Δεσμευμένα παραμένουν τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie - Οι ποινές για την οικογένεια Κουτσολιούτσου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεσμευμένα παραμένουν τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie - Οι ποινές για την οικογένεια Κουτσολιούτσου
Υπέρ παθόντων και όχι στην προσωρινή διοίκηση της εταιρείας τα δεσμευθεντα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων της Folli Follie.

Τελευταία ενημέρωση 15:27

Το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε σε Δημήτρη Κουτσουλιούτσο, Τζώρτζη Κουτσουλιούτσο, Αικατερίνη Κουτσολιούτσου και Ιωάννη Μπεγιέτη. Ωστόσο, ο ιδρυτής της Folli Follie και η σύζυγός του θα εκτίσουν την ποινή στο σπίτι τους μετά από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης λόγω ηλικίας.

Από την άλλη, κανονικά στη φυλακή θα οδηγηθεί ο Τζώρζης Κουτσολιούτσος, ενώ η συνεργάτιδά τους Ε.Ν. που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξης θα εκτίσει και εκείνη με κατ' οίκον περιορισμό. Με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων θα οδηγηθεί στην φυλακή ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών για την υπόθεση της Folli Follie.

Σύμφωνα με την απάντηση του δικαστηρίου στο αίτημα των συνηγόρων του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης για τη μη χορήγηση αναστολής στην έφεση, «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων, η μεθόδευση και η διάρκεια τους, καθιστούν τον καταδικασθέντα ύποπτο τέλεσης παρόμοιων πράξεων αν αφεθεί ελεύθερος».

Εξαίρεση αποτελεί ο Ιω. Μπεγιέτης, ο οποίος είναι καταζητούμενος. Την απόφασή του επί των ποινών στους πέντε κατηγορούμενους που έκρινε ενόχους για την υπόθεση της Folli Follie ανακοίνωσε νωρίτερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, έπειτα από ακροαματική διαδικασία ενός έτους. Yπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές:

  1. Το δικαστήριο επέβαλε τη μεγαλύτερη ποινή στον ιδρυτή του Ομίλου Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ανακοινώνοντας κάθειρξη 17 ετών στον 83χρονο κατηγορούμενο.
  2. Στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο επιβλήθηκε κάθειρξη 11 ετών.
  3. Στην Αικατερίνη Κουτσολιούτσου ανακοινώθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών.
  4. Για τους δύο καταδικασθέντες συνεργάτες της οικογένειας Κουτσολιούτσου οι ποινές είναι 10 έτη κάθειρξη για την Ε.Ν. και 15 έτη στον καταζητούμενο Ιωάννη Μπεγέτη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο αρνήθηκε να αποδεσμεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου και της Folli Follie υπέρ της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας, κάτι που αιτήθηκαν εκπρόσωποί της. Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε τη διατήρηση των δεσμεύσεων των περιουσιακών στοιχείων «φυσικών και νομικών προσώπων», κινητά και ακίνητα, προκειμένου αυτά να διατεθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι παθόντες της υπόθεσης. Στην δίκη έχουν γίνει δεκτοί ως παθόντες, μικρομέτοχοι, ο ΕΦΚΑ, η Alpha Bank, και το Υπερταμείο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ποινών και των αναστολών, η προσωρινή διοίκηση έθεσε στο δικαστήριο θέμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ακίνητα, λογαριασμοί κλπ, θέμα που όπως αναφέρθηκε «είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας».

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση αντιτάχθηκε σθεναρά στο αίτημα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αποδοθούν καθώς θεωρούνται προϊόντα εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς δέσμευσης για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «μια εταιρία που ακόμη παράγει πλούτο» και υποστήριξαν ότι η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie «υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης θέλει να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να ενθυλακώσουν κάποιοι το τίμημα». «Το κομμάτι αυτό που παράγει πλούτο και είναι ακόμα υγιές το άφησε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Αυτό το υγιές κομμάτι η προσωρινή διοίκηση θέλει να το απομειώσει. Τα ακίνητα είναι δεσμευμένα ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συνήγορος του ζεύγους.

Η αρχική απόφαση

Η ανακοίνωση των ποινών για το σκάνδαλο ήρθε, αφού ο ιδρυτής της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από κοινού καθώς και για κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας.

Για την υπόθεση που αφορά τους παραποιημένους λογαριασμούς της Folli Follie, η έδρα ανακοίνωσε επίσης την ενοχή της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου κατά μετατροπή της κατηγορίας για συνεργεία σε απάτη από κοινού, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η κατηγορούμενη κρίθηκε ωστόσο αθώα για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπόθεση Λύτρα: Αναβλήθηκε για το Νοέμβριο η δίκη της πρώην συζύγου του

Ο άδικος «πόλεμος» των αγορών στις ευρωτράπεζες

Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα διέθεσε ρευστότητα 250 δισ. γιουάν στο τραπεζικό σύστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider