Πλειστηριασμοί: Πιέζουν οι Θεσμοί για επιτάχυνση – Τι είπαν στα ραντεβού με τράπεζες και servicers

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλειστηριασμοί: Πιέζουν οι Θεσμοί για επιτάχυνση – Τι είπαν στα ραντεβού με τράπεζες και servicers
Ζητούμενο η αύξηση των ανακτήσεων οφειλών και η προστασία των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή». Από τις 16 τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει, οι 10 υποαποδίδουν κάτω του 80%, ενώ οι μισές εξ αυτών δεν πιάνουν ποσοστό ανακτήσεων ούτε 50%.

Παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των Θεσμών η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και η επίσπευση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την ανάκτηση οφειλών που δεν εξυπηρετούνται. Τα λοιπά θέματα στο μενού των επαφών των Θεσμών στην Αθήνα ήταν η πρόοδος στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους (Φορέας Ακινήτων, τελευταίες εκκρεμότητες με υποθέσεις του νόμου Κατσέλη), το θέμα των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, η πορεία των κόκκινων δανείων, τα κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών και οι προοπτικές της κερδοφορίας, των κεφαλαίων και της ρευστότητάς τους (εκδόσεις MREL).

Στα ραντεβού που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια με τράπεζες και servicers, πάντως, το σημείο ανησυχίας ήταν τι γίνεται με τις ανακτήσεις οφειλών από πλειστηριασμούς. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελμένων δανείων έχουν τιτλοποιηθεί και μεταφερθεί στον «Ηρακλή» και βρίσκονται υπό την διαχείριση των servicers, παρακολουθείται στενά η πορεία των ανακτήσεων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διακινδυνεύσουν οι κρατικές εγγυήσεις που συνοδεύουν τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων.

Από τις δεκαέξι, όμως, τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει, οι δέκα υποαποδίδουν, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανακτήσεων δεν πιάνει τους στόχους που έχουν τεθεί στα business plan των εταιρειών διαχείρισης. Μάλιστα, οι επτά από τις δέκα τιτλοποιήσεις κινούνται κάτω από το όριο ανακτήσεων του 80%. Το ποσοστό αυτό αποτελεί τον πήχη ώστε οι servicers να μην έχουν πέναλτι υποαπόδοσης με μείωση αμοιβών.

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μισές από τις δέκα τιτλοποιήσεις δεν πιάνουν ποσοστό ανακτήσεων ούτε 50%. Αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ότι οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων δανείων που δεν εξυπηρετούνται, αποτελούν στην πράξη πολύ μικρό μέρος των επιχειρησιακών πλάνων των servicers για τις ανακτήσεις οφειλών. Τα αρχικά πλάνα προέβλεπαν συμμετοχή 30% των πλειστηριασμών στις ανακτήσεις οφειλών, που όμως δεν συμβαίνει στην πράξη.

Επιπλέον, οι Θεσμοί τονίζουν ότι πρέπει να ανοίξει και η δευτερογενής αγορά των κόκκινων δανείων, ώστε δάνεια που έχουν αγοραστεί από επενδυτές και έχουν περάσει έναν πρώτο γύρο αναδιάρθρωσης, να μεταπωλούνται σε νέους επενδυτές για να προχωρήσει δεύτερος γύρος εξυγίανσής τους. Μέχρι στιγμής, στη δευτερογενή αγορά έχουν γίνει οκτώ συναλλαγές, αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Άλλες 12 συναλλαγές, αξίας 4,4, δισ. ευρώ, είναι, κατά τις πληροφορίες σε στάδιο προετοιμασίας ή κοντά στο να κλείσουν.

Στην Εαρινή Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που είχε δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο, επισημαινόταν η φθίνουσα πορεία των πλειστηριασμών και ότι μεγάλο μέρος αυτών είτε αναστέλλονται για διαδικαστικούς λόγους είτε αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Αναφερόταν ότι ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και τέλους Φεβρουαρίου 2024 παρουσίαζε πτωτική τάση (7.910 τον Νοέμβριο του 2023, 5.529 τον Δεκέμβριο του 2023, 5.222 τον Ιανουάριο του 2024 και 4.312 τον Φεβρουάριο του 2024), ενώ οι αναστολές κυμαίνονταν σε περίπου 50%.

Όσο για τους πλειστηριασμούς που είχαν διενεργηθεί, το ποσοστό των άγονων υπερέβαινε σταθερά και σημαντικά αυτό των επιτυχημένων (58% έναντι 42% τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, 57% έναντι 43% τον Οκτώβριο 2023, 61% έναντι 39% τον Δεκέμβριο 2023 και 66% έναντι 34% τον Φεβρουάριο του 2024).

Στην Έκθεση της Κομισιόν αναφερόταν επίσης ότι οι ελληνικές αρχές είχαν αναθέσει σε ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναπτύξει νομοθετικές προτάσεις ως μέρος μιας επικείμενης σειράς τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στόχος να αντιμετωπίσει ελλείψεις που αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές από τη συμμετοχή σε δημοπρασίες, όπως έλλειψη χρηματοδότησης, ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας που σχετίζονται με ακίνητα, αναποτελεσματικότητα έξωσης ενοικιαστών, έλλειψη πληροφοριών για την τρέχουσα κατάσταση των ακινήτων, μη διαθεσιμότητα στην πλατφόρμα των πιστοποιητικών, άδειες και σχέδια σχετικά με το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται και υπερβολικές καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση διαφορών μετά τον πλειστηριασμό (συχνά ορίζονται ημερομηνίες εκδίκασης πέραν του 2030) και στην εγγραφή των συναλλαγών στο Κτηματολόγιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Κάνει το επόμενο βήμα στη συνεργασία με τη Unicredit στον τομέα asset management με καινοτόμες επενδυτικές λύσεις

Στην Αθήνα ο CEO της Unicredit, Αντρέα Ορσέλ

Τράπεζες: Πέντε χρόνια από το πράσινο φως της Κομισιόν στον «Ηρακλή» για την εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider