Στάσσης (ΔΕΗ): Στόχος για EBITDA 1,8 δισ. το 2024 – Μέρισμα μετά από μία 10ετία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάσσης (ΔΕΗ): Στόχος για EBITDA 1,8 δισ. το 2024 – Μέρισμα μετά από μία 10ετία
«Πράσινο φως» από τη Γενική Συνέλευση στην επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών κερδών. Αύξηση του ποσοστού στο 55% μέχρι το 2026, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο. Έγκριση της απόσχισης του κλάδου τηλεπικοινωνιών και εισφορά στη FiberGrid, 100% θυγατρική του Ομίλου. 

Ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού, με αύξηση των επενδύσεων ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, σημείωσε στην τοποθέτησή του στην ετήσια Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης. «Εντός της εταιρείας αλλάζουμε τα πάντα: συστήματα, οργάνωση, δομές. Η αλλαγή πορείας είναι κυρίως εμφανής στα οικονομικά αποτελέσματα. Η ΔΕΗ είναι πλέον μία υγιής εταιρεία, με στέρεες βάσεις, ικανή να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της και την κοινωνία», πρόσθεσε.

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2023, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στην απόκτηση των asset της Enel στη Ρουμανία, την οποία χαρακτήρισε «εξαγορά ορόσημο». Σημείωσε πως εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή που έχει θέσει η ΔΕΗ, να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

«Παράλληλα, εντός του 2023 προχωρήσαμε στην απόκτηση της Κωτσόβολος. Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση, που βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την πελατοκεντρική προσέγγιση του Ομίλου. Συμβάλλει στη μετατροπή της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο, ενώ εξοικονομεί περίπου 100 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο, τα οποία προόριζε για τη δημιουργία δικτύου logistics και πληροφοριακών συστημάτων», πρόσθεσε.

Το προηγούμενο έτος ο Όμιλος προχώρησε επίσης στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, καταρχάς μέσω της συνεργασίας με τη RWE. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκαν και άλλες κινήσεις, όπως η συμφωνία συνεργασίας με την Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη έργων 2,3 GW. «To 2024 εξελίσσεται δυναμικά, όπως με τη συμφωνία με τη Metlen για την απόκτηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW. Μέσω της συμφωνίας μεταξύ άλλων, ο Όμιλος θα αποκτήσει έργα σε τρεις νέες χώρες, στην Ιταλία, την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε πως σε επίπεδο pro forma τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν το 2023 σε 1,5 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ, μαζί με την εξαγορά της Enel Romania, με σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και στα δίκτυα διανομής.

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Ομίλου μετράει ήδη 4,6 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ η ΔΕΗ έχει σε στάδιο κατασκευής, ή υπό κατασκευή, έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,8 GW. Επομένως, έχει διασφαλίσει το 70% περίπου των νέων εν λειτουργία μονάδων μέχρι το 2026.

«Η ΔΕΗ προχωρά στην επαναφορά διανομής μερίσματος μετά από 10 χρόνια. Ξεκινάμε με μία διανομή του 35% των καθαρών κερδών, με στόχο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 55% το 2026, καθώς ταυτόχρονα θα αυξάνονται τα καθαρά κέρδη», συμπλήρωσε.

Με την εξαγορά της Enel Romania, η πελατειακή βάση του Ομίλου ενισχύθηκε το 2023 από 5,6 σε 8,5 εκατομμύρια. Το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του ανήλθε σε 10,7 GW, με σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ. Από το δυναμικό αυτό, πάνω από το 50% αφορά ευέλικτη παραγωγή, από υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός το οποίο δίνει μεγάλη αξία στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

Το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε κατά 0,9 GW, η οποία υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση της ισχύος σε ΑΠΕ κατά 1,1 GW. Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, το 2023 καταγράφηκε βελτίωση σε όλους τους δείκτες απόδοσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Αναφορικά με το δίκτυο Fiber to Home, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως έως το τέλος του 2030 η κάλυψη ανερχόταν σε 140.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέχρι τον Μάρτιο αυξήθηκε στις 180.000, με στόχο το 2025 να καλύπτει 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μακροπρόθεσμα η κάλυψη θα αυξηθεί στα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεων, με πελατειακή βάση 1 εκατ. έως το 2030.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το 2023 ήταν άλλη μία κομβική χρονιά για τον Όμιλο, με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ενίσχυσης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, και την εξαγορά της Enel Romania. Και όλα αυτά διατηρώντας ταυτόχρονα διατηρώντας μία πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση.

«Για το 2024 έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, με ισχυρή κερδοφορία που μας επέτρεψε να αναθεωρήσουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Προχωράμε δυναμικά με όραμα έναν Όμιλο ΔΕΗ που οι πελάτες θα προτιμούν γιατί έχει τα καλύτερα προϊόντα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Έναν Όμιλο που θα βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, σε όλες τις αγορές που έχει παρουσία, αποτελώντας ηγέτη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών & υπηρεσιών στη ΝΑ Ευρώπη», κατέληξε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος. Επίσης, έδωσε το «πράσινο φως» για την απόσχιση του κλάδου τηλεπικοινωνιών και εισφορά στη FiberGrid, 100% θυγατρική του Ομίλου. Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπερψηφίστηκαν με ποσοστά άνω του 87%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το 2025 «παραλαμβάνει» Αττική Οδό και Εγνατία – «Βλέπει» μεγάλες παραχωρήσεις σε Βουλγαρία/Ρουμανία

Public: Περνά στην αντεπίθεση στις λευκές συσκευές - Σχεδιάζει νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Sky Express: Νέα δρομολόγια, νέα αεροπλάνα και στο βάθος Χ.Α.

gazzetta
gazzetta reader insider insider