The Mart: Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας - Πού δρομολογούνται επενδύσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
The Mart: Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας - Πού δρομολογούνται επενδύσεις
Βελτιωμένα μεγέθη για τη The Mart Cash & Carry, τον βραχίονα χονδρικής του ομίλου Σκλαβενίτης. Τα επόμενα σχέδια, οι επενδύσεις και οι στρατηγικές προτεραιότητες.

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας εμφάνισε το 2023 η The Mart Cash & Carry, ο βραχίονας χονδρικής του ομίλου Σκλαβενίτης.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 432,15 εκατ. ευρώ, έναντι 407,14 εκατ. ευρώ το 2022.

Το κόστος πωληθέντων εμπορευμάτων διαμορφώθηκε στα 342,42 εκατ. ευρώ από 323,86 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 89,72 εκατ. ευρώ έναντι 83,27 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν οριακά στα 14,37 εκατ. ευρώ από 14,08 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 25,68 εκατ. ευρώ ή 5,94% επί του κύκλου εργασιών έναντι 22,74 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους στη χρήση 2023 ανήλθαν στα 11,10 εκατ. ευρώ από 10,81 εκατ. ευρώ το 2022.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, τα αποτελέσματα «κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά αν λάβουμε υπόψη τον έντονο ανταγωνισμό που υπήρξε στη χρήση αυτή, τις συνεχείς ανατιμήσεις των εμπορευμάτων, την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και λοιπών λειτουργικών εξόδων, τις διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Το επενδυτικό πλάνο

Για τη διετία 2023-2024 η The Mart έχει προϋπολογίσει ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο που αγγίζει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το 2024 υλοποιείται η κατασκευή νέου καταστήματος στην Καλαμάτα, η πρόοδος της κατασκευής Κέντρου Διανομής στον Ταύρο Αττικής συνολικής επιφάνειας 22.000 τμ περίπου, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας της εταιρείας για τη διανομή των προϊόντων της, η αναβάθμιση του εξοπλισμού μηχανογράφησης, καθώς και η ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω επενδύσεων ανέρχεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Η εταιρεία κατά την έναρξη του 2023 είχε 13 υποκαταστήματα (σε Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη Αττικής, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα). Πέρυσι ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τμ ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σε σύγχρονες ψυκτικές εγκαταστάσεις και δρομολογήθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του 2024.

Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2023 για κατασκευή νέου Κέντρου Διανομής, ανακαινίσεις καταστημάτων, ψυκτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μηχανογράφησης ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα ομολογιακά δάνεια

Όπως επίσης αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, η εταιρεία εντός της προηγούμενης χρήσης προέβη στη σύναψη δύο νέων ομολογιακών δανείων ποσού ύψους 6,4 και 7,48 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με συμμετοχή κατά 62,50% του Ελληνικού Δημοσίου.

Μέχρι το τέλος της κλειόμενης χρήσης από το προϊόν των δανείων αυτών έχει εκδοθεί το σύνολο των ομολογιών του πρώτου δανείου ενώ για το δεύτερο έχουν εκδοθεί ομολογίες ποσού ύψους 684.445 ευρώ.

Επιπλέον η The Mart έχει προβεί στη σύναψη σύμβασης τρίτου ομολογιακού δανείου ύψους 2,8 εκατ. ευρώ με συμμετοχή κατά 62,50% του Ελληνικού Δημοσίου, από το προϊόν του οποίου δεν έχουν εκδοθεί ομολογίες εντός της κλειόμενης χρήσης. Τέλος, η εταιρεία εντός της κλειόμενης χρήσης προέβη στη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Sporos: Τα βιολογικά παιδικά σνακ που «καλοβλέπουν» τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τη… Σαουδική Αραβία

«Ζουμερός» τζίρος για τον όμιλο Δειπνοσοφιστήριον – Οι άξονες στρατηγικής

Ελληνικό ψάρι: Πέρασε την «τέλεια καταιγίδα» και άντεξε - Χρηματοδότηση και καινοτομία το διττό στοίχημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider