Τι φέρνει η επόμενη μέρα για την εταιρεία Leader μετά την επένδυση της Deca Investments

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φέρνει η επόμενη μέρα για την εταιρεία Leader μετά την επένδυση της Deca Investments
Πού ποντάρει το Diorama II που απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Leader. Το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η δυναμική της εταιρείας μετά το deal. 

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την εταιρεία τροφίμων Leader μετά την επένδυση του fund Diorama II. Μια επένδυση που ανακατεύει ξανά την... τράπουλα στον κλάδο των τροφίμων, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Η Leader δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, καθώς και προϊόντων βουτύρου και αλίπαστων, ενώ αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίζει στον χώρο των ειδών διατροφής.

Το deal

Όπως έγινε γνωστό, το fund Diorama II της Deca Investments ολοκλήρωσε την πρώτη του επένδυση, αποκτώντας πλειοψηφική συμμετοχή στη Leader. Με βάση τη συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Leader, Αθανάσιος Γιαννακάκος, θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία.

Στόχος του Diorama II είναι η σημαντική ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας προσδοκώντας στην οργανική και μη ανάπτυξη της, ενώ η συμμετοχή του σε αυτή συνάδει απόλυτα με τη στρατηγική του fund να πραγματοποιεί επενδύσεις σε κερδοφόρες, δυναμικές και αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

Έδωσε το «πράσινο φως» η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο μεταξύ, μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο» φως στο εν λόγω deal.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συνεδρίασή της σε τμήμα, την 1η Δεκεμβρίου 2023, αποφάσισε ομόφωνα (Απόφαση 831/2023) την έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, η οποία αφορά στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου από τον Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων «DIORAMA INVESTMENTS II RAIF, S.C.A.» (DIORAMMA II), τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία «DECA INVESTMENTS Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων» (DECA) επί της εταιρείας με την επωνυμία «LEADER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ» (LEADER), κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011.

Η DECA είναι εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και διαχειρίζεται τους ΟΕΕ «Diorama Investments SICAR» και DIORAMA II. Η Diorama διατηρεί ελέγχουσες συμμετοχές σε εταιρείες δραστηριοποιούμενες σε επιμέρους αγορές των κλάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, κατασκευής χάρτινων συσκευασιών, τροφίμων περιλαμβανομένων τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων βουτύρου / μαργαρίνης και ζυθοποιίας. Η LEADER είναι ανώνυμη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, τυποποίηση, διανομή και εμπορία, κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων καθώς και προϊόντων βουτύρου / μαργαρίνης και αλίπαστων.

«Οι συνθήκες ανταγωνισμού δεν θα μεταβληθούν ως αποτέλεσμα της υπό κρίση συναλλαγής ούτε σε οριζόντιο, ούτε σε κάθετο επίπεδο και η εξετασθείσα συγκέντρωση δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στη δομή των σχετικών αγορών και κατά συνέπεια δεν θα επηρεάσει το επίπεδο ανταγωνισμού ή θα οδηγήσει σε περιορισμό του σε αυτές. Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Τμήμα ομόφωνα ενέκρινε κατ' άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, δεδομένου ότι, παρ' ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά», αναφέρει στην απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Προ φόρων κέρδη 5 εκατ. ευρώ «βλέπει» για το 2023 η Leader

Για το 2023 η Leader αναμένει έσοδα ύψους 70 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2022 η εταιρεία παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 13,5% με περιθώριο μικτού κέρδους 16,6%, διατηρώντας παράλληλα την ηγετική της θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, ήτοι τον κυριότερο κλάδο δραστηριοποίησής της.

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν πέριξ των 9.945,2 χιλ. ευρώ περίπου και τα κέρδη προ φόρων στα 9.477 χιλ. ευρώ.

«Οι επιδόσεις της χρονιάς κρίνονται ικανοποιητικές από τη διοίκηση της εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων», επισημαίνει η διοίκηση.

Η Leader το 2022 απασχόλησε συνολικά 123 εργαζόμενους.

Μια ιστορία σχεδόν μισού αιώνα

Η εταιρεία ξεκίνησε ως ατομική επιχείρηση του Γ. Καλλιντέρη το 1975 και σταδιακά εξελίχθηκε στη σύγχρονη και δυναμική μορφή του σήμερα.

Έτος σταθμός αποδείχθηκε το 1990 όταν η ατομική εταιρεία τροφίμων Γ. Καλλιντέρης μετατρέπεται μετά από συγχώνευση σε Leader AE, ενώ το 1996 πραγματοποιήθηκε μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητα γραφεία-αποθήκες στη βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου.

Το 2000 έλαβε πιστοποίηση για εμπορία, αποθήκευση, διακίνηση τροφίμων, ενώ το 2003 η εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδό της στον τομέα διάθεσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Το 2007 έλαβε χώρα η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Ασπροπύργου, προκειμένου να πληρούνται οι απαιτούμενες οικολογικές προδιαγραφές, ενώ έναν χρόνο αργότερα σημειώθηκε η μετεγκατάσταση σε νεόκτιστες ιδιόκτητες αποθήκες στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αναμόρφωση των εγκαταστάσεων στην Κρήτη.

Το 2009 βρίσκει την εταιρεία με νέες εγκαταστάσεις σε ό,τι αφορά το συσκευαστήριο τυροκομικών, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις γραμμές τυποποίησης, ενώ το 2012 έλαβε χώρα η επέκταση των κεντρικών γραφείων του Ασπροπύργου σε νέο ιδιόκτητο κτήριο. Το 2014 ανανεώθηκε πλήρως ο στόχος των οχημάτων, μέσω των οποίων τα προϊόντα της εταιρείας διανέμονται πανελλαδικά.

Σήμερα οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη στον Ασπρόπυργο Αττικής περιλαμβάνουν γραφεία, όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας καθώς και οργανωμένο κέντρο διανομής και αποθήκευσης ψυκτικών θαλάμων χωρητικότητας 13.500 m3.

Η δυναμική της εταιρείας εδραιώνεται και ενισχύεται σε πανελλαδική κάλυψη, έχοντας δύο υψηλών προδιαγραφών διανεμητικά κέντρα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο της Κρήτης, με αποθηκευτική δυνατότητα χωρητικότητας 8.500m3 και 3.700m3 αντίστοιχα.

Η Leader διακινεί τα προϊόντα της κυρίως μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και μέσω μικρότερων σημείων πωλήσεων.

Πώς ανακατεύει την… τράπουλα στον κλάδο τροφίμων η Deca Investments

H εταιρεία DECA Investments είναι αποκλειστικός διαχειριστής των Diorama Investments SICAR και DIORAMA II, μέσω των οποίων συμμετέχει σε αρκετές ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών όπως η Μινέρβα και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).

To Diorama Investments II RAIF S.C.A. δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο του 2022 με σκοπό την αγορά πλειοψηφικών ή μεγάλων μειοψηφικών πακέτων μετοχών ελληνικών εταιρειών μεσαίου μεγέθους. Οι επενδυτές είναι διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κρατικά επενδυτικά ταμεία, ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές και διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «ξετυλίγεται το κουβάρι» στην Ελλάκτωρ – Οι ρευστοποιήσεις, οι hot τομείς και η ρευστότητα 

Intralot: Τι «παίζει» με το timing του retail bond των 130 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider