Πώς η Δομική Κρήτης (Δ. Κούτρας) «καπάρωσε» έργο 31,5 εκατ. στη Λακωνία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η Δομική Κρήτης (Δ. Κούτρας) «καπάρωσε» έργο 31,5 εκατ. στη Λακωνία
Ξεπεράστηκαν οι προσφυγές του ανταγωνισμού και ο κατασκευαστικός όμιλος έκτης τάξης βάζει στο χαρτοφυλάκιο του έργο που ενισχύει το ανεκτέλεστό του. Ποιο είναι το φράγμα στην Πελοπόννησο

Αφού και αυτός ο διαγωνισμός «πέρασε» μέσα από «μπαράζ» προσφυγών, εμπλοκής της Ε.Α.ΔΗ.Σ.Υ. (Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) ή και του ΣτΕ, αιτήσεων ακύρωσης / αναστολής, επεξηγήσεων και αιτιολογήσεων ανάμεσα σε επιτροπές / αρχές και κατασκευαστικούς ομίλους, εν προκειμένω για παράδειγμα μεταξύ της Δομικής Κρήτης του Δ. Κούτρα και της Intrakat υπό τον Αλ. Εξάρχου, τελικά, έχουμε και επισήμως νικητή (προσωρινό ανάδοχο) στον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή Φράγματος Κελεφίνας Ν. Λακωνίας», αρχικού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ.

Αρχικά η Δομική Κρήτης είχε δώσει έκπτωση 21,29%, ο ανταγωνισμός προχώρησε στην υποβολή προδικαστικών προσφυγών, έγιναν οι σχετικές νομικές κινήσεις, ενώ τελικά η εταιρεία από την Κρήτη φέρεται να αιτιολόγησε επαρκώς το χαμηλό επίπεδο της τιμής ή του κόστους που προτείνει για την υλοποίηση του έργου, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται η προσφορά της ως μη υλοποιήσιμη. Κατά συνέπεια, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα, εγκρίθηκε μέσα στον Αύγουστο η ανάθεση της σύμβασης στην Δομική Κρήτης, που είχε οριστεί εξαρχής ως προσωρινός μειοδότης. Με αποτέλεσμα, η εταιρεία των Κούτρα – Συνατσάκη να βάζει και επισήμως στο χαρτοφυλάκιό της μια σύμβαση αξίας σχεδόν 20,3 εκατ. ευρώ (με έκπτωση 21,29%).

Για την ιστορία, και βάσει παλιότερων στοιχείων, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει χωμάτινο φράγμα επί του ρέματος Κελεφίνα, ύψους 51,0 m από την κοίτη, με αργιλικό πυρήνα, φίλτρα και στραγγιστήρια και σώματα στήριξης από κατάλληλα υλικά αναγκαίων εκσκαφών και από δανειοθαλάμους της περιοχής του ταμιευτήρα. Ο όγκος του ταμιευτήρα θα είναι περίπου 15.000.000 μ3 περίπου, σε θέση, που βρίσκεται 11 χλμ. ΒΑ της Σπάρτης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των κατάντη περιοχών, εκτάσεως περίπου 30.000 στρ. Προβλέπονται επίσης, έργα υπερχειλιστή με προτεινόμενο τύπο, αυτόν του ανοικτού, μετωπικού υπερχειλιστή καθώς και έργα κατασκευής και αποκατάστασης της οδοποιίας, των προσπελάσεων που θίγονται από την κατασκευή του ταμιευτήρα του φράγματος.

Οσον αφορά στην Δομική Κρήτης, βάσει των οικονομικών μεγεθών 2023, η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία με πτυχίο 6ης τάξης εμφάνισε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 69,3%. Υπενθυμίζεται πως το 2023 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εισήλθε η εταιρεία συμφερόντων του κ. Δ. Κούτρα, ο οποίος κατέχει θέση προέδρου αλλά και βασικού μετόχου με ποσοστό άνω του 29%. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το 2022. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 2,781 εκατ. ευρώ έναντι 2,016 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2022. Τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού κλάδου εμφάνισαν προ φόρων κέρδη της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ το 2022. Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του Ομίλου ανέρχονταν στα 37,363 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, ωστόσο έκτοτε ανέλαβε και νέα έργα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Από έργο… «ανέκδοτο», γίνεται πραγματικότητα σε 3 μήνες

Βιομηχανία: Ενεργοποιείται το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες έργα ΑΠΕ 2,4 GW

HIG Capital - Ασπρόπυργος: Πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η μεγάλη logistics επένδυση – Έρχεται «βροχή» συμφωνιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider