Σιάμισιης (Helleniq Energy): Αιφνιδιαστική η έκτακτη εισφορά – Πιο ρεαλιστική έκβαση η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης (Helleniq Energy): Αιφνιδιαστική η έκτακτη εισφορά – Πιο ρεαλιστική έκβαση η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πλαφόν & παρανομία «πληγές» για τη λιανική καυσίμων, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στην ετήσια Γενική Συνέλευση. Ικανοποιητική η κερδοφορία τα επόμενα 2-3 χρόνια, η Helleniq Energy λειτουργεί σαν ενεργειακός κόμβος για την περιοχή στον κλάδο των πετρελαιοειδών, με τις εξαγωγές να έχουν σταθεροποιηθεί στο 50% περίπου της παραγωγής. Σε 12-18 μήνες η απόφαση για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, «ελπίζω μέχρι τέλος 2025 να ανακοινώσουμε τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων», πρόσθεσε.

Την ΕΛΠΕ, θυγατρική της Helleniq Energy στην οποία ανήκει ο κλάδος της διύλισης, αφορά η έκτακτη εισφορά που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, σημείωσε ο ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου. Ανέφερε πως η εισφορά δεν επηρεάζει ούτε το μέρισμα της Helleniq Energy, ούτε τις οικονομικές καταστάσεις της για το 2023. Προφανώς θα επηρεάσει το μέρισμα της επόμενης χρήσης, αν και όπως εκτίμησε θα υπάρξει ένα έστω και μικρό προμέρισμα για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Υπογράμμισε πως η έκτακτη φορολόγηση αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε λανθασμένο μικροπολιτικό λόγο. «Δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Συγκρίνονται τα κέρδη με μία υποτιθέμενη βάση όπου περιλαμβάνονται χρόνια του κορωνοϊού, όπου η κερδοφορία ήταν ελάχιστη. Δεν είναι κατασκεύασμα της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, που δεν μας έχει ενθουσιάσει», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία ολοκληρώνεται με την έκτακτη φορολόγηση του 2023, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει ένα επόμενο ανάλογο μέτρο. Όπως συμπλήρωσε, το 50% των κερδών της Helleniq Energy προέρχεται από το εξωτερικό, επομένως το 50% της φορολογίας δεν αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. «Ομολογώ ότι ήταν λίγο αιφνιδιαστική η ανακοίνωση για τα υπερκέρδη, δεν ήταν ο πιο κατάλληλος ο χρονισμός», συμπλήρωσε.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία η Helleniq Energy κατέχει το 35%, σημείωσε πως η προσπάθεια αποκρατικοποίησης, που δεν πέτυχε, οδήγησε τον Όμιλο να αποχωρήσει από το Δ.Σ. της εταιρείας και να παρακολουθεί ως εξωτερικός παρατηρητής τα τεκταινόμενα στην εταιρεία.

«Θα πρέπει είτε να την αξιοποιήσουμε σαν μία κερδοφόρα δραστηριότητα, είτε να αποεπενδύσουμε. Αν και κάθε σενάριο έχει θετικά και αρνητικά, η πιο ρεαλιστική έκβαση είναι να αποχωρήσουμε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που δεν συμμετέχουμε στο Δ.Σ., να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες αλλάζουν τη φυσιογνωμία της εταιρείας, από μία επιχείρηση φυσικού αερίου σε καθετοποιημένη ενεργειακή επιχείρηση. Επίσης τα τελευταία χρόνια, με την ενεργειακή κρίση, λειτούργησε σαν "όχημα" τιμολογιακής πολιτικής, το οποίο πάλι παρακολουθούσαμε ως παρατηρητές», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, με βάση το μέγεθος που έχει η Helleniq Energy, δεν μπορεί να παρακολουθεί ως παρατηρητής μία επένδυση που ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια για τον Όμιλο. Υπάρχει πλέον η πλατφόρμα και η κατανόηση για συνεννόηση με τον άλλο μέτοχο, που είναι το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

«Ας περιμένουμε την επόμενη περίοδο, να γίνουν οι συζητήσεις και να αποφασιστεί η εμπλοκή ή η απεμπλοκή. Πάντως, υπάρχει κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή και της Helleniq, και του ΤΑΪΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου».

Elpedison

Σε ερώτηση μετόχου για την Elpedison, υπογράμμισε πως από την ίδρυση της κοινοπραξίας υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον άλλο εταίρο, την ιταλική Edison. Σημείωσε ωστόσο ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο Όμιλος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ μέρισμα, έχοντας προχωρήσει σε επενδύσεις περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημείωσε πως θα πρέπει να ιδωθεί υπό άλλο πρίσμα, καθώς για παράδειγμα η Helleniq Energy έχει στο μεταξύ επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ στις ΑΠΕ. Όσο αλλάζει η αγορά, θα πρέπει να ενισχυθεί το καθετοποιημένο μοντέλο δραστηριοποίησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως χρειάζεται πιο ολιστική προσέγγιση, καθώς και ενίσχυση του «καναλιού» στην αγορά.

«Η κοινοπραξία 50%-50% είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσει, όταν κάθε εταίρος έχει διαφορετικά μερίδια σε άλλα τμήματα της αγοράς – π.χ. η Helleniq Energy έχει πλήρη κυριότητα του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που αναπτύσσει. Δεν αποκλείω να καταλήξουμε σε συμφωνία είτε να αγοράσουμε είτε να πουλήσουμε την Elpedison», είπε.

Ενεργειακός κόμβος για την περιοχή

Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Helleniq Energy για το 2023. Υπενθύμισε πως ο κλάδος της διύλισης, στον οποίο δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λειτουργεί με πολύ μεγάλους κύκλους εργασιών, ωστόσο έχει μικρό περιθώριο κέρδους.

Σημείωσε πως τα κέρδη εμφανίζουν τάση ομαλοποίησης, προβλέποντας μία σχετική υποχώρηση στα επόμενα 2-3 χρόνια, με τη διατήρησή τους ωστόσο σε καλά επίπεδα. Όπως σημείωσε, στον κλάδο των πετρελαιοειδών η Helleniq Energy λειτουργεί σαν ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, καθώς έχει σταθεροποιηθεί πως το 50% περίπου της παραγωγής της πηγαίνει σε εξαγωγές.

«Τόσο εμείς όσο και η Motor Oil έχουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που προσθέτουν πολύ μεγάλη αξία στην ελληνική οικονομία, είτε σαν θέσεις εργασίας είτε σαν εξαγωγές. Φέρνουμε αξία στην Ελλάδα και κέρδη στην εθνική οικονομία», πρόσθεσε. Παρ΄ όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, ο Όμιλος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει την παρουσία του στο εξωτερικό, καθώς η ελληνική αγορά είναι πεπερασμένη και έχει υπερεπενδύσει σε αυτήν.

Προσεκτικοί στις ΑΠΕ

«Όταν τα δεδομένα είναι καλά, προσπαθούμε να επιστρέφουμε αξία στους μετόχους. Για την περσινή χρήση, το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,9 ευρώ ανά μετοχή», ανέφερε.

Σημείωσε πως ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει μία μεγάλη σειρά έργων, τόσο στη διύλιση, τον εφοδιασμό και την εμπορία καυσίμων, είτε στην εγχώρια και διεθνή εμπορία, είτε στις ΑΠΕ. «Όσον αφορά τις ΑΠΕ έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε περισσότερο, αλλά με προσοχή», τόνισε, καθώς η ενίσχυση των ανανεώσιμων ανέδειξε προβλήματα σε επίπεδο ΑΔΜΗΕ, είτε με τη δυσκολία σύνδεσης νέων έργων, είτε με τις περικοπές στην παραγωγή των μονάδων, οι οποίες αυξάνονται.

«Παράλληλα, φεύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο των εγγυημένων εσόδων (Feed-in-Tariff), κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθεί αγοραστής για την παραγωγή των ΑΠΕ. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Διψήφιο ποσοστό των πρατηρίων που παρανομούν

Πέρυσι ο Όμιλος πέτυχε επίσης αυξημένη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων και παραγωγή, όπως και ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Είναι ενδεικτικό ότι οι επιδόσεις της Helleniq Energy έφτασαν το 9,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Παράλληλα, έγιναν μεγάλες αλλαγές στην εμπορία καυσίμων, όπου το 2023 το μερίδιο αγοράς της Helleniq Energy έφτασε στο 32%. Δόθηκε έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη, αυξάνοντας τα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια και προωθώντας διαφοροποιημένα προϊόντα καυσίμων.

«Στη λιανική καυσίμων, υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα, ξεκινώντας από το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο μπήκε επί πανδημίας και συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και μέσα στο 2024. Πρόκειται για ανωμαλία, δεν υπάρχει πουθενά στην αγορά, ενώ δεν πλήττει με τον ίδιο τρόπο όλες τις εταιρείες», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

Όσον αφορά την παρανομία, σημείωσε πως πλέον έχουν εξελιχθεί σε «καθαρή κλοπή», που αφορά διψήφιο ποσοστό των πρατηρίων στην Ελλάδα. «Έχουμε να ανταγωνιστούμε πρατήρια που πουλούν πιο χαμηλά από το κόστος αγοράς από το διυλιστήριο. Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα, έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι. Είναι από τα προβλήματα που επηρεάζουν την υγιή επιχειρηματικότητα στον κλάδο.

Έρευνες υδρογονανθράκων

Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αποφάσισε να μειώσει κατά 50% τις περιοχές που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς στην πραγματοποίηση των ερευνών. «Αν δεν κινιόμασταν επιθετικά, ούτε η ExxonMobil θα υπήρχε αυτή τη στιγμή στις παραχωρήσεις στην Κρήτη», τόνισε.

Ανέφερε πως στους επόμενους 6-12 μήνες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων. Εντός 12 με 18 μηνών, θα αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί κάποια ερευνητική γεώτρηση. «Σε 24 μήνες από σήμερα, αν είμαστε τυχεροί και βρούμε κοιτάσματα, θα καταρτίσουμε το πλάνο αξιοποίησης. Αν βρούμε, σίγουρα η συνέλευση του 2027 θα είναι διαφορετική. Σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τι υπάρχει», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επανενεργοποίηση του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκη – Σκοπίων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου, ελπίζω να ανακοινώσουμε τη λειτουργία του έργου», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στάσσης (ΔΕΗ): Στόχος για EBITDA 1,8 δισ. το 2024 – Μέρισμα μετά από μία 10ετία

Ισχυρό 2024 για τη HelleniQ Energy - Αυξάνει την τιμή στόχο η Eurobank Equities

gazzetta
gazzetta reader insider insider