Με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεχίζει να αναπτύσσεται η Nvidia, ο κολοσσός που οδηγεί την καινοτομία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τα κέρδη στον κλάδο της τεχνολογίας. Αφού υπερτριπλασίασε την αξία της μέσα στο 2023, πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την Amazon και την Alphabet, αφήνοντας μόνο την Microsoft (3,1 τρισ.) και την Apple (2,7 τρισ.) να προηγούνται.
Η εταιρεία «κάθεται» πλέον πάνω σε ένα βουνό από μετρητά που φτάνουν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το The Motley Fool, αυτοί είναι οι πέντε βασικοί τομείς που τα επενδύει για να ενισχύει την ανάπτυξή της.
Λογισμικό αναγνώρισης φωνής
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι επενδυτές έμαθαν ότι η Nvidia κατέχει περίπου περίπου 1,7 εκατομμύρια μετοχές της SoundHound AI, μία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού αναγνώρισης φωνής. Η εταιρεία συνεργάζεται με κατασκευαστές αυτοκινήτων και εστιατόρια και το λογισμικό της μπορεί να ενσωματωθεί σε έξυπνες συσκευές. Η μεγάλη τεχνολογία έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τους βοηθούς που λειτουργούν με φωνή εδώ και πολλά χρόνια. Η Apple εξαγόρασε τόσο το Siri όσο και το Shazam, ενώ η Microsoft εξαγόρασε τη Nuance το 2021 για σχεδόν 20 δισ. δολάρια. Επιπλέον, τόσο η Amazon όσο και η Alphabet αξιοποιούν την τεχνολογία για τις αντίστοιχες σειρές έξυπνων οικιακών συσκευών τους. Με το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς να φτάνει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Nvidia κάνει την κίνησή της στο συγκεκρικένο χώρο.
Aνθρωποειδή ρομπότ
Μετά την SoundHound AI, η Nvidia στράφηκε στην start-up Figure AI. Η Figure AI αναπτύσσει ανθρωποειδή ρομπότ, παρόμοια με το ρομπότ Optimus της Tesla. H συγκεκριμένη αγορά ανανμένεται να φτάσει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Goldman Sachs, ακόμα ένα πεδίο δράσης που ανοίγει την όρεξη στους κολοσσούς της τεχνολογίας. Εκτός από το γεγονός πως τα προηγμένης τεχνολογίας τσιπ που κατασκευάζει η Nvidia θα παίξουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη των ρομπότ της Figure AI, η Nvidia βλέπει να της ανοίγεται ένας άλλος χώρος στην τεχνολογία για να εξελιχθεί και πέρα από την κατασκευή των τσιπ GPU.
Εταιρικό λογισμικό
Αν και οι περισσότεροι επενδυτές βλέπουν την Nvidia κατά κύριο λόγο ως μια hardware επιχείρηση, το λογισμικό επιχειρήσεων είναι ένας από τους τομείς που η εταιρεία έχει στρέψει την προσοχή της και τον διερευνά. Τον Σεπτέμβριο, η Nvidia συμμετείχε σε έναν γύρο χρηματοδότησης 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI) Databricks. Μετά την επένδυση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι «τα δεδομένα των επιχειρήσεων είναι ένα χρυσωρυχείο για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη». Η Databricks λειτουργεί με ετήσιο ρυθμό εσόδων 1 δισ. δολαρίων και είναι έτοιμη να δημιουργήσει μία καινούργια ιδιαίτερη σχέση με την Nvidia, που είναι σίγουρο πως θα εξελιχθεί.
Καινοτομία νέων προϊόντων
Τα τσιπ της Nvidia A100 και H100 έχουν παίξει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητα αυτών των μοντέλων ημιαγωγών, η εταιρεία σχεδιάζει ήδη ακόμη καλύτερη τεχνολογία, τα τσιπ της επόμενης γενιάς, κάτω από το όνομα Blackwell. Όπως αναφέρεται η νέα γενιά τσιπ, τα H200, θα διπλασιάζουν την απόδοση του Η100. Ήδη η ζήτηση για τα Η200 είναι πολύ μεγάλη, με την Nvidia να σχεδιάζει να τα λανσάρει το δεύτερο τρίμηνο.
Εφοδιαστική αλυσίδα
Ο τελευταίος τομέας στον οποίο επενδύει η Nvidia είναι η εφοδιαστική αλυσίδα. Τα τελευταία χρόνια, οι αλυσίδες εφοδιασμού και τα logistics αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω του disruption που προκλήθηκε από την πανδημία και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Η Nvidia δεν έμεινε ασυγκίνητη και δέχθηκε να εμπλακεί στην πρόκληση του συγκεκριμένου τομέα. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η Nvidia δεν κατασκευάζει τα δικά της τσιπ, αλλά αναθέτει το κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Taiwan Semiconductor. Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της Nvidia στην Taiwan Semiconductor, θα είναι πολύ σημαντικό αυτή η σχέση να παραμείνει ισχυρή και να την εξελίξει.