Οι ασφαλιστικές κλείνουν τις πληγές τους

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ασφαλιστικές κλείνουν τις πληγές τους

Τις πληγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση αλλά και σε μεγάλο βαθμό η κακοδιαχείριση παλαιών διοικήσεων κλείνει σιγά-σιγά ο ασφαλιστικός κλάδος. Μετά από μια δεκαετία «λουκέτων» και εξαγορών οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο. Παραμένουν, όμως, στο σύνολο τους κερδοφόρες.

Αυτό δείχνει η μελέτη που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με βάση τα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το 2016, σύμφωνα με την οποία οι 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που είχαν παρουσία στη χώρα μας πέρσι κατέγραψαν συνολικά κέρδη προ φόρων ύψους 337 εκατ. ευρώ, στα οποία επιβλήθηκαν φόροι 111 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η συνολική καθαρή κερδοφορία του κλάδου να φθάσει τα 224,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού των εν λόγω ασφαλιστικών επιχειρήσεων έφτασε το 2016 τα 16,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,6 δισ. ευρώ (το 76,5% του συνόλου) αποτελούν τις επενδύσεις τους.

Πέρα όμως από την κερδοφορία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αυτό που γίνεται εμφανές από την μελέτη της ΕΑΕΕ είναι η συρρίκνωση του ασφαλιστικού κλάδου. Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 37 είναι Ανώνυμες Επιχειρήσεις, οι 17 υποκαταστήματα ξένων εταιρειών και τρεις αλληλασφαλιστικοί οργανισμοί. Μια δεκαετία πριν, το 2007 η Ελλάδα είχε 86 ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Στην μελέτη δεν περιλαμβάνονται στοιχεία ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Π.Υ.), καθώς αυτά ενσωματώνονται στους λογαριασμούς της επιχείρησης της έδρας τους.

Η Ασπίδα και οι υπόλοιπες «πληγές»

Η σημαντική συρρίκνωση αυτή προέρχεται αφενός από την τάση συγκέντρωσης που παρατηρείται στην αγορά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων όπως αυτή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Ergo αλλά και από τα δεκάδες «λουκέτα» που μπήκαν στην ασφαλιστική αγορά την τελευταία δεκαετία. Αυτά ακριβώς τα «λουκέτα», που ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης αλλά και ελλιπούς εποπτείας, είναι και οι μεγάλες ανοιχτές πληγές του κλάδου. Αρκεί και μόνο να ακουστεί το όνομα της «Ασπίς Πρόνοια» για να θυμηθεί κάποιος τις κακές πρακτικές και την ασυδοσία του παρελθόντος.

Δεν είναι όμως μόνο η «Ασπίς Πρόνοια» και «Commercial Value» το πρόβλημα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εκκαθάριση 37 ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή υπάρχουν 37 ασφαλιστικές που ενώ έχουν πτωχεύσει συνεχίζουν να έχουν εκκρεμείς υποθέσεις είτε με ασφαλισμένους είτε με τρίτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider