Helleniq Energy: Ο οδικός χάρτης για ΑΠΕ 2 GW το 2030 – Πώς θα «πρασινίσουν» τα διυλιστήρια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Helleniq Energy: Ο οδικός χάρτης για ΑΠΕ 2 GW το 2030 – Πώς θα «πρασινίσουν» τα διυλιστήρια
Πλεονέκτημα για τις «πράσινες» επενδύσεις του Ομίλου η διαφοροποίηση των υπό σχεδίαση έργων ανά τεχνολογία, business model και γεωγραφική περιοχή – με τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου επικεντρώνεται η Helleniq Energy, να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Επιβεβαιωτικά «σήματα» δίνουν οι τάσεις της αγοράς για το «Vision 2025» της Helleniq Energy και τους πυλώνες που έχει επιλέξει ο ενεργειακός Όμιλος για τον επιχειρησιακό και στρατηγικό μετασχηματισμό του. Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η Helleniq Energy για να «πρασινίσει» τα τρία διυλιστήριά της, αλλά και για να αποκτήσει σημαντική παρουσία στον κλάδο των ΑΠΕ.

Έτσι, όπως αποτυπώνεται στην επικαιροποιημένη εταιρική παρουσίαση, που ανάρτησε χθες στον ιστότοπό του ο Όμιλος, η επιλογή η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της διύλισης κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις προβλέψεις για το πετρέλαιο, σύμφωνα με τις οποίες ο «μαύρος χρυσός» κάθε άλλο παρά θα εξαλειφθεί από το ενεργειακό μίγμα, συνεχίζοντας να παίζει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, συγκριτικά με το 2020, το μερίδιο του πετρελαίου δεν πρόκειται να μειωθεί μέχρι το 2030. Μάλιστα, ειδικά για το ντίζελ και την αγορά της Μεσογείου, μέχρι το τέλος της 10ετίας αναμένεται να διατηρηθεί το έλλειμμα προσφοράς, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις χώρες της περιοχής που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, οι ΑΠΕ προορίζονται να αποτελέσουν παγκοσμίως κύριο «όχημα» για τη μείωση των εκπομπών, με το μερίδιό τους να φτάνει το 29% το 2040, στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα. Στην περίπτωση της νοτιοανατολικής Ευρώπης προορίζονται να αναλάβουν ακόμη πιο κυρίαρχο ρόλο, καθώς θα καταστούν κύρια ενεργειακή πηγή.

Διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της αποφυγής εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, οι ΑΠΕ προορίζονται να μειώσουν κατά 20% το ανθρακικό αποτύπωμα του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Helleniq Energy έχει θέσει ως στόχο να αναπτύξει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 1 GW έως το 2025 και 2 GW έως το τέλος της 10ετίας.

Όπως φαίνεται από την παρουσίαση, η επίτευξη των παραπάνω στόχων ευνοείται κατʼ αρχάς από το γεγονός ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη (η οποία βρίσκεται στο κάδρο των «πράσινων» επενδύσεών της) συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ΑΠΕ, λόγω της απόσυρσης ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και κρατικών πολιτικών που ευνοούν την «πράσινη στροφή».

Με έτος αφετηρία το 2022, είναι ενδεικτικό ότι έως το 2030 προβλέπεται στην Ελλάδα η αύξηση των εγκατεστημένων ΑΠΕ κατά 160% (στα 28 GW), στη Ρουμανία κατά 366% (στα 22 GW) και στα υπόλοιπα Βαλκάνια κατά 600% (στα 21 GW), όταν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα είναι 116%. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη χώρα μας, η Helleniq Energy υλοποιεί ήδη «πράσινες» επενδύσεις στη Ρουμανία και την Κύπρο, ενώ σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και στη Βόρεια Μακεδονία.

Η δραστηριοποίηση εκτός συνόρων προσδίδει στις «πράσινες» επενδύσεις του Ομίλου σημαντική γεωγραφική διαφοροποίηση, ενώ διαφοροποίηση υπάρχει και στον τρόπο εμπορικής αξιοποίησής τους. Έτσι, το 50% αφορά έργα για λειτουργική ενίσχυση, το 35% corporate PPAs και το 15% merchant PPAs.

Αυτή τη στιγμή, είναι υπό λειτουργία ή σε κατασκευή έργα 680 MW, ενώ σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται μονάδες 400 MW, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2025. Συνολικά, στο pipeline του Ομίλου περιλαμβάνονται σταθμοί 4,1 GW, με επαρκή κατανομή στα διάφορα στάδιο ωρίμανσης. Επίσης, ισορροπία υπάρχει και στις τεχνολογίες λειτουργίας, με το 60% να αφορά φωτοβολταϊκά, το 15% αιολικά και το 25% μονάδες αποθήκευσης.

Οι επενδύσεις στα διυλιστήρια

Η αποφυγή εκπομπών, μέσω των ανανεώσιμων, θα συνδυαστεί με άμεση μείωση κατά 30% των αέριων ρύπων από τη δραστηριότητα της διύλισης, ώστε να μειωθεί συνολικά κατά 50% το αποτύπωμα του Ομίλου. Από τα asset του Ομίλου, το διυλιστήριο Ασπροπύργου έχει ένα από τους μεγαλύτερους βαθμούς πολυπλοκότητας στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, οι εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα προορίζονται να πρωτοπορήσουν στις εφαρμογές απανθρακοποίησης μεγάλης κλίμακας, ενώ στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης παράγεται και πολυπροπυλένιο, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της Helleniq Energy στα πετροχημικά.

Για το «πρασίνισμα» της κύριας δραστηριότητάς του, ο Όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης και στις τρεις εγκαταστάσεις, ενώ βρίσκονται στα σκαριά και επενδύσεις ώστε να καταστούν ενεργειακά αυτόνομες. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σχεδιάζεται η εγκατάσταση μίας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, η οποία θα καλύπτει το σύνολο των φορτίων της εγκατάστασης, ενώ στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου θα προστεθεί και τρίτος σταθμός ΣΗΘΥΑ, για την κάλυψη όλων του 100% των αναγκών του. Επίσης, για τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζεται ένα mega «πράσινο» πρότζεκτ, ώστε να ηλεκτροδοτείται πλήρως από ανανεώσιμη ενέργεια.

Επίσης, παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου βρίσκεται στα σκαριά για τη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα. Στην Ελευσίνα παράλληλα προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνολογίας δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης CO2 (CCUS), ώστε να παράγονται και συνθετικά καύσιμα. Τέλος, ο Όμιλος προορίζει και τις τρεις εγκαταστάσεις για παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) και βιοντίζελ δεύτερης γενιάς (HVO).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαντλήθηκε το περιθώριο για ΑΠΕ έως το 2030 – Αναζητείται λύση για «πράσινο ρεύμα» στη βιομηχανία

ΔΕΗ: Από 1η Νοεμβρίου το χειμερινό νυχτερινό τιμολόγιο

Ρεύμα: Προς ενιαίο τύπο τιμολογίου για όλους τους καταναλωτές – Τι θα ισχύσει τον επόμενο χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider