Με εξαγωγές και επενδύσεις «ποντάρει» στο μέλλον η τυροκομική Μπίζιος

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με εξαγωγές και επενδύσεις «ποντάρει» στο μέλλον η τυροκομική Μπίζιος
Τζίρος άνω των 40 εκατ. ευρώ και ισχυρός εξαγωγικός προσανατολισμός για μια από τις παλαιότερες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στην προώθηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της και στην ενίσχυση του εξαγωγικού της προσανατολισμού, με έμφαση στις αγορές της ΕΕ, των ΗΠΑ και των τρίτων χωρών, συμπυκνώνεται η κύρια στρατηγική ανάπτυξης για τη βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος Μπίζιος – μια από τις παλαιότερες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα με έδρα στην Ελασσόνα.

Όπως δε προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ τις προηγούμενες ημέρες, στους μεσοπρόθεσμους στόχους της εταιρείας περιλαμβάνεται η σταθερή αύξηση του κύκλου εργασιών μεσοσταθμικά κατά 25% ετησίως, μια αύξηση που θα προέλθει κυρίως από την παραγωγική δυναμικότητα και εν μέρη από αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού.

«Η αύξηση αυτή είναι αναγκαία ώστε σε συνδυασμό με μέτρα περιορισμού του κόστους σε διάφορους επιμέρους τομείς να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και να παραμείνει η εταιρεία σε κερδοφόρες χρήσεις», τονίζεται στην οικονομική έκθεση.

Η επιτυχία αυτού του στόχου θα επιδιωχθεί μέσα από επέκταση της γκάμας των διατιθέμενων προϊόντων (βιολογικά, vegan), επενδύσεις παραγωγής ενέργειας, επέκταση των εξαγωγών, καθώς και επέκταση σε προϊόντα με αυξημένα περιθώρια κέρδους, σημειώνεται επίσης.

Ξεπέρασε τα 42 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2023

Στη χρήση 2023, ο κύκλος εργασιών της Μπίζιος ανήλθε σε 42,98 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 33,96% συγκριτικά με τα 32,08 εκατ. ευρώ του 2022, ενώ τα μικτά κέρδη υποχώρησαν στα 1,11 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 58,66% έναντι των 2,69 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Η εταιρεία παρουσίασε ζημιογόνο προ φόρων αποτέλεσμα και δη ζημιές ύψους 10,46 εκατ. ευρώ έναντι κερδών της τάξης των 204.072 ευρώ της χρήσεως 2022.

Πλέον η γαλακτοβιομηχανία εμπορικά κατέχει στην εσωτερική αγορά μετρήσιμο μερίδιο, ενώ ταυτόχρονα έχει οργανωθεί ένα σοβαρό δίκτυο πελατών εξωτερικού που δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων εκτός Ελλάδος. Σήμερα δε οι πωλήσεις της εταιρείας κατανέμονται περίπου ισομερώς σε πωλήσεις στο εσωτερικό με δικά της brands και σε εξαγωγές.

Επενδυτικά σχέδια

Όπως επίσης αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, από πλευράς εγκαταστάσεων υπάρχει εκσυγχρονισμός τόσο των κτηρίων, όπως ψυκτικοί θάλαμοι, βιοαέριο, όσο και των γραμμών παραγωγής.

Η εταιρεία συνεχίζει δε να υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο που αναφέρεται στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στην Ελασσόνα, μετά την υπαγωγή της στον Β’ Κύκλο του Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» με βάση τις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399, συνολικού επιλέξιμου κόστους 1.346.155 ευρώ. Το έργο υλοποιείται με παρέμβαση κτηριακών, σύγχρονων μηχανολογικών και λοιπών εξοπλισμών για την κάλυψη των αναγκών της αυξημένης παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς επίσης και με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Μια ιστορία ενός αιώνα

Το 1927 ο Νικόλαος Μπίζιος δημιούργησε στη Σαμαρίνα την πρώτη οικογενειακή μονάδα παραγωγής τυριών. Το 1946 ο γιος του Γεώργιος τη μετέφερε σε μια μικρή μονάδα στην Ελασσόνα Ολύμπου, παράγοντας φέτα, κασέρι και κεφαλοτύρι. Το 1973 η επιχείρηση πέρασε στην τρίτη γενιά, τους αδελφούς Ζήση και Νικόλαο Μπίζιο και το 1997 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Από το 2007, στα ηνία βρίσκεται η τέταρτη γενιά, η οποία συνεχίζει τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στον κλάδο της τυροκομίας.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και το κύριο αντικείμενό της είναι η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Κύριοι πελάτες της είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας, οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ, ενώ τα προϊόντα που παράγει είναι φέτα ΠΟΠ, βιολογική φέτα ΠΟΠ, λευκό τυρί Ορεινό, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, σκληροτύρι, κασέρι ΠΟΠ, ημίσκληρο τυρί Ελασσονίτικο, ημίσκληρο τυρί Ορεινό, μανούρι ΠΟΠ, μυζήθρα, καθώς και κρέμα και βούτυρο από 100% αιγοπρόβειο γάλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεγκτικό σαφάρι για διασύνδεση POS - ταμειακών – Ποιοι βρίσκονται στο «μάτι» της ΑΑΔΕ

Στους «πρωταθλητές» της Ευρώπης η Ελλάδα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider