Intrakat: Με δύναμη στις ΣΔΙΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Με δύναμη στις ΣΔΙΤ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική στροφή της Intrakat από τα παραδοσιακά δημόσια και ιδιωτικά έργα σε νέες δραστηριότητες και πηγές εσόδων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική στροφή της Intrakat από τα παραδοσιακά δημόσια και ιδιωτικά έργα σε νέες δραστηριότητες και πηγές εσόδων, την οποία υλοποιεί η νέα διοίκηση του κ. Αλέξανδρου Εξάρχου με στόχο η εισηγμένη εταιρίανα αποκτήσειπρωταγωνιστική θέση στην αγορά.

Ο λόγος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μία καινοτόμο μεθοδολογία υλοποίησης έργων, που υπόσχεται υψηλή ποιότητα κατασκευής, αλλά και μακροχρόνια παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης,«με το κλειδί στο χέρι». Επιπλέον, οι ΣΔΙΤ συνοδεύονται και από την υποχρέωση του λεγόμενου Ιδιώτη Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) να αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου, μέσα από δανεισμό ή και ίδιους πόρους, απαλλάσσοντας το δημόσιο από την υποχρέωση καταβολής εμπροσθοβαρών πληρωμών, καθώς αυτές μοιράζονται σε ετήσια βάση και σε βάθος δεκαετιών.

Κατά γενική ομολογία,μία από τις καλύτερες εφαρμογές των ΣΔΙΤ εντοπίζεται στα κτιριακά έργα, έναν τομέα στον οποίο προσφέρουν ολοκληρωμένεςλύσεις που συνδυάζουν κατασκευή και καθημερινή διαχείριση, η οποία στην κυριολεξία λύνει τα χέρια του ενδιαφερόμενου οργανισμού. Πρόκειται για μία δραστηριότητα στην οποία η Intrakat διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι νέες εγκαταστάσεις του υπ. Υποδομών

Ένα τέτοιο πολύ σημαντικό έργο αναμένεται σύντομα να αναλάβει η Intrakat από κοινού με την εταιρεία REDEX. Πρόκειται για το έργο «Ανέγερση Κτηριακών Εγκαταστάσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.», το οποίο θα συγκεντρώσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες της Γ.Γ. Υποδομών από τα 13 μισθωμένα κτίρια στα οποία στεγάζεται σήμερα στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η κατασκευή νέων υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα προσφέρουντη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και θα χαρακτηρίζονται από τη μικρότερη δυνατή ανάγκη συντήρησης, συμβάλλοντας στη μείωση των εξόδων του κράτους και στην αναβάθμιση τόσο του εργασιακού όσο και του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής και διεκδικώντας ρόλο τοπόσημουγια την περιοχή. Η κοινοπραξία Intrakat – Redex, η οποία θα αντλήσει και τη σχετική χρηματοδότηση, αναμένεται να αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, προϋπολογισμού 112,6 εκατ. ευρώ για 30 έτη.

Οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ένα άλλο εξ ίσου σημαντικό έργο που αναμένεται σύντομα να αναλάβει η Intrakat είναι το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.», το οποίο θα φέρει νέας γενιάς φοιτητικές εστίες στις πανεπιστημιουπόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Πρόκειται για έργο ύψους 205 εκατ. ευρώ, διάρκεια σύμβασης 30 ετών και, μάλιστα, αποτελεί το πρώτο στο είδος του που θα εκτελεστεί στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Intrakat θα εκπονήσει τις μελέτες, θα αναλάβει την αδειοδότηση, θα εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής, αλλά και ανάπλασης και διαμόρφωσης τού περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και την καθημερινή του διαχείριση, φύλαξη και λειτουργία για 30 χρόνια.

Η Intrakat επενδύει στρατηγικά στα έργα ΣΔΙΤ και συμμετέχει σε σειρά διαγωνισμών που αφορούν κτιριακά, συγκοινωνιακά, υδραυλικά ή περιβαλλοντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε ανεξάρτητα είτε στο πλαίσιο κοινοπρακτικών σχημάτων, με στόχο να προσφέρει νέας γενιάς υποδομές, βέλτιστες υπηρεσίες και εξοικονόμηση στο κράτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά εργασίας: Περιζήτητοι προγραμματιστές και επαγγελματίες υγείας - Οι ειδικότητες με ζήτηση έως το 2025

Εθνικό δίκτυο κβαντικής επικοινωνίας θα αποκτήσει η Ελλάδα

Μπαταρίες: Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ & Mytilineos στις εταιρείες που «κλείδωσαν» ενίσχυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider