Lamda: «Κρυμμένες» υπεραξίες 1,3 δισ. στο Ελληνικό – Τα οικόπεδα, τα γραφεία και η αναμονή για τα Malls

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: «Κρυμμένες» υπεραξίες 1,3 δισ. στο Ελληνικό – Τα οικόπεδα, τα γραφεία και η αναμονή για τα Malls
Οδυσσέας Αθανασίου
Μεγάλα έσοδα και τεράστιες υπεραξίες στο μέλλον από την πώληση οικοπέδων. Έρχεται διαγωνισμός για τα πρώτα 5 οικόπεδα. Αλλάζει ο σχεδιασμός για τις γραφειακές αναπτύξεις, «μεγαλώνει» εμπορικά το Ellinikon Mall. Αναμονή για το IPO της Lamda Malls. Τα deals με Προκοπίου και Σπ. Λάτση.

Στα επίπεδα των 1,3 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι υπεραξίες που μπορούν να προκύψουν για τη Lamda Development σε βάθος χρόνου (στη β’ φάση του έργου από το 2027 έως το 2037), από τις σχεδιαζόμενες οικιακές αναπτύξεις, συνολικής οικοδομήσιμης έκτασης 1 εκατ. τ.μ., με βάση την επιφάνεια δόμησης, όπως προκύπτει από το ενδιαφέρον για τα πρώτα οικόπεδα στο Ελληνικό που διαθέτει σε τρίτους η εισηγμένη.

Ειδικότερα, όπως ανέλυσε, χτες, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση 5 οικοπέδων με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 50 χιλ. τ.μ. για οικιστικές χρήσεις, με τον ενδιαφέρον να διαμορφώνει την τιμή ανά τ.μ. στα 2.100 ευρώ, όταν στα βιβλία της εταιρίας η τιμή ανά τ.μ. είναι στα 770 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί ότι στο Ελληνικό μένει να πουληθούν 1 εκατ. τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας για οικιστικές αναπτύξεις και πολλαπλασιάσουμε με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ τιμής στα βιβλία και τιμής πώλησης (1.330 ευρώ ανά τ.μ.), η «κρυμμένη» υπεραξία φτάνει το προαναφερόμενο 1,3 δισ. ευρώ.

Τα 5 οικόπεδα

Σημειώνεται ότι για τον πρώτο διαγωνισμό πώλησης των 5 οικοπέδων ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ξένοι επενδυτές όπως η BrookLane αλλά και εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ο διαγωνισμός για τα προαναφερόμενα 5 οικόπεδα θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «εφόσον έχουμε πουλήσει πάνω από 100 χιλ. τ.μ. μέσα σε 6 μήνες είναι εύκολο να αντιληφθούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν». Η πώληση των εν λόγω οικοπέδων αναμένεται να προσφέρει έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και σημαντικό μικτό κέρδος, που θα ενισχύσει την ήδη βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία του project.

Ο Προκοπίου, η Little Athens, ο Σπ. Λάτσης

Υπενθυμίζεται ότι έκταση στο Ελληνικό διατίθεται και στον εφοπλιστή και κάτοχο μεγάλου αριθμού ακινήτων, Γιώργο Προκοπίου. Ο κ. Προκοπίου θα αγοράσει από την Ελληνικό ΑΕ (θυγατρική της Lamda) 4 οικοδομικά τετράγωνα αποκτώντας τη δυνατότητα να δομήσει 86.000 τ.μ.

Γενικότερα, οι πωλήσεις κατοικιών στο Ελληνικό προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Στη γειτονιά Little Athens (5 οικιστικές αναπτύξεις - 206 διαμερίσματα) η κατασκευή της οποίας έχει ξεκινήσει με προοπτική ολοκλήρωσης τέλος 2026, ήδη το 65% των διαμερισμάτων έχει πουληθεί και όπως ειπώθηκε χθες από τη διοίκηση της Lamda, αν τα στελέχη των πωλήσεων προλάβαιναν θα είχε διατεθεί το 100%. Το επόμενο διάστημα στο μεταξύ θα ενταθούν οι ενέργειες προώθησης των ακινήτων του Ελληνικού στο εξωτερικό (Αμερική, Ασία και Ευρώπη) και όπως εκτιμάται το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά κατοικίας θα μεγαλώσει.

Το Ελληνικό θα διαθέτει όμως και κατοικίες προς μίσθωση. Πρόκειται για αναπτύξεις που θα κάνει εταιρία συμφερόντων του βασικού μετόχου της Lamda, Σπύρου Λάτση, μαζί με την Lamda (η οποία θα διατηρήσει στην κοινή εταιρία το 20%).

Εξηγώντας τη λογική αυτής της συμφωνίας ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι πρόκειται για διαμοιρασμό του ρίσκου καθώς αυτές οι κατοικίες μέχρι να μισθωθούν για να παράγουν έσοδα χρειαστούν κάποια χρόνια. Έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και η κατασκευή τους θα ξεκινήσει τέλος 2025 αρχές 2026. Αν το έργο αυτό πάει καλά η Lamda μπορεί και να προχωρήσει και σε άλλα παρόμοια προκειμένου να εξασφαλίσει επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Επανεξετάζεται η στρατηγική για τα γραφεία – «Μεγαλώνει» το Ellinikon Malls

Ο επικεφαλής της Lamda απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ανέφερε πως οι αναπτύξεις γραφείων είχαν εξαρχής σχεδιαστεί για τη δεύτερη φάση του Ελληνικού. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια να ενταχθούν ορισμένες και στην πρώτη φάση. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας SPV με σκοπό την αναζήτηση συν-επενδυτών για γραφειακούς χώρους, καθώς και το ενδεχόμενο διαγωνισμών πώλησης οικοπέδων σε τρίτους. Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Αθανασίου το premarketing αυτών των κινήσεων δεν έφερε ικανοποιητικές τιμές με αποτέλεσμα να μετατεθεί η αξιοποίηση σε δεύτερο χρόνο, μετά το 2027 και την ολοκλήρωση της α’ επενδυτικής φάσης.

Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά όχι σε ελκυστικές τιμές. Η σχετική άσκηση θα γίνει και το 2025. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο σχεδιασμός για το μεγάλο εμπορικό κέντρο, Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) το οποίο τελικά δεν θα περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους. Γίνεται επανασχεδιασμός του και οι εμπορικοί χώροι προς μίσθωση θα είναι πάνω από 100 χιλ. τ.μ. (από 90 χιλ. τ.μ.). Σημειώνεται ότι, η ζήτηση χώρων προς μίσθωση ξεπερνά το 180% της διαθέσιμης επιφάνειας του Ellinikon Mall και για το 70% υπάρχουν αρχικές συμφωνίες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο 2027.

Για τις νέες αναπτύξεις ανάφερε πως το mall Riviera Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2024. Υπενθυμίζεται πως ανάδοχος κατασκευαστής είναι η ΜΕΤΚΑ και ο προϋπολογισμός του έργου κινείται στα 120-130 εκατ. ευρώ.

Το Ellhnikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) στο οποίο έχουν αρχίσει πρόδρομες εργασίες εκσκαφών από την Άκτωρ αποτελεί μεγαλύτερο επενδυτικό project που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Τη μελετητική φάση του έργου έχουν αναλάβει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Rizzani με τη μορφή του Early Contractor Involvement, ωστόσο εκκρεμεί η ανάθεση του κύριου κατασκευαστικού έργου, με τον κ. Αθανασίου να τοποθετεί τις αποφάσεις για τον Νοέμβριο του 2024.

Πάει πίσω το IPO της Lamda Malls

Για την εισαγωγή της Lamda Malls επανέλαβε ότι θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται πίεση για την κίνηση αυτή. Με τον κ. Αθανασίου να επισημαίνει πως η συγκυρία δεν ευνοεί ένα IPO με τα ζητούμενα discounts. Προσέθεσε δε πως οι αναπτύξεις των δύο νέων malls εντός του Ελληνικού έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από τραπεζική χρηματοδότηση, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από την αγορά.

Το Ελληνικό αυτοχρηματοδοτείται

Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης κεφαλαίου. Η Lamda έχει στο ταμείο της περί τα 600 εκατ. και οι εισπράξεις από το Ελληνικό έχουν διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής το Ελληνικό αυτοχρηματοδοτείται, χωρίς να έχει κάνει χρήση των δανειακών κεφαλαίων που έχει εξασφαλίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Alpha Bank στην επενδυτική βαθμίδα - Ένας ενάρετος κύκλος - Επέκταση με το σταγονόμετρο

Υπουργείο Υποδομών: Προτεραιότητα τα οδικά έργα Αττικής, ποιες επεκτάσεις «παίζουν» - Καθυστερήσεις στο Μετρό Αθήνας

Helleniq Energy: Άνοιγμα σε αγορές καυσίμων σε Βαλκάνια, Αφρική – «Κληρώνει» εντός 2024 για Elpedison & ΔΕΠΑ Εμπορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider