Έρχονται αλλαγές για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αλλαγές για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Πρακτικές αλλαγές και νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προωθεί το υπουργείο όπως εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας την Παρασκευή στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για τους Φυσικούς Πόρους, με θέμα «Οι Φυσικοί Πόροι της Ελλάδας: Kύριος Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης».

Ειδικό χωροταξικό για τις πρώτες ύλες

Ο κ. Βερροιόπουλος επεσήμανε ότι οι βασικοί άξονες πολιτικής αφορούν στη συστηματική έρευνα και προώθηση της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου με προτεραιότητα την εκπόνηση εθνικών και τοπικών σχεδίων δράσης αποδοτικότητας, στη διασφάλιση εξόρυξης πρώτων υλών από ανταγωνιστικές χρήσης και στην εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για τις πρώτες ύλες. Το χωροταξικό (το έργο θα διατεθεί στα καθ’ ύλην αρμόδια γραφεία) θα επιτρέψει την παροχή κατευθύνσεων για την αξιοποίηση των ορυκτών (προσβασιμότητα, δίκτυο μεταφοράς για το προϊόν κλπ).

Αρχές Ιουλίου εισάγεται το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση των ορυκτών

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι στις αρχές Ιουλίου εισάγεται στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση των ορυκτών ενώ βγαίνει σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκσυγχρονίζεται ο μεταλλευτικός κώδικας

Ο κ. Βερροιόπουλος επεσήμανε ότι με σκοπό την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, εκσυγχρονίζεται ο μεταλλευτικός κώδικας όσον αφορά σε κάποιες διατάξεις ενώ το Σεπτέμβριο προωθείται νέος νόμος για τη γεωθερμία και την κινητοποίηση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών και Λατομικών Δραστηριοτήτων

Όσον αφορά στα ορυκτά καύσιμα, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα συγκροτείται Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών και Λατομικών Δραστηριοτήτων το οποίο θα παρακολουθεί μεταξύ άλλων και συγκεκριμένους δείκτες βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων αυτών .

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου για τις ορυκτέ πρώτες ύλες, ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε ότι «τα ορυκτά είναι εθνικός πλούτος που στηρίζουν τις κατασκευές, τη γεωργία και τον μεταποιητικό κλάδο. Η εξόρυξη πρώτων υλών είναι δραστηριότητα εντάσεως εργασίας και τεχνολογίας» ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία μπορεί να έχει επιπτώσεις για το περιβάλλον και για αυτό θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές προβλέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider