Ενας κύκλος μετοχικών εξελίξεων φαίνεται να έχει «ανοίξει» στην Prodea Investments, στην οποία παρεμπιπτόντως αναμένεται η έγκριση, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, της δημόσιας πρότασης της «Invel» στην τιμή των 7,5 ευρώ, όπως και χτες ανέφερε το insider.gr. Κατά κάποιες πλευρές της αγοράς, η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΑΕΕΑΠ, μέσω της μεταβίβασης του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, η οποία οδηγεί στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε χθες, αποτελεί, ενδεχομένως, απλώς ένα αρχικό βήμα προς ευρύτερες ανακατατάξεις, όπως από τη Δευτέρα κιόλας έχει αναδείξει η στήλη BackStory περί διεργασιών στη Prodea.
Οι μέτοχοι, το fund, η διασπορά
Ως γνωστόν, η εταιρεία Invel RE Holdings (Cyprus) Limited, η οποία ελέγχεται από τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου (πρόεδρο του Δ.Σ. και της επενδυτικής επιτροπής της Prodea) απέκτησε στις 05.10.2023 τον έλεγχο του 87% των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕΕΑΠ, με το επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake (βασικός μέτοχος) να διατηρεί την κυριότητα των μετοχών. Όπως κατά καιρούς έχει ακουστεί ως πιθανό σενάριο, το προαναφερόμενο fund ενδέχεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε σταδιακή αποεπένδυση από την Prodea, είτε ολική, είτε μερική, καθώς αυτού του είδους τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνηθίζουν να κινούνται με αυτόν τον τρόπο και να μην παραμένουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα στο μετοχολόγιο μιας εταιρείας. Στην οποία, δηλαδή στην Prodea, έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη το εγχείρημα της αύξησης της διασποράς της μετοχής (free float). Για παράδειγμα, ως μέτοχος στην Prodea «φιγουράρει», μεταξύ άλλων, η Alpha Bank με ποσοστό περίπου 4,9%.
Βάσει και των νέων ρυθμίσεων που προωθούν οι αρχές, καθώς όπως είναι γνωστό το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την 1.1.2024 να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ να έχουν διασπορά τουλάχιστον 15%, θα πρέπει η διοίκηση και ο μέτοχος της ΑΕΕΑΠ να κινηθούν και προς την κατεύθυνση αυτή και μίνιμουμ να ενισχύσουν το free float από 13% σε 15%, ήτοι συν 2%. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά στην Prodea και το fund Castlelake, δηλαδή για κάποια άμεση αποεπένδυση. Ωστόσο, μεταφορά των δικαιωμάτων ψήφου εξυπηρετεί την είσοδο νέων επενδυτών στην ΑΕΕΑΠ χωρίς αυτοί να έχουν την υποχρέωση της δημόσιας προσφοράς.
Σύμφωνα με παλιότερα σενάρια, δεν αποκλείονταν η Prodea ακόμα και να προχωρήσει σε προσφορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να πετύχει διπλό στόχο: αφενός να ενισχύσει τη μετοχική βάση, αφετέρου να εισέλθει κεφάλαια στην ίδια την εταιρεία. Αλλωστε, έχει επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν αλλά δεν το προχώρησε λόγω δυσμενών συνθηκών στις κεφαλαιαγορές.
Η δημόσια πρόταση και η (πιθανή) ευκαιρία
Αναφορικά με την δημόσια προσφορά από την πλευρά της Invel RE Holdings, όπως σημειώσαμε και χτες αφορά στο 13% της ΑΕΕΑΠ και το τίμημα ορίστηκε σε 7,5 ευρώ για κάθε μετοχή (η μέση τιμή της τους τελευταίους έξι μήνες ήταν 7,4844 ευρώ, η δε αποτίμηση έβγαλε και τιμή 5,71 ευρώ ανά μετοχή). Όπως επισημαίνεται στο σχετικό με τη δημόσια πρόταση κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες η Invel «δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της Prodea από το Χ.Α.», τουναντίον, «ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, στοχεύει το επόμενο διάστημα στην ενδυνάμωση και διεύρυνση της μετοχικής βάσης της εταιρείας και της διασποράς των μετοχών της, με την προσέλκυση, μεταξύ άλλων, Ελλήνων ή και ξένων θεσμικών επενδυτών». Λογικά, αν και ουδείς μπορεί να το προδικάσει, δεν αναμένεται πολλοί εκ των μεγαλομετόχων (όσοι υπάρχουν με αυτή τη μικρή διασπορά) να δώσουν τις μετοχές τους σε αυτή την υποχρεωτική δημόσια πρόταση, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία καθώς ενδεχομένως χαρτοφυλάκια να βρούνε ευκαιρία να απεμπλακούν από μια εισηγμένη με χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα. Η οποία όμως, προωθεί μεγάλο επενδυτικό πλάνο σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.