Το ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους και ο Αναπτυξιακός για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μπαίνουν στη μάχη της αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος με ειδική στόχευση στη βιομηχανία και τον ευρύτερο κλάδο της μεταποίησης, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και φορολογικές αλλαγές. Τους πρώτους μήνες του 2025 αναμένεται το νέο πρόγραμμα επιδότησης για εξωστρεφείς επιχειρήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ προωθείται και το «restart» του Αναπτυξιακού που θα δώσει 600 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Στο πλαίσιο της μείωσης του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη, την αύξηση της παραγωγικότητα και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι παραγωγικές επενδύσεις. Για αυτό το λόγο σχεδιάζονται ειδικά εργαλεία τα οποία θα τρέξουν παράλληλα με τα υπάρχοντα σχήματα χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης που απευθύνονται στη γενική επιχειρηματικότητα, τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας λογικής θα είναι το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σύντομα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού με στόχο η προκήρυξη του προγράμματος να γίνει τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικός στόχος του προγράμματος θα είναι η εξωστρέφεια κάτι που θα αποτυπώνεται και στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο και ενεργοποίηση νέων καθεστώτων χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος θα περιλαμβάνονται νέα καθεστώτα για βιομηχανικές επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ με φοροαπαλλαγές και ειδικό σχήμα εγγυήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ακόμη προγραμματίζεται καθεστώς ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση. Συνολικά η ενισχύσεις μέσω του Αναπτυξιακού πρόκειται να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.
Θεσμικές αλλαγές
Στο τραπέζι βρίσκονται και φορολογικές αλλαγές όπως η ταχύτητα των αποσβέσεων του νέου εξοπλισμού των επιχειρήσεων που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Η αρχή αναμένεται να γίνει για νέες επενδύσεις που εντάσσονται σε κάποιο από τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού, αν και εφόσον ανάψει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insider.gr ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου καθώς διατηρεί σταθερά φιλοεπενδυτική πολιτική, αλλά τονίζει για μια ακόμη φορά «ότι κάθε φορά πριν προχωρήσουμε, πρέπει πρώτα να ζυγίζουμε, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο το στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας, που είναι η βάση για κάθε τι άλλο στην οικονομία».
Τα προγράμματα που έρχονται τους επόμενους μήνες
Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται και τα εξής προγράμματα του ΕΣΠΑ:
- Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου των οπτικοακουστικών έργων (παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών κλπ).
- Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME) με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση με ποσά έως 130.000 ευρώ την κατάρτιση εργαζομένων.
- Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης σε επιλεγμένες ομάδες-στόχους με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ για τη ενίσχυση νέων και υφιστάμενων πτυχιούχων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Ακόμη στις αρχές του 2025 αναμένεται το Ταμείο Πατεντών (Patent Fund) το οποίο Θα υποστηρίζει καινοτόμες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και κατοχύρωση διεθνών πατεντών, αλλά και τη δημιουργία πρωτοτύπων βάσει αυτών των πατεντών. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 41,4 εκατ. ευρώ πρόκειται να «τρέξει» από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).
Από την HDB πρόκειται να ξεκινήσει και το Ταμείο Μικροπιστώσεων για την παροχή δανείων μικρών ποσών προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ευνοϊκούς όρους με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.