Δομική Κρήτης: Πώς διαμορφώνονται μεγέθη, ανεκτέλεστο - Συντηρητικές κινήσεις στους διαγωνισμούς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δομική Κρήτης: Πώς διαμορφώνονται μεγέθη, ανεκτέλεστο - Συντηρητικές κινήσεις στους διαγωνισμούς
Ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα στο πρώτο 6μηνο 2024. Πού φτάνει το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων. Γιατί εφαρμόζει συντηρητική πολιτική στην επιλογή των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχει. Οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Σε διαρκή αναζήτηση νέων έργων βρίσκεται ο όμιλος της Δομικής Κρήτης, εφαρμόζοντας, πάντως, συντηρητική πολιτική στην επιλογή των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχει, κάνοντας προ-κοστολόγηση έργων ώστε να επιλέγει ποσοστά εκπτώσεων που του επιτρέπουν ικανοποιητικά μικτά κέρδη.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση πρώτου εξαμήνου 2024, η διοίκηση του ομίλου, με πρόεδρο (και μεγαλομέτοχο) τον Δ. Κούτρα, προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων όταν οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες. Επιπρόσθετα, έχει καταθέσει αιτήσεις στη ΡΑΕ για εγκατάσταση Αιολικών και Ηλιακών Πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας και η εξέλιξη αυτών των επενδυτικών σχεδίων είναι σε συνάρτηση με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι στην οικονομική έκθεση δεν γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά περί στόχου της διοίκησης της εισηγμένης να προχωρήσει σε κινήσεις ενίσχυσης που θα την «ανεβάσουν» στην ανώτατη εργοληπτική τάξη, ώστε να διεκδικεί μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό έργα. Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει σχετικά σενάρια (εξαγορές, συγχωνεύσεις κ.α.) και μένει να φανεί αν έχουν ισχύ.

Υποχώρηση μεγεθών, αύξηση ανεκτέλεστου

Κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2024, η μητρική εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων έργων συνολικού ποσού 735 χιλ. ευρώ και ανεδείχθη, ως προσωρινός μειοδότης, σε διαγωνισμούς έργων συνολικού ποσού 3,2 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές που διαμορφώνονται στο κλάδο των κατασκευών είναι ευοίωνες λαμβανομένου υπόψη του ανεκτέλεστου τμήματος των κατασκευαστικών συμβολαίων και αφετέρου των Δημόσιων έργων που επίκειται σε δημοπράτηση. Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του ομίλου ανέρχεται στο ποσό των 31,827 εκατ. ευρώ. Στο Γ΄ τρίμηνο του 2024 η μητρική εταιρεία ανεδείχθη, ως προσωρινός μειοδότης, σε διαγωνισμούς έργων συνολικού ποσού 20 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων έργου συνολικού ποσού 6,122 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται, η ενεργειακή κρίση και η χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συμβάλουν στην διαμόρφωση θετικών προοπτικών στο κλάδο της ενέργειας. Οι προοπτικές του κλάδου ακινήτων εκτιμώνται θετικές λαμβανομένου υπόψη των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, τα αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 για τον όμιλο και την εταιρεία ήταν μειωμένα έως ζημιογόνα, εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού εκτέλεσης των κατασκευαστικών έργων, της μείωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους και της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους. Η εταιρεία κάνει αναπροσαρμογή των προβλέψεων στα υπό εκτέλεση έργα σύμφωνα με τα δεδομένα που παρακολουθούνται από την Τεχνική Διεύθυνση. Η θυγατρική εταιρεία «ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα παρουσίασε κέρδη στη τρέχουσα περίοδο. Η δραστηριότητα στην αξιοποίηση των ακινήτων δημιουργεί προς το παρόν μόνο περιορισμένα έξοδα επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα, ενώ ο τομέας της ενέργειας παρουσίασε, στο πρώτο εξάμηνο, κερδοφόρα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σε επίπεδο ομίλου, στο πρώτο 6μηνο τα έσοδα ανήλθαν σε 7,74 εκατ. ευρώ έναντι 8,587 εκατ. ευρώ (μείωση 9,9%) της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 342 χιλ. ευρώ κέρδη έναντι κερδών 1,589 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα στην εξαμηνιαία περίοδο του 2024 κατά ποσό 164 χιλ. ευρώ έναντι κερδών ποσού 1,075 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Τα ίδια κεφάλαια (12,79 εκατ. από 13 εκατ.) εμφανίζονται μειωμένα λόγω των ζημιογόνων αποτελεσμάτων του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 4,2 εκατ. (από 4,4 εκατ.) και ο βραχυπρόθεσμος σε 987 χιλ. από 2,26 εκατ. ευρώ (τέλος 2023). Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο και διαμορφώθηκε σε 328 χιλ. ευρώ έναντι 249 χιλ. ευρώ, λόγω αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 980 χιλ. ευρώ. Το ποσό των απαιτήσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανέρχεται την 30/06/2024 σε 2,509 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις σε ακίνητα

Οι επενδύσεις σε ακίνητα ανέρχονται σε 8,98 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό ακίνητο της «ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.» αφορά ακίνητο στη θέση Αλωνάκι Μαλίων συνολικού εμβαδού 166.937 τ.μ., προοριζόμενο για τουριστική εκμετάλλευση. Το επενδυτικό ακίνητο της «MALIA MOUNTAIN RESORT A.E» αφορά ακίνητο που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Μαλίων συνολικού εμβαδού 52.124,25 τ.μ., προοριζόμενο για τουριστική εκμετάλλευση. Το επενδυτικό ακίνητο της «ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» αφορά σε πέντε ακίνητα που βρίσκονται στη θέση «Άγιος Δημήτριος» της δημοτικής ενότητα Κύθνου συνολικού εμβαδού 3.767 τ.μ., προοριζόμενο για τουριστική εκμετάλλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Θριάσιο 1»: «Πατάνε το κουμπί» για την επένδυση των 260 εκατ. ευρώ

Intrakat – Εξάρχου: Πού μπαίνει ο πήχης για τζίρο, EBITDA, ανεκτέλεστο – Investor Day με ανακοινώσεις, ευκαιρία η Ρουμανία

Αττική Οδός: Τι προβλέπει η νέα σύμβαση για διόδια και αναπροσαρμογές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider