Με ευκολία σέρφαραν στο κινητό οι Έλληνες τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας να υστερούν ωστόσο στις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού τους δικτύου.
Με υψηλές ταχύτητες το σερφάρισμα στο κινητό
Το παραπάνω επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Ookla, σύμφωνα με τα οποία η μέση ταχύτητα download τον προτελευταίο μήνα της χρονιάς ανήλθε σε 85,27 Mbps, γεγονός που ανέβασε την χώρα μας πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της 111 χώρες από όλο τον κόσμο. Μικρές βελτιώσεις σημειώθηκαν στην περίπτωση των κινητών δικτύων και στις ταχύτητες του upload, οι οποίες κατά μέσο όρο έφτασαν τα 14,22 Mbps με το latency να υπολογίζεται σε 22 ms. Οι εν λόγω επιδόσεις κατάφεραν να φέρουν την χώρα σε υψηλότερη θέση από τον Καναδά, την Πορτογαλία και την Πολωνία, διατηρώντας ωστόσο χαοτική απόσταση από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις. Αυτές ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ στις οποίες η μέση ταχύτητα download έφτασε τα 441,89 Mbps, 358,27 Mbps kαι 263,59 Mbps αντίστοιχα...
Συνεχίζεται η υστέρηση στα σταθερά δίκτυα
Στον αντίποδα, η χώρα συνέχισε να υστερεί στην απόδοση των σταθερών δικτύων, παρά την βελτίωση που καταγράφηκε. Στην παγκόσμια κατάταξη η οποία λαμβάνει υπόψιν τις ταχύτητες Internet σε 155 χώρες, η Ελλάδα ανέβηκε μια θέση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και «τερμάτισε» τον Νοέμβριο 97η. Κι αυτό γιατί η μέση ταχύτητα των σταθερών δικτύων στη χώρα διαμορφώθηκε σε 52,31Mbps ενώ η μέση ταχύτητα upload έφτασε τα 9,70 Mbps με το latency να περιορίζεται σε 12 ms.
Οι ταχύτητες που έπιασε η χώρα ήταν χαμηλότερες έναντι αυτών στη Μογγολία, στην Παλαιστίνη, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Τις καλύτερες επιδόσεις δε σημείωσαν η Σινγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η μέση ταχύτητα download διαμορφώθηκε σε 324,46 Mbps σε 302,04 Mbps και σε 300,65 Mbps αντίστοιχα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι καλύτερες αποδόσεις των κινητών δικτύων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μέση ταχύτητα download μέσω κινητού 441,89 Mbps έναντι 300,65 Μbps μέσης ταχύτητας στα σταθερά δίκτυα.
Η εικόνα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Παρότι μάλιστα οι επενδύσεις των παρόχων ξεκινούν από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι επιδόσεις και αυτών είναι πιο αργές σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην περίπτωση των σταθερών δικτύων.
Για την ακρίβεια στην περίπτωση των σταθερών δικτύων η Θεσσαλονίκη φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι της Αθήνας, κερδίζοντας στη μακρά λίστα των πόλεων την 105η θέση έναντι της 118ης που έχει η πρωτεύουσα. Η μέση ταχύτητα στα σταθερά δίκτυα της Θεσσαλονίκης έφτασε τα 75,30 Mbps ενώ σε αυτά της Αθήνας τα 60,30 Μbps.
Στα κινητά δίκτυα η Θεσσαλονίκη έπιασε μέση ταχύτητα 100,10 Mbps γεγονός που την τοποθέτησε στην 50η θέση έναντι της Αθήνας που με μέση ταχύτητα 100,01 Μbps βρέθηκε στην 51η θέση μεταξύ των 159 πόλεων που εξετάζει η λίστα της Ookla.
Αγώνας δρόμου για την αύξηση των ταχυτήτων
Οι επιδόσεις ωστόσο αναμένεται να βελτιωθούν αφενός χάρη στην αύξηση των ταχυτήτων upload από πλευράς των παρόχων κι αφετέρου χάρη στην στροφή των καταναλωτών σε συνδέσεις οπτικών ινών για το σταθερό τους δίκτυο, οι οποίες πριμοδοτούνται από το Gigabit Voucher.
Να θυμίσουμε ότι από τις 8 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν, αυτόματα και χωρίς επιπλέον κόστος, οι ταχύτητες αποστολής δεδομένων (upload) στις συνδέσεις από 300 Mbps και πάνω σε όλους τους πελάτες των Cosmote, Nova και Vodafone. Μια αύξηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρακτικά θα πενταπλασιάσει τις υφιστάμενες ταχύτητες στο upload.
Αντίστοιχα, το Gigabit Voucher, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιδοτήσει περί τα 380.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με κουπόνι αξίας 200 ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους απόκτησης υπερυψηλής σύνδεσης για ένα έτος, έχει ξεπεράσει τις 20.000 αιτήσεις μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι ενεργό.