Trade Estates: Εντός στόχων επενδύσεις και μεγέθη – Τα projects, το placement, το discount

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates: Εντός στόχων επενδύσεις και μεγέθη – Τα projects, το placement, το discount
Η πορεία της εισηγμένης σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων και προόδου επενδύσεων κινείται με θετικό πρόσημο στην περίοδο μετά το IPO. «Βλέπει» επέκταση σε Ρουμανία, Βουλγαρία. Τι έρχεται για retail parks και logistics.

Κομβική χρονικά θα αποτελέσει το 2024 για την Trade Estates, την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, καθώς η πορεία της εισηγμένης τόσο σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων όσο και προόδου επενδύσεων που εκτείνονται έως το 2028, κινείται με θετικό πρόσημο στην περίοδο μετά το IPO για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της χτεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Βασίλης Φουρλής, στάθηκε και στο γεγονός ότι η εγχώρια αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ανοδική τάση, ενώ ευνοεί επίσης και η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων.

Αναμένεται άνοδος μεγεθών

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Παπούλης ανέφερε ότι η εταιρεία είναι εντός και πάνω από τους στόχους. Η εκτίμηση της διοίκηση της ΑΕΕΑΠ ως προς το ακαθάριστα έσοδα από ενοίκια για το σύνολο του 2024 είναι μεταξύ 33- 35 εκατ. ευρώ (μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 24%-31% σε σχέση με το 2023) και ήδη ο στόχος έχει επιτευχθεί σε ποσοστό πάνω από το 52% στο πρώτο εξάμηνο. Αντίστοιχα, για τα προσαρμοσμένα EBITDA η πρόβλεψη είναι μεταξύ 25- 26 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς (αύξηση 37%-43% σε σχέση με το 2023) και ήδη στο πρώτο εξάμηνο είναι στα 14,6 εκατ. ευρώ, στο 57,25% του ετήσιου στόχου. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία αναμένει επίσης για το σύνολο του 2024 κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) στα 11-12 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 24%-35% σε σχέση με το 2023).

Τι έρχεται για retail parks και logistics

Στα σημαντικότερα ορόσημα που έπονται για την εταιρεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο κ. Παπούλης, ανέφερε, μεταξύ άλλων την έναρξη λειτουργίας του εμπορικού πάρκου Top Parks Πάτρας (17.100 τ.μ.) τον Νοέμβριο του 2024 με μισθωτική πληρότητα 100%. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το νέο project της Πάτρας γιατί αντιπροσωπεύει το μίγμα των μισθωτών που θέλουμε να έχουμε γενικότερα στα έργα μας». Για το νέο εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο, η διοίκηση ανέφερε ότι αυτή την στιγμή είναι στο 50% όσον αφορά το κομμάτι της κατασκευής «και υπολογίζουμε ότι θα ανοίξει τις πύλες του στο γ’ τρίμηνο του 2025», σημείωσε ο ίδιος.

Για την προωθούμενη επένδυση στα Σπάτα, είναι στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, ωστόσο η εταιρεία θέλει να επιτύχει το βέλτιστο επενδυτικό σχεδιασμό σε συνδυασμό και με τις γύρω επενδύσεις στην περιοχή, όπως π.χ. το Smart Park που επιδεικνύει πολύ καλές αποδόσεις. Ως προς το μεγάλο project για το νέο εμπορικό πάρκο εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως ειπώθηκε, «ο στόχος είναι να ανοίξει τέλος του 2027 και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή μέχρι το τέλος του πρώτου μισού του 2025». Υπενθυμίζεται ότι στο εμπορικό επιχειρηματικό κέντρο του Ελληνικού, η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει εμπορικό πάρκο 30.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος IKEA των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Η ΑΕΕΑΠ, παράλληλα, επιταχύνει τις διαδικασίες για την επένδυση logistics της InterIKEA στην Ελευσίνα, καθώς αυτή συμβατικά πρέπει να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2025. Οι πρόδρομες εργασίες επί του ακινήτου στο οποίο θα ανεγερθεί το διεθνές logistics center της InterIKEA προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και εξελίσσονται βάσει του χρονοδιαγράμματος του έργου. Στο χώρο των logistics η Trade Estates υλοποιεί νέο κέντρο 56.000 τ.μ. στην Ελευσίνα με μισθωτή την Κωτσόβολος και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2025. Επίσης προωθεί έργα βελτίωσης υφιστάμενου logistics center της Trade Logistics.

Το εξωτερικό

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη διοίκηση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Βουλγαρία όπου συνολικά ο όμιλος Fourlis έχει μακρά παρουσία, πέραν και της θετικής προοπτικής που έχουν και τα εμπορικά πάρκα στη γείτονα. Από τις υπόλοιπες αγορές εξωτερικού, ενδιαφέρον στο μέλλον θα μπορούσε να έχει η αγορά της Ρουμανίας αλλά σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, από το 2027 και μετά.

Η μετοχική σύνθεση, το placement, το discount

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Β. Φουρλής επανέλαβε την πρόθεση μείωσης του ποσοστού των βασικών μετόχων με private placement έως το τέλος του 2024 με στόχο την περαιτέρω αύξηση διασποράς της εταιρείας και τη μείωση της συμμετοχής των μετόχων της Φουρλής κάτω από το 50%. Ο όμιλος Fourlis διατηρεί ποσοστό 63,6% στην ΑΕΕΑΠ. Πέραν του Fourlis Group, με 10,4% συμμετέχει η Autohellas, 3,1% η Latsco και ένα ποσοστό άνω του 22% είναι στη διασπορά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο discount για την εταιρεία, κοντά στο 35% ως προς την Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV), κάτι πάντως που αποτελεί γεγονός για όλες τις Επενδυτικές Ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και αντίστοιχων εταιρειών στο εξωτερικό. «Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω τα αποτελέσματά μας, ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα μας ως εταιρεία. Επιπλέον θα προχωρήσουμε σε σειρά παρουσιάσεων και στο εξωτερικό ώστε να δείξουμε και την πραγματική αξία της. Μία τρίτη πτυχή έχει να κάνει φυσικά και με το μακροοικονομικό περιβάλλον (μείωση των επιτοκίων κ.α.). Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θεωρούμε ότι θα φέρει την αξία της εταιρείας στα πραγματικά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Φουρλής.

Οι επενδύσεις και το χαρτοφυλάκιο

Σε ότι αφορά νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Β. Φουρλής διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως η ΑΕΕΑΠ δεν ενδιαφέρεται για επέκταση σε projects τουριστικού χαρακτήρα, μια και «η αγορά είναι πολύ μικρή, για να επενδύεις σε ολόκληρο το φάσμα των ακινήτων», εξηγώντας πως αν πρόκειται να υπάρξει επένδυση σε τρίτο κλάδο (πέρα από logistics και retail parks) θα είναι σε υποκλάδο των ακινήτων, όπου θα μπορεί να αναδείξει το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2024- 2028 για την Trade Estates, αντιστοιχεί σε έργα συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ. Με τις ήδη δρομολογημένες επενδύσεις έως το 2028 η εκτιμώμενη αξία του χαρτοφυλακίου θα κυμανθεί στα 720- 740 εκατ. ευρώ, έναντι 499 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Το αναπτυξιακό πλάνο αποτελείται από τρία έργα υπό ανάπτυξη αυτή την στιγμή, το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα και αυτό του Ηρακλείου καθώς και το logistics center στον Ασπρόπυργο, ενώ σε φάση αδειοδοτικής- πολεοδομικής και σχεδιαστικής ωρίμανσης βρίσκονται 4 ακόμη ακίνητα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ έχει επιπλέον στο χαρτοφυλάκιό της 13 ακίνητα παραγωγής εισοδήματος εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην Ελλάδα, 1 στη Κύπρο και 1 στη Βουλγαρία. Στο εξάμηνο του 2024, ο καθαρός δανεισμός της ΑΕΕΑΠ διαμορφώθηκε στα 203 εκατ. ευρώ, η καθαρή δανειακή μόχλευση στο 41,28%, τα ταμειακά διαθέσιμα στα 21 εκατ. ευρώ περίπου και το μέσο επιτόκιο στο 3,8%. Η εταιρεία έχει επίσης εξασφαλίσει νέες δανειακές γραμμές της τάξης των 161 εκατ. ευρώ, μέρος εκ των οποίων αφορά σε επιδοτούμενα δάνεια από το ΤΑΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Με ποιες mega επενδύσεις – αναπλάσεις – αναπτύξεις «αλλάζει όψη» η Θεσσαλονίκη

Γιατί «στέρεψε» από προσφορές το αρδευτικό ΣΔΙΤ «Ταυρωπού» στην Καρδίτσα – Έρχεται νέα προσπάθεια

Μια τράπεζα πλέον – Αναβαθμίσεις και ομόλογα - Καθυστέρηση με το καλημέρα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider