ΕΚΤΕΡ: Ετοιμάζει φάκελο ανόδου στους ισχυρούς των κατασκευών – Το τουριστικό project στην Πάρο και οι ιδιωτικές επενδύσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤΕΡ: Ετοιμάζει φάκελο ανόδου στους ισχυρούς των κατασκευών – Το τουριστικό project στην Πάρο και οι ιδιωτικές επενδύσεις
Πώς προετοιμάζεται η εισηγμένη εταιρεία, υπό τον Αθανάσιο Σίψα, για να βρει θέση δίπλα στους μεγάλους του κλάδου. Οι κινήσεις και οι νέες προϋποθέσεις. Τι συμβαίνει με την επένδυση στην Πάρο. Το μέρισμα, το split, τα μεγέθη, το ανεκτέλεστο των 133 εκατ. ευρώ, οι προοπτικές.

Σε εξέλιξη είναι οι ενέργειες της κατασκευαστικής ΕΚΤΕΡ, υπό τον Αθανάσιο Σίψα, για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και των απαιτήσεων που θα «ανεβάσουν» την εισηγμένη στην ανώτατη εργοληπτική τάξη, δίπλα στους ισχυρούς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και ανοίγοντας τον δρόμο στην εταιρεία να διεκδικήσει έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΕΚΤΕΡ που πραγματοποιήθηκε χτες, όπου επίσης έγινε αναφορά στην επικείμενη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 1,35 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,12 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,114, αποκοπή στις 8 Ιουλίου και έναρξη πληρωμής στις 12/07), στο split της μετοχής για βελτίωση της εμπορευσιμότητας (2 νέες προς αντικατάστασης 1 παλαιάς, με μείωση ονομαστικής αξίας από 0,52 σε 0,26 ευρώ / μετοχή), στο ανεκτέλεστο άνω των 133 εκατ. ευρώ αλλά και στα τουριστικά – real estate σχέδια με επίκεντρο τη μεγάλη επένδυση 53,4 εκατ. ευρώ στην Πάρο, όπως και την αναζήτηση ευκαιριών σε Αττική, νησιά ή άλλες περιοχές.

Τα «βήματα» προετοιμασίας και τα νέα ξαφνικά δεδομένα

Όπως από καιρό έχει αποκαλύψει το insider.gr, το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις ενίσχυσης, μέσω συγχωνεύσεων, συνεργασιών, ίσως και εξαγορών, που θα ενισχύσουν τα πάγια, τον εξοπλισμό, τα ίδια κεφάλαια (π.χ. απαιτούνται περί τα 45 εκατ. ευρώ) και άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία της ΕΚΤΕΡ, ώστε έως το τέλος του 2024 να υποβάλει τον σχετικό φάκελο που θα την οδηγήσει, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την έκτη εργοληπτική τάξη που τώρα βρίσκεται στην ανώτατη βαθμίδα.

Ήδη, αυτό προγραμματίζεται και μέσω της ενσωμάτωσης της «συγγενικής» Ενεργειακός Κόμβος (έχει αποκτηθεί ήδη το 56%, σε αυτήν έχουν μετοχική θέση η ΕΚΤΕΡ και ο κ. Σίψας προσωπικά), που έχει ίδια κεφάλαια 15,7 εκατ. ευρώ και εξειδίκευση στον τουρισμό (στην Πάρο). Μέσω της συγχώνευσής της με την ΕΚΤΕΡ, η κατασκευαστική θα «χτίσει» καθαρή θέση σχεδόν 42 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται (3 εκατ. ευρώ) για να πιαστούν τα ίδια κεφάλαια που προέβλεπε ο νόμος, θα έρθουν μέσα από τα κέρδη της χρήσης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Σίψας, αν και μέχρι πρότινος η εταιρεία επεξεργάζονταν το πλάνο της βάσει των παλιότερων προϋποθέσεων (δηλαδή ενίσχυση μέσω συγχωνεύσεων – εξαγορών που ανεβάζουν τα οικονομικά στοιχεία), τελευταία το υπουργείο «ξεπάγωσε» διάταγμα του παρελθόντος, που είχε «στο συρτάρι» επί μερικά χρόνια, στο πλαίσιο μάλλον της επανάκρισης εργοληπτικών πτυχίων που εδώ και μερικά έτη πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.

Αυτό το διάταγμα, αφενός αλλάζει κάπως τα κριτήρια και τις οικονομικές – τεχνικές απαιτήσεις, με την διοίκηση της ΕΚΤΕΡ όμως να εκτιμά ότι δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά της, αφετέρου φαίνεται να δημιουργεί κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα και δυσλειτουργίες όσον αφορά τις πιστοποιήσεις που πρέπει να ανεβαίνουν από τους φορείς σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, δίχως να υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΚΤΕΡ, υπάρχει μια αναστάτωση στον κλάδο, ενώ έχουν ζητηθεί στοιχεία και διευκρινήσεις από το υπουργείο. Ετσι, ενώ ήδη η εταιρεία ετοιμάζονταν για το «βήμα ανόδου», πλέον περιμένει τις απαντήσεις του υπουργείου για να δει πώς θα κινηθεί και τι χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με το διάταγμα να δίνει περιθώριο έως τον Φεβρουάριο του 2025 (δεν αποκλείεται αν δοθεί παράταση), η ΕΚΤΕΡ προετοιμάζεται να καταθέσει φάκελο στα τέλη 2024 και να περιμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών που τον επόμενο χρόνο θα την φέρουν στην τάξη των ισχυρών.

Θεωρητικά, η ΕΚΤΕΡ θα μπορούσε να αναζητήσει και μια ΑΜΚ της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ για να εκπληρώσει τις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις, ωστόσο, από επαφές με τράπεζες, που θα μπορούσαν να «καλύψουν» την εταιρεία και οι ίδιες με ποσό έως 5 εκατ. ευρώ, προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν είναι καλή η συγκυρία (εν μέσω δύσκολου επιτοκιακού περιβάλλοντος) για τέτοια εγχειρήματα, άρα, δεν σχεδιάζεται μια τέτοια κίνηση.

Το project στην Πάρο

Η ΕΚΤΕΡ είναι σε φάση αδειοδότησης για την υλοποίηση επένδυσης που αφορά στο 5άστερο ξενοδοχείο (επένδυση άνω των 53 εκατ.) στην Πάρο. Υπάρχει ήδη σύμβαση δανειοδότησης με RRF και Τρ. Πειραιώς, ύψους 42,64 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο 2,5%).

Κατά τον κ. Σίψα γίνεται προσαρμογή επί της γνωμοδότησης του ΣτΕ. Ειδικότερα, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης, μέσω της νομοθεσίας περί «Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων» για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο οικόπεδο που έχει στην κατοχή της στη θέση «Άγιος Ιωάννης Δέττης» της νήσου Πάρου, με τον φάκελο να έχει πάει στο ΥΠΕΝ, απ’ όπου εκτιμάται ότι σύντομα θα λάβει το «πράσινο φως», ώστε να επιστρέψει προς έλεγχο στο ΣτΕ. Βάσει παλιότερων σχεδίων, πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα (ήπιες τουριστικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα ή και κάμπινγκ κ.α.), επιφάνειας περίπου 12.000 τ.μ. σε έκταση σχεδόν 325 στρεμμάτων, με φιλο-περιβαλλοντικά στοιχεία και με στόχο τη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς εξαρχής οι άνθρωποι του γκρουπ έκαναν λόγο για ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό στον χαρακτήρα του νησιού, την κοινωνία του και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Το νησί της Πάρου δεν είναι βέβαια άγνωστο για την τεχνική εταιρεία, η οποία σε αυτό έχει κατασκευάσει ήδη το πεντάστερο luxury resort «Summer Senses» που βρίσκεται στην περιοχή́ της Πούντας – Μάρπησσας. Το συγκεκριμένο έχει δυναμικότητα 100 δωματίων και διαθέτει spa καθώς και έξι πισίνες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ιδιωτικές.

Όπως ειπώθηκε στη Γ.Σ., η ιστορία κρατάει ήδη έξι χρόνια, ενώ η έκταση αγοράστηκε σταδιακά μεταξύ 2004 και 2007. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε η ΕΚΤΕΡ θα μπορέσει να προχωρήσει και σε αναπροσαρμογή της αξίας του ακινήτου που είναι χαμηλά αποτιμημένο.

Η προσφυγή στην Ε.Ε.

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναδείξει, η ΕΚΤΕΡ έχει προσφύγει στην Ε.Ε. κατά της διάταξης που δεν επιτρέπει σε μικρότερες εταιρείες, εν προκειμένω έκτης τάξης, να έχουν ανεκτέλεστο όριο σε δημόσια έργα άνω των περίπου 130 εκατ. ευρώ, θεωρώντας ότι αλλοιώνει τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σίψα, δεν πρέπει να υπάρχει αυτό το όριο και αναμένεται η απάντηση από τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα έργα, τα προβλήματα και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις

Όπως αναφέραμε, η ΕΚΤΕΡ έχει χτίσει ήδη ανεκτέλεστο 133 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου είναι κτηριακά έργα πάσης φύσεως αλλά και ιδιωτικές αναπτύξεις. Μάλιστα, ο κ. Σίψας σημείωσε ότι αν και εσχάτως στα δημόσια έργα έχουν προκύψει καθυστερήσεις, στον ιδιωτικό τομέα οι επενδυτές «θέλουν τα έργα… χτες».

Κάνοντας μνεία σε μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις, όπως το Ελληνικό (έχει παραδώσει το πρώτο, συμβολικό, κτήριο των ΑμεΑ, ενώ έχει κληθεί να υποβάλει προσφορές για οικιστικά, όπως π.χ. τη Little Athens), ξενοδοχεία στη Χαλκιδική (οι δύο μεγάλες μονάδες, πρώην ιδιοκτησίας Γρηγοριάδη, που πέρασαν σε ξένο fund, για τις οποίες ο ζητούμενος χρόνος αποπεράτωσης είναι μόλις 15 μήνες), έργα στα Ν. Προάστια κ.α.

Για τον τεχνικό κλάδο βλέπει και επιπλέον περιθώρια ανάπτυξης καθώς υπάρχουν δημόσια αλλά κυρίως ιδιωτικά έργα, με την ΕΚΤΕΡ να κινείται στους πρώτους μήνες του 2024 με θετικό πρόσημα, «εξίσου καλά με το 2023», όπως ανέφερε ο κ. Σίψας, αν και δεν λείπουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, οι καθυστερήσεις στις άδειες κ.α. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η ΕΚΤΕΡ είχε τζίρο 79,69 εκατ. (από 23,1 εκατ. το 2022), μικτό κέρδος 12,45 εκατ. (από 2,92%), EBITDA 12,14 εκατ. (από 1,54 εκατ.), καθαρά κέρδη 9,88 εκατ. (από 565 χιλ. ευρώ), λόγω πολλών νέων έργων που ανέλαβε και υλοποίησε, αλλά και αυξημένων περιθωρίων κέρδους (και λόγω χαμηλότερων εκπτώσεων σε διαγωνισμούς). Η ΕΚΤΕΡ στο τέλος 2023 είχε συνολικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό 23 εκατ. (από 12,3 εκατ.). Βάσει των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης, το 2023 το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 18,35%, έναντι 12,63%. Το 2023 η κατασκευαστική συμμετείχε σε πάνω από 50 διαγωνισμούς, ενώ σύναψε 14 νέες συμβάσεις (τέλη 2023 το ανεκτέλεστο ήταν στα 102,6 εκατ. ευρώ).

Κατά τον ίδιο, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου είναι η έλλειψη προσωπικού (τεχνίτες, εργάτες, μηχανικοί), καθώς η κρίση που προηγήθηκε είτε άλλαξε το γνωστικό αντικείμενο είτε οδήγησε εργαζομένους και στελέχη στο εξωτερικό. Μάλιστα, σημείωσε ότι σε χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε γρήγορα ενώ υπάρχουν και ελαστικότεροι όροι για άδεια εργασίας.

Επίσης, θεωρεί μεγάλο πρόβλημα το επιτοκιακό κόστος (π.χ. αναφέρθηκε ότι από το 2,9% έφτασε στο 6,5%), για αυτό και η ΕΚΤΕΡ έσπευσε να αποπληρώσει δανεισμό. Το επιτοκιακό κόστος κατά τον ίδιο επηρεάζει γενικά την οικονομία, αλλά και τον τουρισμό, όπου όμως βλέπει περιθώρια ανάπτυξης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΕΚΤΕΡ σχεδιάζει την ανέγερση νέων κτηρίων της στην Αγία Παρασκευή, έχει ετοιμάσει φάκελο βάσει νόμων, ωστόσο, αναμένει το τελικό πόρισμα του ΣτΕ για όσα έχουν προκύψει με τον ΝΟΚ (οικοδομικός κανονισμός) ώστε να γίνουν συγκεκριμένοι οι όροι και οι δυνατότητες δόμησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: «Κρυμμένες» υπεραξίες 1,3 δισ. στο Ελληνικό – Τα οικόπεδα, τα γραφεία και η αναμονή για τα Malls

Υπουργείο Υποδομών: Προτεραιότητα τα οδικά έργα Αττικής, ποιες επεκτάσεις «παίζουν» - Καθυστερήσεις στο Μετρό Αθήνας

Τεχνική Ολυμπιακή: Focus στο business plan – Τι συμβαίνει με Πόρτο Καρράς, ακίνητα, ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider