Παραμένει σημαντικό το χάσμα μεταξύ των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων παρά τη διεύρυνση του αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Εφραίμογλου στο συνέδριο του ΠΣΕ, προσθέτοντας ότι «εάν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά - και κυρίως ποιοτικά- στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας, το όφελος για την εθνική οικονομία θα είναι εντυπωσιακό».
Η πρόεδρος ανέφερε ότι σε πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με τη Deloitte, καταγράφεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Αντιμετωπίζουν όμως εμπόδια στην ανάπτυξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, που σχετίζονται με τις διεθνείς κρίσεις (43%), την έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού (37%) και τη δυσκολία αξιοποίησης πιθανών ευκαιριών (36%).
Παρ' όλα αυτά, το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, κατά το προσεχές διάστημα.
«Το μεγάλο στοίχημα επομένως», τόνισε η κυρία Εφραίμογλου, «είναι να ενισχυθεί το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε η ίδια, ότι χρειάζεται να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δεξιότητες, πρόσβαση σε πληροφόρηση, δίκτυα, εργαλεία χρηματοδότησης και γενικότερα να στηριχτούν στην προσπάθειας τους για την παραγωγική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης και εφαρμογή καινοτομιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΒΕΑ χτίζει γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού μέσα από μνημόνια με επιμελητήρια ανά τον κόσμο, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών, την Enterprise Greece, την Εταιρεία Ασφαλιστικών Εξαγωγικών Πιστώσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Η πρόεδρος, επιγραμματικά, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξωστρέφειας που υλοποιεί φέτος το επιμελητήριο με πλήθος επιχειρηματικές αποστολές και ενημερωτικές εκδηλώσεις ενώ, για το επόμενο διάστημα γνωστοποίησε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί μια σειρά από επιχειρηματικές αποστολές και πρωτοβουλίες δικτύωσης.
Τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί επιχειρηματική αποστολή στη Γαλλία, με την πρωτοβουλία ΕΛΛΑΔΙΚΑ Μας, καθώς και επιχειρηματική αποστολή στη Νορβηγία, μέσω του προγράμματος Succeed και τον Μάιο διοργανώνεται επιχειρηματική αποστολή στην Γκάνα, σε συνεργασία με το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΒΕ και την Enterprise Greece, καθώς και επιχειρηματική αποστολή στη Σερβία.
Στις 10 Απριλίου πραγματοποιούμε Round Table με αυστριακούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προετοιμάζονται επιχειρηματικές αποστολές στη Βουλγαρία, στην Νότιο Αφρική και στην Ισπανία και στο Τορόντο «μετά την επιτυχία της αποστολής της περσινής χρονιάς».
Επιπλέον, συνεχίζονται δράσεις εξωστρέφειας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Θερμοκοιτίδας του επιμελητηρίου.
«Πέρα όμως από τις δράσεις εξωστρέφειας, στο ΕΒΕΑ εφαρμόζουμε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημείωσε η πρόεδρος.
Όπως εξήγησε δίνεται σημασία να «όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις - μέλη μας, να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, αξιοποιώντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευκαιρίες».
Η πρόεδρος ανέφερε: «Σχεδιάζουμε τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη λειτουργία ειδικού HelpDesk για τα προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούν να αξιοποιήσουν.
Από την πρόσφατη μελέτη μας προέκυψε ότι χρειάζεται οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι η συνένωση δυνάμεων είναι μονόδρομος επιβίωσης και ανάπτυξης στο σημερινό περιβάλλον».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ