Στη σημασία της ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε από το βήμα του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation» κ. Θεόδωρος Τρύφων, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος της ELPEN, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Τρύφων επεσήμανε την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό, ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου είπε πως θα υπάρξουν σε διαφορετικές βάσεις. «Πηγαίνουμε σε νέες κατηγορίες φαρμάκων. Έχουμε πολλά να δούμε από επενδυτικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η γενική γραμματέας Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, Κατερίνα Οικονόμου, υπογράμμισε πως υπάρχει προτεραιότητα στην Υγεία με το πλήθος των έργων στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων. Όπως είπε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενισχύεται, «τρέχουν» δράσεις έρευνας καινοτομίας και κατάρτισης, σχέδια με εθνικούς πόρους και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας τόπος μεταποίησης.
«Η ελληνική μεταποίηση χρειάζεται άλματα εξέλιξης για να αποκτήσει αυτόνομη δυναμική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής Νίκος Βέττας.
Καθοριστικές οι «ενέσεις» από τις εξαγωγές
Για αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών έκανε λόγο ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ Βασίλης Πενταφράγκας, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Είπε πως παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών, επισημαίνοντας πως εάν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» στις εταιρείες από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τόνισε πως στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να υπάρξει ενιαίο μητρώο φαρμάκων.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, Γιώργος Βασιλόπουλος, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι ένας ανθεκτικός κλάδος και πως βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αέναης εξέλιξης. Όπως είπε, υπάρχει διάδραση των επιστημόνων με την φαρμακοβιομηχανία και η σύμπραξη έριξε τα τείχη μεταξύ των επιστημονικών φορέων και της Φαρμακοβιομηχανίας. Επισήμανε πως το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, λέγοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αναχθεί σε νέα ευλογία για τον τόπο.
Οριστικός έλεγχος της συνταγογράφησης έως τις αρχές του 2026
Ο φαρμακοποιός και σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Χαράλαμπος Καραθάνος, αναφέρθηκε στο clawback, λέγοντας πως θα συνεχιστεί το αναπτυξιακό clawback έως το τέλος του 2027 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως ο θεσμός του clawback θα ξεπεραστεί έως το 2027 και θα αντικατασταθεί από rebate με βάση την κατανάλωση. Σημείωσε πως στις αρχές του 2026 θα υπάρξει οριστικός έλεγχος της συνταγογράφησης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης.
«Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Επί του παρόντος, ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται στα νοσοκομεία μόνο για τους εξωτερικούς ασθενείς και όχι για τους νοσηλευόμενους.