Σημαντικότερη πηγή ανησυχίας είναι ο γεωπολιτικός παράγοντας, ο οποίος θα επηρεάσει την Ευρώπη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, σημείωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη με την ιδιότητα του Προέδρου της Eurometaux. Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων, ενόψει των ευρωεκλογών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιχειρηματικές κινήσεις της Mytilineos, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως η εταιρεία δεν μένει στις εξαγγελίες ή στα παράπονα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά επενδύει στην Ευρώπη. «Είμαστε Ευρωπαίοι και θέλουμε η Ευρώπη να ευημερήσει. Απασχολούμε χιλιάδες εργαζόμενους στην Ευρώπη, ωστόσο χρειαζόμαστε στήριξη, η οποία δεν περιορίζεται στα κεφάλαια. Τα κεφάλαια είναι σημαντικά, αλλά όχι πανάκεια», πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε, η Ευρωπαϊκή Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRM) είναι πολύ καλή, αλλά κενή. Οι ΗΠΑ πριν αποφασίσουν τον Νόμο για τον περιορισμό του Πληθωρισμού (IRA), εξέτασαν πόσα κεφάλαια είχαν διαθέσιμα, ανακοίνωσαν τον προϋπολογισμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ενώ ξεκίνησαν άμεσα να χρηματοδοτούν επιχειρηματικά πρότζεκτ.
Σημείωσε πως η Mytilineos έχει υποβάλει πρόταση στο Innovation Fund για επένδυση 350 εκατομμυρίων ευρώ, για την παραγωγή τριών κρίσιμων ορυκτών, δηλαδή βωξίτη, αλουμινίου και γάλλιου. «Μπορούμε να υποστηρίξουμε την επένδυση, ωστόσο χρειαζόμαστε την Ε.Ε. στο πλευρό μας», τόνισε.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη επένδυση στην Γκάνα, με την εξαγορά δικαιωμάτων έρευνας και μετέπειτα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη, σημείωσε: «Καταλάβαμε ότι αλλάζει γρήγορα η παγκοσμιοποίηση, όπως την γνωρίζαμε. Βλέπουμε ότι η Κίνα καθιστά αδύνατη την προμήθεια ορυκτών, όπως βωξίτη. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα κινεζικά προϊόντα».
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η υφήλιος εισέρχεται σε μία νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης, με καινούριους όρους και πιο αντίξοους. Η Mytilineos εκμεταλλεύεται κοιτάσματα βωξίτη στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να διαθέτει τα πιο πλούσια κοιτάσματα στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, στην Κίνα αντιστοιχεί το 65% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου, με τη χώρα να προμηθεύεται το 70% του βωξίτη από μία μικρή αφρικανική χώρα. «Εύκολα κατανοεί κανείς τις θα συμβεί στην παγκόσμια αλυσίδα, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην Γκάνα».
Υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRM) θα πρέπει να στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία της Ε.Ε. στα κρίσιμα ορυκτά. Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μόνο επιχειρηματικό, αλλά και πολιτικό θέμα.
Σημείωσε πως κάθε άλλο παρά λείπουν οι προοπτικές για την Ευρώπη, η οποία είναι μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας, αν υπάρχουν κίνητρα. Για αυτό τον σκοπό η Eurometaux υποβάλλει συνεχώς προτάσεις, δεν μένει μόνο στην κριτική.
Όσον αφορά ειδικά τη βιομηχανία των μετάλλων, τόνισε πως η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο. «Αν η Mytilineos κατάφερε να μείνει "ζωντανή" είναι γιατί συνδύασε τη μεταλλευτική δραστηριότητα με την ενέργεια».
Επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο τολμηρή και να χαράξει τις στρατηγικές της κατευθύνσεις με την αίσθηση του επείγοντος. Όσον αφορά τις προσδοκίες του για την «επόμενη ημέρα» μετά τις ευρωοεκλογές, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη συμμαχία πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. «Μοιράζονται αμοιβαία συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.