Κυπαρίσσης: Καθαρά κέρδη άνω των 134 εκατ. ευρώ αναμένει φέτος η Optima bank – Υψηλότερη του 24% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυπαρίσσης: Καθαρά κέρδη άνω των 134 εκατ. ευρώ αναμένει φέτος η Optima bank – Υψηλότερη του 24% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων
Στα 69 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου. Οι ισχυρές επιδόσεις της Optima bank συμπίπτουν με τα πέμπτα γενέθλια της ανάληψης του μάνατζμεντ, με στόχο να φτιάξει μία Τράπεζα σημείο αναφοράς στην τραπεζική αγορά.

Σε αναθεώρηση του στόχου για τα καθαρά κέρδη του 2024, σε άνω των 134 εκατ. ευρώ από 124 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης, καθώς επίσης και για τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων σε άνω του 24% από άνω του 20% αντίστοιχα, προχώρησε η διοίκηση της Optima bank, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο του έτους, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 69 εκατ. ευρώ (αύξηση 57% σε ετήσια βάση).

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στους αναλυτές, ο CEO της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, αιτιολόγησε την αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας αφενός λόγω της ταχύτερης αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, αφετέρου της πιο αργής μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (η Optima bank ανέμενε αρχικά επιτόκιο ΕΚΤ στο 3% στο τέλος του έτους και τώρα το βλέπει στο 3,25%, με πιθανές δύο ακόμη μειώσεις, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο). Για τους ίδιους λόγους, προέβλεψε ότι θα διατηρηθούν υψηλά τα έσοδα από τόκους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 91,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, αυξημένα κατά 51% σε ετήσια βάση, με το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να διαμορφώνεται στο 4,36%.

Αναφερόμενος στα κέρδη α΄ εξαμήνου, ο κ. Κυπαρίσσης είπε ότι αυτά έρχονται σε μία πολύ σημαντική ημέρα για την Optima bank, καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων του μάνατζμεντ στην Τράπεζα, με όραμα να την καταστήσουν σημείο αναφοράς στην τραπεζική αγορά. Η σημερινή ημέρα γιορτάστηκε με μικρά events και πάρτι στην Τράπεζα και τα καταστήματα, όπως είπε ο κ. Κυπαρίσσης, δηλώνοντας την δέσμευση της Διοίκησης να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη της Optima bank και την περαιτέρω αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της για τους μετόχους, τους επενδυτές, τους εργαζόμενους και τους πελάτες της. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία, την καινοτομία και, κυρίως, στους ανθρώπους μας, για να προσφέρουμε μια τραπεζική εμπειρία που ξεπερνά τις προσδοκίες των πελατών μας. Την optimum τραπεζική εμπειρία», είπε ο κ. Κυπαρίσσης, διαβεβαιώνοντας «τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Optima bank για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ο κ. Κυπαρίσσης τόνισε την ισχυρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Optima. Οι εκταμιεύσεις δανείων για το α’ εξάμηνο 2024 ανήλθαν σε 1,2 δισ. (αύξηση 260 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023), ανεβάζοντας τα καθαρά δανειακά υπόλοιπα της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ, στα 3 δισ. (άνοδος 50% σε ετήσια βάση). Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του δανεικού χαρτοφυλακίου της Optima bank αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις και μόλις το 4,4% είναι δάνεια λιανικής. Ο κ. Κυπαρίσσης εκτίμησε ότι η αύξηση των δανειοδοτήσεων θα συνεχιστεί με ισχυρούς ρυθμούς και είπε ότι η Τράπεζα δεν έχει διαπιστώσει πίεση στα spreads.

Σημείωσε επίσης ότι παραμένει η πρόβλεψη για διατήρηση πολύ χαμηλού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε περίπου μόλις 1%, καθώς δεν διαπιστώνεται επιδείνωση του χαρτοφυλακίου και η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα «τρέχει» ο χρόνος της περιόδου καραντίνας κάποιων περιπτώσεων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων μέχρι να ξαναγίνουν πλήρως εξυπηρετούμενα.

Ο κ. Κυπαρίσσης επεσήμανε ότι ο δείκτης εξόδων προς βασικά έσοδα της Optima bank μειώθηκε σε 25,4% το α’ εξάμηνο του 2024 από 32,2% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, από τους χαμηλότερους δείκτες κόστους προς βασικά έσοδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης στην «άπλετη ρευστότητα» της Τράπεζας, με μηδενικό δανεισμό από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 936 εκατ. ευρώ (+34% σε ετήσια βάση) στα 3,715 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια υπό διαχείριση κατά 27% ετησίως, κατά 781 εκατ. ευρώ, σε 3,681 δισ. ευρώ (ο κ. Κυπαρίσσης είπε ότι η αύξηση των δανειακών εργασιών και των προμηθειών διαχείρισης κεφαλαίων θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στα έσοδα από προμήθειες, τα οποία αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 33% σε ετήσια βάση στα 19,1 εκατ.).

Όπως πρόσθεσε, η ισχυρή ρευστότητα της Optima bank αντανακλάται στον με δείκτη δανείων προς καταθέσεις που βρίσκεται στο 81,5%, στον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 262,6% και στον δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) στο 128,8%. Η υψηλή ρευστότητα της Optima bank συμβαδίζει και με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, με τον Δείκτη Βασικών Κύριων Κεφαλαίων (fully loaded) και τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 15,8%, συμπεριλαμβανομένης πρόβλεψης διανομής μερίσματος. Όπως είπε ο κ. Κυπαρίσσης, η πρόβλεψη για το payout ratio παραμένει στο 30% των καθαρών κερδών και για το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς: Μέρισμα το 40% των κερδών 2024 της ΕΤΕ, στόχος η διανομή να φτάσει το 70% των κερδών – Ανοδικά όλοι οι στόχοι

Καραβίας: Ανεβαίνει ο πήχης για τους στόχους της Eurobank το 2024 - Τα επόμενα βήματα μετά την απόκτηση του 56% της Ελληνικής

Μεγάλου: Επέκταση της Τρ. Πειραιώς σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες μέσω της snappi – Προς νέα ανοδική αναθεώρηση των στόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider