Την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον έβδομο χρόνο ύφεσης και η ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, στην αγορά της μπύρας ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, εμποδίζει επενδύσεις για τις επιχειρήσεις που θα ήθελαν να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Xαρακτηριστικό είναι ότι βρίσκεται ακόμα σε ισχύ Βασιλικό Διάταγμα του 1922 το οποίο απαγορεύει, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, τη χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας να μην μπορούν παράξουν ανάλογα προϊόντα, τα οποία μάλιστα παρουσιάζουν ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 70%.
Μάλιστα ορισμένες από τις επιχειρήσεις αυτές σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το σκόπελο αυτό προσανατολίζονται ακόμα και στο ενδεχόμενο επενδύσεων και παραγωγής των προϊόντων αυτών εκτός Ελλάδος, καθώς κρίνουν αναγκαίο ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στην αγορά της μπύρας.
Ο κλάδος της ζυθοποιίας στην Ελλάδα ο οποίος παράγει τις 9 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται στη χώρα, αριθμεί τριάντα πέντε εταιρείες με την πλειοψηφία των περισσότερων να έχουν δημιουργηθεί εν μέσω κρίσης.
Σύμφωνα με στοιχεία των ζυθοποιών μόνο το 2015 συνεισέφεραν στα φορολογικά έσοδα 640 εκ. ευρώ ενώ η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις. ευρώ. Διατηρούν 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ οι εξαγωγές των ελληνικά παραγόμενων προϊόντων μπύρας σε χώρες εκτός της ΕΕ αυξήθηκαν την χρόνια που πέρασε κατά 89%.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών την οποία απαρτίζουν τόσο οι μικρές μονάδες όσο και μεγάλες ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να αρθούν και στην χώρα μας οι περιορισμοί οι οποίοι δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες του κόσμου και παράλληλα να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλημάτων που πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα η Ένωση προτείνει προς την κυβέρνηση μια δέσμη μέτρων για την άρση των εμποδίων και συγκεκριμένα ζητά:
-Να προχωρήσει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και να δοθεί η δυνατότητα χρήσης διαφορετικών πρώτων υλών (π.χ. φρούτα) στην παραγωγή μπύρας κάτι που θα βοηθούσε την εσωτερική αγορά καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ελληνική πρώτη ύλη ενώ παράλληλα θα σταματούσαν και οι εισαγωγές των προϊόντων
- Να υπαχθούν και επενδυτικά σχεδία των ζυθοποιών σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να δοθούν κίνητρα σε παραγωγούς και μεταποιητές σε ό,τι αφορά στην πρώτη ύλη(βύνη και λυκίσκο)
- Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Μάλιστα σε αυτό το τελευταίο επισημάνουν ότι η αύξηση που επεβλήθη έφερε αρνητικές επιπτώσεις ενώ ο στόχος των 160 εκατ. ευρώ που προσδοκά φέτος να εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση από τον ΕΦΚ στην μπίρα είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθώς ήδη η αγορά παρουσιάζει πτώση κάτι που δένεται και από το μειωμένο ΦΠΑ που εισπράττεται.