Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η BofA, θεωρώντας τον κλάδο άκρως ελκυστικό καθώς διαπραγματεύεται με δείκτη P/E για το 2025 στο 5-6,5x και 0,5-0,8x P/TBV για 12,5% ROTE κατά μέσο όρο.
Μετά την αναβάθμιση της Alpha Bank σε buy από ουδέτερη και αύξηση της τιμή στόχου στα 2,06 από 1,79 ευρώ προηγουμένως, η BofA διατηρεί σύσταση buy επίσης για τις Eurobank και Πειραιώς και σύσταση underperform για την ΕΤΕ. Ο οίκος αυξάνει επίσης τις τιμές στόχους στις τρεις μετοχές και πιο συγκεκριμένα στα 2,84 ευρώ από 2,76 για την Eurobank, στα 5,32 από 5,30 για την Πειραιώς και στα 8,44 από 8,06 ευρώ για την ΕΤΕ.
Η πιο θετική στάση του παραδοσιακά δύσπιστου οίκου για τις ελληνικές τράπεζες οφείλεται: 1) στην επίλυση των ζητημάτων του παρελθόντος όπως η ποιότητα των κεφαλαίων και το αυξημένο κόστος κινδύνου, 2) η πιστωτική επέκταση που υπεραποδίδει έναντι των προσδοκιών, 3) το υποστηρικτικό μείγμα καταθέσεων και 4) τα αυξανόμενα payouts.
«Αν και η πίεση στα EPS που προκαλείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους δεν έχει ακόμη έρθει, πιστεύουμε ότι η διάβρωση του ROTE αποτυπώνεται ήδη στις αποτιμήσεις», αναφέρει η BofA.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν ανθεκτικό στο τρίτο τρίμηνο, λόγω των χρονικών διαφορών στην ανατιμολόγηση των δανείων, αλλά η BofA εξακολουθεί να βλέπουμε μια μέση πτώση των NII κατά 7% το 2025 έναντι του 2023 (προ απορρόφησης της Ελληνική από τη Eurobank) εν μέσω ενός έντονου κύκλου μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ο οίκος βλέπει τα επιτόκια στο 2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 και στο 1,5% στα τέλη του 2025, με μια χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της αρνητικής επίδρασης στα NII μέσω της δημιουργίας hedges και της αύξησης των ομολόγων που κατέχουν. Περαιτέρω στήριξη θα υπάρξει εάν η αύξηση των δανείων παραμείνει ισχυρή τα επόμενα τρίμηνα όπως ήταν το μέχρι στιγμής για φέτος.
Η ισχυρή αύξηση των δανείων παραμένει ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησης έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μετά από της βελτίωση των γραμμών καθοδήγησης σχετικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, η BofA αναμένει αύξηση 7-10% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα για φέτος, λόγω των μεγάλων εταιρικών projects που επωφελούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. «Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αναθεωρήσει τις προσδοκίες αύξησης των δανείων για το 2025-26, όπως και εμείς, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να αναβαθμιστούν όταν παρουσιαστούν νέα business plans με τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου», σημειώνει η BofA.
Επιπλέον, μετά τις ανακοινώσεις των επιταχυνόμενων σχεδίων απόσβεσης DTC, ο οίκος αυξάνει τις προσδοκίες για τα payouts, με εκτιμώμενη συνολική απόδοση 9%-9% για τον κλάδο το 2025-206, με πρώτη την Alpha (10%-11%) και την Πειραιώς (9%-10%) . Η ελάφρυνση του DTC/CET1 είναι ακόμη μικρή βραχυπρόθεσμα, επομένως θέτει ανώτατο όριο 50% στα payouts μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα. Ωστόσο, καθώς η ποιότητα των κεφαλαίων βελτιώνεται σταδιακά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για υψηλότερες διανομές.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι ακόμη δυνατά τα buybacks, αλλά οι διανομές από τα ετήσια κέρδη αναμένεται να σπάσουν μεταξύ μερισμάτων και buybacks, ενισχύοντας τα EPS».