Σαν αντίγραφο του εργοστασίου της Hellenic Cables στη Θήβα περιέγραψαν τα στελέχη της Cenergy Holdings, σε χθεσινή παρουσίαση του Ομίλου, τη μονάδα χερσαίων ηλεκτρικών καλωδίων που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Βαλτιμόρη και για τη χρηματοδότηση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η μονάδα στην πολιτεία του Μέριλαντ θα έχει την ίδια παραγωγική δυναμικότητα με το εργοστάσιο της εταιρείας στη Βοιωτία. Επίσης, θα κατασκευάζει την πλήρη προϊοντική γκάμα χερσαίων καλωδίων, όπως και το εγχώριο εργοστάσιο.
Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου, η μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη το 2027, ξεκινώντας τις πωλήσεις από το επόμενο έτος. Στο διάστημα μέχρι την έναρξη παραγωγής, η εταιρεία θα πραγματοποιεί πωλήσεις στις ΗΠΑ από το εργοστάσιο της Θήβας, με καλώδια που θα κατασκευάζονται με τις αμερικανικές προδιαγραφές.
Πρώτο στέρεο βήμα
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μπένο, CFO της Cenergy Holdings, οι προοπτικές της αμερικανικής αγοράς είναι πολύ μεγάλες, αφού πρόκειται για μία συνολική «πίτα» 20 δισ. δολαρίων, στα χερσαία όσο και στα υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια. Μόνο τα χερσαία καλώδια για τα δίκτυα διανομής, αντιστοιχούν σε μία αγορά 8 δισ. δολαρίων, με δύο εταιρείες (Prysmian, SouthWire) να κατέχουν το 95%. Μάλιστα, τα περιθώρια κέρδους κινούνται στο 15-20%, δηλαδή σε διπλάσιο επίπεδα από ό,τι στην Ευρώπη.
Οι μεγάλες ανάγκες της αμερικανικής αγοράς αποδεικνύονται από το γεγονός ότι ο χρόνος παράδοσης των παραγγελιών γίνονται σε έναν χρόνο, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνά τις 15 με 16 εβδομάδες. Έτσι, πελάτες στις ΗΠΑ (εταιρείες κοινής ωφέλειας) ζητούν την παραγωγή καλωδίων για το 2025-2026, που θα εισαχθούν από τη Θήβα, αφού και πάλι ο χρόνος παράδοσης θα είναι μικρότερος.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή στόχος της Cenergy του ομίλου Viohalco είναι να πετύχει το πρώτο βήμα που κάνει στις ΗΠΑ, ώστε να εδραιωθεί. «Είναι σημαντικό να πάρεις το αμερικανικό "διαβατήριο"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος. Αν και πρώτο, πάντως, το βήμα αυτό είναι σίγουρο, καθώς αφορά έναν τομέα με πελάτες που ήδη εξυπηρετεί η Hellenic Cables. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική αγορά είναι πολύ μεγάλη, για να μπορεί να εξυπηρετηθεί αποκλειστικά από τη μονάδα της Θήβας. «Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι το εγχείρημα όχι μόνο θα πετύχει, αλλά θα εξελιχθεί στο μέλλον σε κάτι μεγαλύτερο», συμπλήρωσε.
Θετική υποδοχή
Όπως επισημάνθηκε, η απόφαση που ελήφθη ήταν η επένδυση να γίνει σε φάσεις, ξεκινώντας από την παραγωγή χερσαίων καλωδίων. Το κόστος της ανέρχεται σε 200 εκατ. δολάρια, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί τα 30 εκατ. για την αγορά του οικοπέδου. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα γίνει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τα 30 εκατ. ευρώ που θα απομείνουν να προορίζονται για «buffer» για τυχόν έκτακτα κόστη.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει καλύψει ένα ποσό ύψους 58 εκατ. δολαρίων, μέσω της φορολογικής απαλλαγής για την επένδυση, χάρις στο πλαίσιο IRA. Τα στελέχη της Cenergy μίλησαν για πολύ θετική υποδοχή από την Πολιτεία του Μέριλαντ, αλλά και από την τοπική κοινωνία – με δεδομένο ότι η μονάδα θα δημιουργήσει νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ο χρόνος των αδειοδοτήσεων είναι τρεις φορές μικρότερος από ό,τι στην Ευρώπη.
Η επέκταση στις ΗΠΑ αποτελεί την επόμενη κίνηση μετά την εδραίωση της Hellenic Cables στους πιο αξιόπιστους κατασκευαστές παγκοσμίως. Το βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας αθροίζει έργα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, με μεγάλα πρότζεκτ που είτε έχουν συμβασιοποιηθεί, είτε στα οποία έχει επιλεγεί ως ο τελικός ανάδοχος. Η παραγωγή από το εργοστάσιο στην Κόρινθο (υποβρύχια καλώδια είναι πουλημένη μέχρι το 2028, ενώ της μονάδας στη Θήβα (χερσαία καλώδια) μέχρι το 2027.
Αύξηση στο 30% του free float
«Δεν μπορείς να αναπτυχθείς περιοριζόμενος μόνο στην Ευρώπη, πόσω μάλλον στην Ελλάδα. Η Αμερική είναι μία άλλη αγορά, είτε εξάγεις στις ΗΠΑ και έχεις τον κίνδυνο της προστατευτικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, είτε "βάζεις ένα πόδι" σε αυτήν», τόνισε ο κ. Μπένος.
Όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επισημάνθηκε πως έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το γεγονός ότι δίνει «χώρο» για νέους μετόχους, καθώς δεν δίνεται δικαίωμα συμμετοχής στη Viohalco. Όσον αφορά τους νυν μετόχους μειοψηφίας ωστόσο, αν συμμετάσχουν, θα είναι προνομιακή η κατανομή σε αυτούς, για να διατηρήσουν το ποσοστό τους. Σημειώθηκε πως έχουν δείξει ενδιαφέρον ξένοι θεσμικοί.
Με την ΑΜΚ, η ελεύθερη διασπορά θα αυξηθεί κατά 10%, στο 30% από 20% που είναι σήμερα. Η διοίκηση της Cenergy ανέφερε πως η χρηματοδότηση θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια. «Ανοίγουμε ένα επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας και καλούμε νέους επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.