Alpha Bank: Κάνει το επόμενο βήμα στη συνεργασία με τη Unicredit στον τομέα asset management με καινοτόμες επενδυτικές λύσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Κάνει το επόμενο βήμα στη συνεργασία με τη Unicredit στον τομέα asset management με καινοτόμες επενδυτικές λύσεις
Στην Αθήνα ο CEO της Unicredit, Andrea Orcel. Μαζί με τον CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη ανακοίνωσαν την εισαγωγή στην Ελλάδα των UniCredit onemarkets Fund. Πρόκειται για πλατφόρμα επενδυτικών επιλογών που καλύπτουν πολλαπλές κατηγορίες επενδύσεων: ομολογιακά, μετοχικά και μικτά μέσω της οποίας ο επενδυτής αποκτά πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Συναντήσεις Orcel με Χατζηδάκη και Στουρνάρα.

Μετά τη συνένωση δυνάμεων στη Ρουμανία, Alpha Bank και UniCredit προχώρησαν στο δεύτερο βήμα της στρατηγικής συμφωνίας που σύναψαν τον Νοέμβριο του 2023, όταν η Unicredit απέκτησε από το ΤΧΣ το ποσοστό (περίπου 9%) που κατείχε το Ταμείο στην Alpha Bank. Οι δύο τράπεζες προχώρησαν σε επέκταση της συνεργασίας τους, στον τομέα του Asset Management, ανακοινώνοντας την διάθεση των UniCredit onemarkets Fund που θα εμπλουτίσουν τα προϊόντα της Alpha Asset Management. Η τελευταία έχει αναδειχθεί στην κορυφή του asset management στην Ελλάδα και με τα νέα προϊόντα της Unicredit θα αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό της στην ελληνική αγορά, διευρύνοντας και το πελατολόγιο της Alpha Bank.

Για την ανακοίνωση της διεύρυνσης της συνεργασίας Alpha Bank – Unicredit, όπως έγραψε το insider.gr, στην Αθήνα βρέθηκε ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής τράπεζας, Αντρέα Ορσέλ, ο οποίος πέραν της συνάντησής του με τον CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Σημειώνεται ότι ο Ορσέλ βρίσκεται στους προβολείς των τραπεζικών εξελίξεων στην Ευρώπη, μετά την απόκτηση σημαντικού ποσοστού της Commerzbank από τη Unicredit και την υποβολή αιτήματος στην ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για αύξηση της συμμετοχής της ιταλικής τράπεζας σχεδόν στο 30%, εν μέσω ισχυρών γερμανικών αντιδράσεων.

Στην Ελλάδα, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Alpha Bank και UniCredit ανοίγει μία νέα εποχή για τους πελάτες τους και ιδίως για την επιχειρηματικότητα. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι CEOs των δύο Ομίλων, Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel κατά τις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι Διοικητικές Ομάδες των δύο οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασαν από κοινού τα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets Fund της UniCredit, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, αποκλειστικά μέσω της Alpha Bank.

«Η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit επιθυμούμε να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να χαράξουν μια κοινή στρατηγική σε διασυνοριακό επίπεδο. Καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και ανακτά την εξωστρέφειά της, η σύμπραξη με την UniCredit δίνει στους Πελάτες μας διεθνείς ευκαιρίες μέσω της πρόσβασης στις 13 ευρωπαϊκές αγορές του δικτύου της. Έτσι, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών, η στρατηγική μας συνεργασία με την UniCredit προωθεί την εξωστρέφεια και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των Πελατών μας, ενώ ισχυροποιεί τη θέση μας ως Τράπεζας επιλογής για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, τοποθετώντας την Alpha Bank στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς», δήλωσε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με όσα επιτυγχάνουμε στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία μας με την Alpha Bank. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, καταφέραμε τρεις φορές περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε με βάση τον αισιόδοξο αρχικό σχεδιασμό μας και βλέπουμε τις ομάδες μας να συνεργάζονται αποδοτικά. Το περιβάλλον είναι θετικό και εκτιμώ ότι θα εκπλήξουμε πολλούς με όσα θα καταφέρουν οι δύο Τράπεζες μαζί», είπε από την πλευρά του ο CEO της Unicredit, Andrea Orcel.

UniCredit onemarkets Fund

Χάρη στη στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με τον Όμιλο UniCredit είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα από τις αρχές Οκτωβρίου μία από τις κορυφαίες επενδυτικές λύσεις στην Ευρώπη. Τα onemarkets Fund της UniCredit, τα οποία, μετά από τρεις μήνες πιλοτικής διάθεσης, ξεκίνησαν επισήμως να διατίθενται στη χώρα μας, ενισχύοντας σημαντικά την Alpha Bank έναντι του ανταγωνισμού στον τομέα του Wealth Management. Σημειώνεται ότι σε μόλις τρεις μήνες πιλοτικής διάθεσης, τα νέα προϊόντα προσέλκυσαν ήδη κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Τα onemarkets Fund είναι επενδυτικά προϊόντα (και συγκεκριμένα sicav), «χτισμένα» από κορυφαίους Οίκους διαχείρισης κεφαλαίων (Asset Managers) του εξωτερικού. Η βασική τους καινοτομία είναι ότι παρέχουν στον επενδυτή τη δυνατότητα να επιλέξει το προϊόν που του ταιριάζει βασιζόμενος στις προσωπικές του ανάγκες, την απόδοση που θέλει να πετύχει, την ανοχή του στον κίνδυνο, τον επενδυτικό του ορίζοντα αλλά και την οπτική που έχει για την αγορά. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα νέο προϊόν, αλλά για μία πλατφόρμα επενδυτικών επιλογών που καλύπτουν πολλαπλές κατηγορίες επενδύσεων: ομολογιακά, μετοχικά και μικτά μέσω της οποίας ο επενδυτής αποκτά πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Τα onemarkets Fund συνδυάζουν την τεχνογνωσία της UniCredit με τη γνώση και ικανότητα ορισμένων από τους πιο έμπειρους Asset Managers στη διεθνή αγορά. Τα UniCredit onemarkets Fund αξιοποιούν τα δυνατά σημεία της Ομάδας επενδυτικής στρατηγικής (Investment Strategy) της UniCredit σε επίπεδο Ομίλου και σε επίπεδο τοπικών τραπεζών, αναλύοντας τις αγορές, τις νέες τάσεις και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν βασιστεί στην επενδυτική άποψη της UniCredit, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές-οικονομικές προκλήσεις (όπως την απο-παγκοσμιοποίηση, τη νέα εποχή θετικών επιτοκίων) και τις τεχνολογικές καινοτομίες που διαμορφώνονται. Δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι για τη δημιουργία των συγκεκριμένων προϊόντων η UniCredit συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα του Asset Management σε παγκόσμιο επίπεδο, εξασφαλίζει στον πελάτη αφενός μία ποικιλία επενδυτικών στρατηγικών και προϊόντων, από τα οποία μπορεί να διαλέξει τη στρατηγική που του ταιριάζει, και αφετέρου τη σιγουριά ότι η επένδυσή του παρακολουθείται από τους κορυφαίους του είδους.

Παράδειγμα: Μεγάλη απόδοση και υψηλότερος κίνδυνος
Ένας επενδυτής που είναι πρόθυμος να αναλάβει μεγαλύτερο κίνδυνο και έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα μπορεί να επιλέξει ένα επενδυτικό προϊόν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από περισσότερες μετοχές

Παράδειγμα: Μικρότερη απόδοση και χαμηλότερος κίνδυνος
Αντίθετα, ένας επενδυτής που ενδιαφέρεται να έχει σταθερές χρηματοροές κάθε χρόνο, αναλαμβάνοντας μικρότερο κίνδυνο μπορεί να στραφεί σε ένα επενδυτικό προϊόν που αποτελείται κυρίως από ομόλογα.

Η εξωτερική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των UniCredit onemarkets fund γίνεται με επιλεγμένους Οίκους διαχείρισης κεφαλαίων και συγκεκριμένα από τις: - Allianz - Amundi - BlackRock - Capital Group - Fidelity - JP Morgan Asset Management - Pictet - Pimco – Rockfeller. Από την πλευρά τους τα έμπειρα στελέχη της UniCredit, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο ενεργητικής διαχείρισης, παρακολουθούν στενά την απόδοση των sicav προκειμένου να διασφαλίσουν συνέπεια στην ποιότητα και τα προφίλ κινδύνου-απόδοσης των καθορισμένων στρατηγικών σε όλα τα στάδια, και προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες όπου χρειάζεται.

Κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Οίκων Pimco, Pictet, Fidelity και Capital Group, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την επενδυτική στρατηγική που ακολουθούν καθώς και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η κάθε μία για τον πελάτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πέντε χρόνια από το πράσινο φως της Κομισιόν στον «Ηρακλή» για την εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια

Θετική η Moody's στο σενάριο μιας πιο γρήγορης απόσβεσης DTCs από τις ελληνικές τράπεζες

Κέρδη με το... καλημέρα από την Αττική Οδό - Το σερί των δώδεκα - Η μείωση προμηθειών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider