσης.

Τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ προσφέρουν μια ισχυρή βάση για τη Eurobank στο να φέρει το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα υψηλότερα του 15% (από 13%), αν και αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί από το consensus (14,8% σύμφωνα με την Visible Alpha).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 7% σε τριμηνιαία βάση και ήταν υψηλότερα κατά 5% έναντι του consensus, στα 540 εκατ. ευρώ, καθώς η τριμηνιαία αύξηση της απόδοσης των δανειακών χαρτοφυλακίων ξεπέρασε την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Το beta καταθέσεων παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (18% για το δεύτερο τρίμηνο, 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα έναντι του πρώτου τριμήνου) και σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Ο δείκτης NPE αυξήθηκε από τo 5,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, στο 5,2% (ο δείκτης κάλυψης υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση από το 76% στο 73%), εξαιτίας της επίπτωσης από την έκθεση στο δανεισμό της Avramar, οδηγώντας σε σχηματισμό - εισροές 119 εκατ. ευρώ. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 140 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, με τα συνολικά NPEs να μειώνονται κατά 191 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 2,2 δισ. ευρώ ή στα 0,6 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Από τα 1,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται υπό επιτήρηση, το 58% αφορά σε ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το 28% ρυθμισμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγμα με μηδενική καθυστέρηση. Παράλληλα, στο «Στάδιο 1» βρίσκονται 34,9 δισ. ευρώ δάνεια, ενώ στο «Στάδιο 2» 5,1 δισ. ευρώ.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χάρη στο τμήμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 55,9 δισ. ευρώ, οι βασικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 931 εκατ. ευρώ, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Οι προθεσμιακές αντιπροσωπεύουν το 32% της συνολικής βάσης καταθέσεων έναντι 29% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βελτιώνεται ελαφρώς στο 72,5% έναντι 72,7% στο πρώτο τρίμηνο.

Από την άλλη, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε στο 19% και ο δείκτης FL CET1 στο 16,3%, αυξημένοι κατά 200 και 230 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Η οργανική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των σταθμισμένων προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού - RWA) προσέθεσε 81 μονάδες βάσης, ενώ το κλείσιμο της εξαγοράς της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria και η απόκτηση του τελευταίου ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα, ήτοι ποσοστό 13,41% από τη Wargaming αποτέλεσαν δύο αντιξοότητες, 25 και 11 μονάδων βάσης αντίστοιχα. Ο δείκτης CET1 pro forma - 20 μονάδων βάσης για την επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ και 35 μονάδες βάσης για εκκρεμή συνθετική τιτλοποίηση - ανέρχεται στο 16,3%.

Όπως επισήμανε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η εξαγορά του ποσοστού του 1,4% του ΤΧΣ φαίνεται να βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο, με τον ίδιο να θέτει την υποβολή σχετικής προσφοράς προς το Ταμείο στις αρχές Σεπτεμβρίου και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής στα τέλη του μήνα.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεσή της να διανέμει μέρισμα από τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης που ισοδυναμεί με το 25% επί των κερδών, ενώ έδωσε έμφαση στην περαιτέρω την οργανική ανάπτυξη, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις τρεις βασικές αγορές όπου δραστηριοποιείται η τράπεζα - Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία - και την ανταμοιβή των μετόχων ως πιθανές χρήσεις της πλεονάζουσας ρευστότητας, δηλώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο πλάνο ως προς το τελευταίο, πέρα από τη στοχευμένη διανομή του 25% από τα κέρδη του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ευχάριστη έκπληξη της Τράπεζας Πειραιώς από το μέτωπο των NPEs και την πιστωτική επέκταση

Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Citi - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider